Arşiv Anasayfa Şifalı Bitkiler
Sayfalar: 1
Fındığın Insan Sağlığı Ve Beslenmesindeki Önemi By: EternalSilance Date: May 15, 2010, 06:54:10 PM
Fındık, % 70 yağ ve % 16 protein ve % 10 karbonhidrat bulunduran kıymetli bir meyvedir. İnsan sağlığı için çeşitli görev ve yararları olan yağ asitlerini ve yağ asitlerinin bileşimlerinin % 83’nü oluşturan oleik asiti içermektedir. Yüksek oranda oleik asit içeren fındık yağının yararları;

Kanda kötü kolesterolün yükselmesini önlemektedir.
Kolesterolü % 26 oranında azaltmaktadır.
Kan şekerini düzenlemektedir.
Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahip olup, kalp hastalıklarında koruyucu madde olan apoprotein A-1’i % 28 oranında artırmaktadır. Buna karşılık, riskli apoprotein B’yi de % 7.5 oranında azaltmaktadır.% 12 oranında esansiyel bir yağ asidi olan linoleik asit ihtiva etmektedir. Vücut için gerekli olan bu asit vücutta yapılmayıp, gıdalarla alınmaktadır.
E vitamini bakımından çok zengindir. Bu vitamin, kalp ve diğer kasların sağlığı ve üreme sisteminin normal bir şekilde çalışması için gereklidir. Alyuvarların parçalanmasını önleyerek kansızlığa karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. E vitamini, kanser yapıcı etmenlerin oluşmasını önleyerek veya oluştuktan sonra bu hücreleri etkisiz hale getirerek vücudu kansere karşı korumaktadır.
Özellikle çocuklarda kemik ve diş oluşumu, yaşlılarda kemik erimesini geciktirme ve yavaşlatması bakımından önemli olan kalsiyum; kan yapımında görev alan demir, büyüme ve üreme hormonlarının gelişmesinde önemli rol oynayan çinko için ender gıdalardan birisidir. Romatizmanın tedavisinde ya da genel vücut zayıflığında faydalıdır. Sinir sisteminde sinirlerin uyarımı ve kas dokusunun çalışması için gerekli olan potasyumca oldukça zengin bir meyvedir.

Fındık kabukları kaynatılarak içilirse balgam söktürür. Fındık böbrek ve sidik torbası iltihabına iyi gelir. Yine, idrar yolunda taş meydana geldiğinde ağrı kesici özelliği bulunmaktadır. Kalp çarpıntısını keser, bağırsakları kuvvetlendirir, böbrek yetersizliğine iyi gelir, idrar yanmasını önler. Cinsel gücü güçlendirir. Dimağı kuvvetlendirir. Gebe kalmaya yardım eder. Göz kapağı titremesini önler. Göz kirpiklerinin ve saç dökülmesini önler. Karaciğer hastalıklarında ve karaciğerin damarlarını açmak için faydalıdır. Kalın bağırsak iltihaplarına karşı faydalıdır. Nezle ve grip hastalarına iyi gelmektedir. Fındık kabuğu kaynatılır suyu içilirse de nezle ve gribe iyi gelir. Öksürüğe iyi gelir. Fındık kabuğu kaynatılır suyu içirilirse, yine öksürüğü keser. Sıtmalı hastalara faydalıdır. Zayıf kişilerin kilo almasında yararlıdır. Vesveseye yakalananlar şifa bulur. Zafiyete iyi gelir. Zehirlenmelerde veya zehire karşı faydalıdır.
Fındığın faydaları ve şifalı özellikleri saymakla bitmez. Dünyanın en büyük hekimleri bu eşsiz meyveyi çok övdüğü bildirilmektedir.

Zamanımızdan 1800 yıl önce yaşamış olan Yunanlı hekim Dioscorides “Otlar Kitabı” adlı eserinde diyor ki:

Fındık dövülüp bal ile yense müzmin öksürüğe karşı şifalıdır.
Kavrulmuş fındık biraz karabiberle yenirse nezleyi bertaraf eder.
Kabuğu ile yakılmış fındıktan içyağı ile ezilerek elde edilen merhem, saçkıran veya diğer saç hastalıklarında dökülen yere sürülürse yeniden saç çıkmasını temin eder.
İbni Sina “ Kanun” adlı eserinde fındıkla ilgili olarak;
Hayvan ısırmalarından hasıl olan yaralara fındık ezmesi lapası iyi gelir. Fındık ezmesi incir veya kuru üzümle dövülüp lapa halinde akrebin ısırdığı yere konulursa ağrıyı keser ve şifa temin eder.
Fındık aklın gelişmesine yardım eder.
Lokman Hekim ise;

Günde bir avuç fındık yiyende dert bulunmaz.
Bir miktar fındık yaprağı suda kaynatıp içilirse kanı temizler.
Fındık ağacının yakılmasıyla elde edilen hafif ve güzel kömür toz haline getirilip kahve kaşığı ile alınırsa mide ve bağırsaklardaki gazları giderir. İshale karşı güzel ilaçtır.

Besin ve sağlık bakımından böylesine önem taşıyan fındıktan barsaklada yerleşen parazitleri yok etmek, saç dökülmesini önlemek; cilt hastalıklarını gidermek, kansızlığa karşı koymak için türlü ilaçlar yapılır. Ayrıca fındık yağından sabun da yapılmaktadır.
Fındığın yağı alındıktan sonra geriye kalan küspe, tavuk ve büyükbaş hayvanlar için yem olarak kullanılır.
Fındık bölgelerinin başlıca yakıtı, fındık kabuğudur. Zehirli gaz maskelerindeki kömür tozu da fındık kabuğundan elde edilmektedir.
Fındık dünyada en fazla ülkemizde yetişmekte olup, yurdumuza da büyük ölçüde döviz sağlayan bir meyve durumundadır. İnsan sağlığında da çok önemli bir payı olan bu meyveden daha fazla yararlanmak, bizleri hem daha sağlıklı yarınlara taşıyacak hem de daha güçlü bir ekonomiye kavuşturacaktır.
100 g yenebilir fındığın biyokimyasal özellikleri:

% 5.8 su, 0.90 mg Niacin B-Vit. 634 Kalori (kkal), 12.6 g Protein, 209 mg Ca, 62.4 g yağ, 337 mg P, 16.7 g Karbonhidratlar, 3.4 mg Fe, 2 mg Na, A Vit. (IU) 30, 0.48 mg Thiamin B1, 0.13 mg B2 Vit., 704 mg K, 2.6 g selüloz, 1.55 g kül.


SiteMap - İmode - Wap2