Arşiv Anasayfa Serbest Kürsü.
Sayfalar: 1
Termik Santral Istemiyoruz ! By: PnR_Sz Date: April 25, 2010, 02:43:34 PM
TERMİK SANTRALLERİN ÇEVREYE VERDİĞİ ZARARLAR ( I )
Dünya’da sınırlı ve kirletici fosil yakıtların sorunları belgelendikçe ve küresel iklim değişikliği tehdidi karşısında somut önlemler alınması gerekliliği aciliyet kazandıkça, sonsuz ve temiz yenilenebilir enerji kaynakları kullanımına artan bir yönelim olduğu gözlenmektedir. Örneğin, 1997 yılında Avrupa Birliği’nce yayınlanan Yenilenebilir Enerjilere İlişkin Beyaz Belge, 2010 yılına kadar üye devletlerde tüketilen tüm elektriğin % 23,5’i olan 675 milyar kilowat saatin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilmesini öngörüyor. Yenilenebilir enerji tanımı içine sakıncaları nedeniyle dev hidroelektrik santraller alınmamıştır. Beyaz Belge’de yenilenebilir enerjilerden üretilmesi hedeflenen 675 milyar kilovat saatin, 355 milyar kilovat saati (%12,4) hidroelektrik (dev barajlar hariç), 230 milyar kilovat saati (%8) biyokütle, 80 milyar kilovat saati (%2,8) rüzgar, 7 milyar kilovat saati (%0.2) jeotermal, 3 milyar kilovat saati (%0.1) ise güneş (fotovoltaik) enerjisinden sağlanacaktır. Üye devletlerin elektrik üretimleri içindeki yenilenebilir enerji hedefleri 2010 yılı için şöyledir: Danimarka %29; Finlandiya %21,7; Avusturya %21,1; İspanya %17,5; İsveç %15,7; İtalya %14,9; Yunanistan %14,5; İngiltere %9,3 ve Almanya %10,3 [1].

Güneş, rüzgar, jeotermal, biyokütle, küçük hidroelektrik gibi yenilenebilir kaynaklar açısından zengin olmasına karşın, Türkiye’de yenilenebilir enerjiler için resmi hedefler yoktur; fosil yakıt bağımlılığını daha da arttıracak, kirli ve tehlikeli enerji tesislerinin ithalini sağlayan ihale planları vardır. Türkiye’de elektrik enerjisinin %70’i çevre kirliliği yaratan ve küresel ısınmaya yol açan fosil yakıtlardan (%31-doğal gaz; %29-linyit, %10 petrol türevleri, taş kömürü, vb.) elde edilmektedir.

KÜL ATIKLARI ÇEVREYİ, IRMAK VE DENİZİ KİRLETİR
Termik santrallerde üretilen enerjinin sadece %30-40 oranındaki bir bölümü elektrik enerjisine dönüştürülebilmekte; kalan kısmı ise "kaçak enerji" olarak adlandırılmakta ve kazanından radrasyon ile çıkmakta ya da baca gazıyla birlikte bacadan atılmaktadır. Termik santrallerin en önemli çevresel etkilerinden biri de soğutma suyuyla ilgilidir ve termik santrallerin soğutma suyu gereksinimi büyüktür. Bu nedenle termik santraller genellikle nehir, göl veya deniz gibi soğutma suyu kullanılabilecek kaynaklara yakın yerde kurulmaktadır. Atıkların denize atılması, karaya serpiştirme çok eskiden beri kullanılan sorumsuz atık yöntemidir. Deniz, akarsu ve göllerde yapılan atık ısı boşaltımlarının en az düzeye indirilmesi; denizlerdeki biyolojik yaşamı tehlikeye sokan termal kirlilik kaynaklarının yayılmasını önlemek uluslararası düzeyde sözleşmelere de girmiştir. Termik santrallerin en çok şikayet edilen ve çevreye zararı dokunan ve yazımızın başında da güncel örnekler vererek açıklamaya çalıştığımız gibi kül atıklarıdır. Örneğin 100 Megawat gücünde bir termik santralde 1 yılda -3,8x10-5 K cal/sn termik etki, 750 ton Karbon monoksit; 45000 ton Kükürt dioksit, 3500 ton katı parçacıklar; 26000 ton Azot oksit; 250 ton hidrokarbon; 5560 m3 kül dışarıya saçılmaktadır.

YEŞİL BİTKİ ÖRTÜSÜ GAZLARDAN KURUYACAKTIR
Termik santrallerin bacasından çıkan ve bitki örtüsünü en çok etkileyen gazlar kükürt dioksit ve azot oksitleridir. Bitkilerin bu gazlara en hassas olan ve etkilenen organı yapraklarıdır. Yapraklardaki stomalar vasıtasıyla yaprak bünyesine giren bu gazlar yapraktaki klorofillerin yapısını bozmaktadırlar. Ayrıca yanık etkisi, serbest asit halinde yüzeysel olarak da ortaya çıkabilmektedir. Bitkiler üzerinde kirletici etkisiyle ortaya çıkan zararlar üç ayrı boyutta görülebilmektedir. Bunlar akut, kronik ve gizli zararlardır. Akut zararlanmaya uğrayan bitkiler derhal ölmekte, kronik zararlanma öldürücü olmamakla birlikte bitki kalitesini büyük oranda bozmaktadır. Görünmeyen (gizli) zarar ise zaman içinde ortaya çıkmaktadır.

Kükürt dioksitin bitkilere olan bu doğrudan etkisinden başka, yöredeki yağışların ve bağıl nemin fazlalığı da topraktaki asitleşmeyi artırıcı, bazlarda fakirleştirici ve mikrobiyolojik etkinliği yok edici bir etkide bulunarak, dolaylı yoldan bitkilerin direncinin azalmasına neden olur. Bu direnç zayıflığı da zararlı böcek ve mantarların üremesi için gerekli ortamı oluşturur. Bu böcek ve mantarlar bitki örtüsünü ve kalitesini giderek yok ederler. Kükürt dioksitin yapraklardan sonra en etkili olduğu yerler bitki besin maddelerinin taşındığı iletim borularıdır. Bu borular vasıtasıyla bu gazın yaptığı zarar bitkinin diğer kısımlarına yayılır. Bitki terleme olayını kontrol edemez ve su dengesi bozulur. Bitkide solgunluk ve kurumalar görülür. Ayrıca polenler ve dişicik boruları zarar gördüğünden döllenme olmaz ve meyve tutmaz. Meyvedeki belirtiler bitki bir yıl Kükürt dioksite maruz kaldıktan sonra belirginleşir. Bitkilerdeki termik santrallerden kaynaklanan zararlar yaprak lekeleri, yaprak kurumaları, yaprak ve meyve dökülmeleri, büyümedeki gerileme, solgunluk ve ölümle sonuçlanır.


Termik santral, enerji santrallerinin bir türüdür. Termodinamik kanunlara göre bir düşük sıcaklık kaynağıyla birlikte termik makinalar kullanarak güç üretimi yapan santrallerdir.
Termik santrallar, kömür, akaryakıt veya gaz gibi fosil yakıtların yakılması yoluyla elektrik üretir. Su santrallarda, ocağın kazan bölümünde dolanan su, çok sıcak buhar haline dönüşür ve bu buhar, elektrik akımı üreten alternatörlere bağlı türbinleri çalıştırır. İlk büyük petrol krizi sanayileşmiş Batılı ülkelerde bu tip termik santralların yapımını yavaşlattı. Ancak gene de bu tip santrallar, birçok ülkede enerji açığını kapatmakta görev üstlenmeye devam etmektedir.
Termik santralların ürettiği ısının bir bölümü çevreye atılır. Soğutma suyunun sağlandığı kıyı ve ırmak suları birkaç derece ısınır. Kömürün yanmasıyla oluşan küllerin bir bölümü bacaların elektrostatik filtrelerinden dışarı sızar. Ve nihayet, bütün fosil yakıtlar azot ve kükürt içerir ve bu maddeler yanma sonrasında oksitler halinde atmosfere karışır. Çevre uzmanlarına göre gaz atıklar, ormanlar için son derece zararlı olan asit yağmurlarının en önemli nedenidir.

Termik Santralın Çalışma Yöntemi
Elektrik enerjisine dönüştürülecek olan termik enerjiyi üretmek için, yakıt bir buhar kazanında yakılır. Buhar kazanı, bir ocak ile bir boru demetinden oluşur; boruların içinde dolanan su, burada ısıtılır ve buhar haline geldikten sonra türbinlere gönderilir. Eğer yakıt olarak kömür kullanılıyorsa, bu kömür önce öğütülüp toz haline getirilir; sonra sıcak havayla karıştırılır ve brülörle buhar kazanının yanma odasına püskürtülür. Eğer sıvı yakıt kullanılıyorsa, bu sıvı yakıt önce akışkanlığının artması için ısıtılır, sonra kullanılır.

Miting 20 Bin'e ulaştı

Çok yoğun bir kalabalık olması sebebiyle Termik Santral Mitingi planlanan saatten geç başladı. Miting sürerken hala katılm devam ediyor
Gerze'deki Termik Santral mitingi başladı. Mitinge katılım çok büyük. Yetkililer kalabalığın 20 Bin kişiyi bulduğunu ifade ediyorlar. Organizasyon komitesi selamlama konuşması yaptıktan sonra mitinge destek veren kuruluşları açıkladı. Bu arada başından beri mitinge destek veren Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) nin ismi destek verenler arasında okunmadı. BTP İl Başkanı'nın tepkisi üzerine komite BTP'nin de ismini okudu.
İlk konuşmayı Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı yaptı
 Ardından Termik Santral yapılması planlanan Yaykıl Köyü'nün Kahraman Muhtarı Ahmet Tiryaki Konuşmasını yaptı.
Tiryaki'den sonra Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül konuşmasını yaptı.
Daha sonra Gerzeli bir öğrencimiz konuştu.
Şu anda Sinop Çevre Platformundan Metin Gürbüz konuşmasını yapıyor.

Arkadaşlar Birçoğunuzunda Bildiği Gibi Ben Sinop/Gerze'de Yaşamımı Sürdürmekteyim Ve Biliyorsunuz Ki Ülkemizin Gündeminde Ne Yazıkki Santral Konuları Yer Alıyor. Sinop'un Gerze İlçesindede Bu Santralın Kurulumu Gerçekleştirilmeye Çalışılıyor. Bugün Gerze'de(Hatta Şu Saatlerde Bile Devam Eden) Bir Miting Var. Bu Mitinge Tek Gerze'nin İnsanları Değil,Sinop'un,Kastamonu'nun,İstanbul'un Vb. Şehirlerin Ve Ayrıca Yurtdışından Bile Katılım Gerçekleşti.. Lütfen Sizde Termiğe Karşı Tepkinizi Belirtin! Karadeniz Bölgesine Düşünülen 50 Tane Santral Kurulucak.. "Aman Ne Olucak Ben Karadeniz'de Yaşamıyorum Onlar Çeksin Acısını Bize Ne ? " Demeyin,Bu Santraller Kurulursa Tek Türkiye Değil,Komşu Ülkeler Bile Etkilenecek!

Aşağıda Vereceğim Adrese " Termikçi Şirket,Gerze'yi Terket!" Diye Bir Yazı Göndermenizi Rica Ediyorum Sizden. Eğer Güzel Ülkemizin Siyah Bulutlar İçerisinde Değilde Yemyeşil Bir Ortam Olarak Devam Etmesini İstiyorsanız Ricamı Yerine Getirin..
E-Mail :
   
E-Mail :
   

Haydi Türkiye Sevdalıları Görev Başına! Gülmek :)


  
Ynt: Termik Santral Istemiyoruz ! By: Mavi_Kiyamet Date: April 25, 2010, 02:50:33 PM
tamam birtanem dedigin yaziyi yoLLarim ben Gülmek :) Allahim yardimciniz olsun pinarim
Ynt: Termik Santral Istemiyoruz ! By: -LoSS AnGeL- Date: April 25, 2010, 04:06:03 PM
Hiç insanları düşünmüyorlar ya umarım mitingler işe yarar ve termik santral kurulmaz.
Ynt: Termik Santral Istemiyoruz ! By: TwiLight Date: April 25, 2010, 04:43:12 PM
: -LoSS AnGeL-  April 25, 2010, 04:06:03 PM
Hiç insanları düşünmüyorlar ya umarım mitingler işe yarar ve termik santral kurulmaz.

Ynt: Termik Santral Istemiyoruz ! By: PnR_Sz Date: April 25, 2010, 05:59:54 PM
: Mavi_Kiyamet  April 25, 2010, 02:50:33 PM
tamam birtanem dedigin yaziyi yoLLarim ben Gülmek :) Allahim yardimciniz olsun pinarim
Sağol Canım Gülmek :)
: -LoSS AnGeL-  April 25, 2010, 04:06:03 PM
Hiç insanları düşünmüyorlar ya umarım mitingler işe yarar ve termik santral kurulmaz.
İnşallah Canım Gülmek :)
Ynt: Termik Santral Istemiyoruz ! By: By.TuRuT Date: April 25, 2010, 08:00:00 PM
Attım ben mail, duyarlı olduğun için teşekkürler kardeşim.
Ynt: Termik Santral Istemiyoruz ! By: PnR_Sz Date: April 25, 2010, 08:01:41 PM
: By.TuRuT  April 25, 2010, 08:00:00 PM
Attım ben mail, duyarlı olduğun için teşekkürler kardeşim.
Ben Teşekkür Ederim (:

Dün Yapılan Son Toplantıda ( Bazı Çeşitli Olaylar Çıkmasına Rağmen ) Karar Alındı Ve Gerze'ye Termik Santralin Kurulmaması Kararına Varıldı..
Konuyu Okuyanlara Ve Mail Atanlara Teşekkür Ederim. Gülmek :)
Konu Kilit.

SiteMap - İmode - Wap2