Arşiv Anasayfa Çocuk Gelişimi
Sayfalar: 1
ÇOCUKLAR İÇİN OYUN ALANLARINDAKİ TEHLİKELER By: iBRaHiMiNe Date: March 20, 2008, 06:52:33 PM
ÇOCUKLAR İÇİN OYUN ALANLARINDAKİ TEHLİKELER




Hergün ortalama 20 kadar çocuk oyun sahasında oynarken kaza geçirmekte ve hastaneye getirilmektedir. Bu olaylardan ancak pek azı gazetelerde haber olarak verilmektedir. Oyun sahalarında meydana gelen kaza sayısı, ana babaların tahminlerinin çok üstündedir. Her yıl yaklaşık olarak yüz bün çocuk oyun sahasında geçirdigi bir kaza nedeniyle tedavi görmekte ve binlerce çocuk hastaneye kaldırılmaktadır.
Bazı kazaları önlemek mümkün değildir. Çocukların oyun oynarken düşmemelerini veya ona buna çarpmamalarını bekleyemeyiz. Oyuncakların keskin kenarlarının çocuğun etini kesmesi ve yüksekten tehlikeli bir zemine düşme gibi kazalar önlenebilir. Bütün mesele bu oyuncakların tehlike yaratmayacak şekillerini çizmek, düzenli olarak bakımlarını yapmak ve çocukların oyunlarına nezaret etmekten ibarettir. Aşagıda ana babalar, büyük anne ve büyük babalar ve çocuklara bakan diğer kimseler için, halka açık oyun yerlerinde okulların oyun sahalarında ve evlerin bahçelerinde bulunan bu tür oyuncaklarla ilgili görünmeyen tehlikelerin nasıl meydana çıkarılabileceği hakkında bazı yararlı bilgiler verilmiştir. Okuldaki veya parklardaki oyun sahalarındaki bazı oyuncakların tehlikeli olduğundan endişe duyuyorsanız okul müdürü veya belediyeye bunu bildiriniz.

Oyuncakların alandaki ve çevresindeki zemini kontrol ediniz.
Kazaların çoğu oyuncağın üstünden sert zemine düşmekten kaynaklanmaktadır. Yarım metreden yüksek olan oyuncakların üstünde bulunduğu zeminin bazı özellikleri olmalıdır. Çimen veya kumla kaplı zemin yumuşak görünse bile emniyetli değildir. En emniyetli zeminler, üzeri çam ağacı kabukları saman veya oyun sahalarına mahsus emniyetli, sentetik maddelerle kaplı zeminlerdir. Bu koruyucu maddelerin kalınlığı 25 santim olmalı ve böyle de kalmalıdır. Örneğin; ağaç kabukları tabakası incelmişse üstüne düşen çocuğu yeterince koruyamaz. Bu yumuşak maddeler oyuncağın 2.5 metrelik çevresi boyunca yayılmalıdır. Salıncakların olduğu yerlerde, salıncağın uzandığı ve bundan da 25 metre daha uzağa yayılmalıdır.

Oyuncaklar çocukların etlerini kesici veya kıstırıcı olabilir mi ? Çıkıntılı Kısımları Var Mı ?
Oyuncakların keskin kenarları olup olmadığını kontrol ediniz. Küçük çocukların parmaklarını ezip sıkıştıracak hareketli kısımları var mı?
Çıkıntılı kısımlar veya civatalar çocukların vücutlarını bereler veya giysilerine takılır. Örneğin çocuk kapşonlu bir giysi giyiyorsa kapşon bu çıkıntılı kısımlara takılarak çocuğun boğazını sıkar

Oyuncakların Herhangi Bir Kısmına Çocuğun Kafası veya Parmakları Sıkışabilir mi ?
70 milimetreden daha küçük deliklere eller, kollar ve bacaklar sıkışabilir. Parmaklar ise 6 milimetre ile 25 milimetre arasındaki deliklere sıkışabilir. Çocukların kafalarının bunlara sıkışmasını önlemek için delikler 125 milimetreden daha küçük veya 230 milimetreden daha büyük olmalıdır. Böylece çocuğun kafasının bunlara sıkışma olasılığı önlenir.

Çocukların Gözetimi Yeterli Mi ?
En tehlikesiz oyuncaklar bile çocuğun başında ona nezaret edecek sorumlu bir büyük olmadan kazaları önleyemez. Oyun sahasının etrafında, gölgelik ve buradan oyun sahasının rahatça görülebileceği
oturacak yerler bulunmalıdır. Yeterli gözetim çocukların yaşlarına uygun oyuncakların üzerinde oynamalarını temin etmek demektir. Bu özellikle büyük ve küçük çocukların bir arada oynadığı durumlar için önemlidir. Her zaman için küçük çocuklar büyük çocukların yaptıklarını taklit etmek isterler.

Oyun Sahalarında Neler Bulunmamalıdır ?
Dönme dolaplar, tırmanma direkleri, üstüne tırmanılan roketler ve traktörler gibi eski makineler kazalara neden olduğundan yavaş yavaş oyun sahalarından kaldırılmaktadır.
Ynt: ÇOCUKLAR İÇİN OYUN ALANLARINDAKİ TEHLİKELER By: Hayabusa Date: April 05, 2008, 03:24:16 PM
Saol Paylasımın İçin =)
Ynt: ÇOCUKLAR İÇİN OYUN ALANLARINDAKİ TEHLİKELER By: LadyEsmer Date: May 05, 2008, 11:50:34 PM
Bilgiler icin Saol
Ynt: ÇOCUKLAR İÇİN OYUN ALANLARINDAKİ TEHLİKELER By: By.CeZa Date: May 08, 2008, 01:10:04 AM
bilgiler için teşekkürler..
Ynt: Çocuklar Için Oyun Alanlarındaki Tehlikeler By: Dr.Necati Date: November 02, 2010, 02:35:30 PM
Teşekkürler.

SiteMap - İmode - Wap2