Arşiv Anasayfa J K L M N
Sayfalar: 1
Microsoft Worldwide Telescope By: By.TuRuT Date: March 13, 2010, 03:27:00 PM

Ücretsiz WorldWide Telescope’u kullanarak uçsuz bucaksız evrende seyahate çıkmak elinizde.

Başı-sonu belli olmayan, uçsuz bucaksız evrende geziye çıkmak herkesin hayalidir. Microsoft ücretsiz WorldWide Telescope yazılımıyla bizi bu hayalimize bir adım daha yaklaştırıyor.

Microsoft tarafından geliştirilen sanal teleskop uygulamasındaki görseller hem dünyadaki hem de uzaydaki gerçek teleskoplar tarafından çekilmiş. Böylece evrende gönlünüzce dolaşabiliyor ya da rehberli turların tadını çıkarabiliyorsunuz. Çıplak gözle görülemeyen harikaları görmek için ışık dalga boyunu değiştirmeniz bile mümkün.

# Farenizi tıklayıp sürükleyerek gökyüzünde dolaşabilirsiniz. Görüntüyü yakınlaştırmak için çift tıklamanız ya da fare tekerlerini kullanmanız yeterli. Sağ alt köşede hangi takımyıldıza bakmakta olduğunuzu görebilirsiniz. Sol üstteki Consellations düğmesine tıklayarak farklı bir takımyıldıza atlayabilirsiniz. Sağ alt köşedeki küre, dünyadan bakıldığında hangi gökcismi alanını görmekte olduğunu gösterir.
# Ekranın alt tarafındaki küçük resimler, o anda ekranda görmekte olduğunuz gökcisimlerinin listesidir. Farenizi bir küçük resmin üzerine getirirseniz o gökcisminin gökyüzündeki yerini görebilirsiniz. Yakınlaştırmak için küçük resme tıklamanız yeterli olacaktır. Ok işaretlerini kullanarak koleksiyonda gezinebilir ya da içerik arama filtresini (Content Search Filter) kullanarak görmek istediğiniz gökcisimlerini ayıklayabilirsiniz.
# Look At (buraya bak) kutusu Dünya, gezegen, gökyüzü (varsayılan), panorama ve güneş sistemi görünümleri arasında geçiş yapmanızı sağlar. Her görünümün çeşitli görsel kaynakları vardır. Dünya’yı (Earth) seçerseniz sokak düzeyinde olmasa da bir miktar yakınlaştırma yapabilirsiniz. “i” düğmesine tıklarsanız görüntünün kaynağı hakkında bilgi alabilirsiniz.
# Üst taraftaki koleksiyonlar bandı; Güneş sistemi (Solar System), gökyüzü araştırmaları (Sky Surveys) ve Hubble uzay teleskopundan görüntüler gibi ilgi çekici içeriklere sahiptir. Image Crossfare çubuğunu kullanarak yeni resimleri flulaştırabilir ve arka planlarını daha rahat görebilirsiniz.
# Üst menüden erişebileceğiniz anlatımlı turlar (Guidede Tours) yazılımın en ilgi çekici özelliklerinden biridir ve nebulalar, gezegenler, yıldız kümeleri gibi çok çeşitli konuları kapsar. Herhangi bir anlatımlı turu başlattığınızda dosyanın indirilmesi için birkaç dakika beklemeniz gerekir. Ardından oynatılmaya başlayan turu istediğiniz an farenizi yukarı kaydırarak durdurabilir ya da zaman çizelgesinden istediğiniz bir sahneye atlayabilirsiniz. Elbette rehberli turların İngilizce anlatımlı olduğunu hatırlatmamız gerek.
# Bir yıldızı, gezegeni, galaksiyi ya da nebulayı bulmak için Search sekmesine tıklayıp arama sorgunuzu yazabilirsiniz. Bu noktada Türkçe isimlerin geçerli olmadığını, gökcisimlerinin orijinal isimlerini yazmanız gerektiğini hatırlatalım. Belli bir noktaya gitmek istiyorsanız sağ üst köşeye koordinatları girip Go düğmesine tıklayabilirsiniz. Search View düğmesiyle de ekranda görünen tüm öğelerin bir listesini çıkarabilirsiniz.
# Gökyüzünde dolaşırken ilgi çekici bir şeye rastlarsanız sağ tıklamayı deneyin.açılan Finder Scope kutusunda o gökcisminin ne olduğuyla ilgili bilgi alabilirsiniz. Wikipedia gibi kaynaklardan daha detaylı bilgi almak ve o gökcismine ait farlı resimler görmek isterseniz Research (araştır) düğmesine tıklayın. Cisme yakından bakmak isterseni Show object düğmesine tıklayın.
# Üstteki View sekmesi çeşitli görünüm ayarlarını değiştirmenize olanak tanır. Örneğin takımyıldız sınırlarının gösterilmesini (Boundries) kapatıp açabilir, 3 boyutlu Güneş Sistemi ayarlarını yıldızları (Stars) ve Samanyolu’nu (Milky Way) gösterecek şekilde ayarlayabilir, dünyadan bakış noktasını (Setup) değiştirebilir, gökyüzünün görüntülendiği saati (Observing Time) ayarlayabilirsiniz.

Rapidshare
   
Microsoft Worldwide Telescope


SiteMap - İmode - Wap2