Arşiv Anasayfa Moda & Güzellik
Sayfalar: 123
Kozmetik Sözlüğü By: iBRaHiMiNe Date: March 20, 2008, 04:26:50 PM
A

AFTER SUN MOISTURIZER: Güneş sonrası nemlendirici.
AHA (Alfa-Hidroksit Asit): Çogu meyvelerden elde edildigi için "meyve asitleri" olarak da adlandırılır. Cilt bakımında güçlü bir yaşlılık önleyicidir. Düşük konsantrasyonlarda, ölü hücreleri yok eder, yumuşak ve taze bir cilt oluşturur. Orta ve yüksek konsantrasyonlarda ise kırışıkların azalması için elastin ve kolajen üretimini uyarır.

ALBÜMİN: Yumurta akında bulunur ve ciltte bir tabaka bırakır.

ALDEHİT: Alkolleri oksitlendirme veya asitleri indirgeme yolu ile elde edilen uçucu bir sıvı.

ALKALİN: Ph degeri 7den büyük olup asit olmayan madde.

ALANTOIN: İyileştirici ve rahatlatıcı etkileri oldugu söylenen botanik bir madde. Cilt için kullanılan kremlerde kullanılan bir madde.

ALLERGEN (Allerjen): Alerjik reaksiyona neden olan madde.

ALOE VERA: Tahriş önleyici ve rahatlatıcı etkileri vardır. Ancak, aloe degişken bir madde oldugundan, bu yararları için aloe veranın taze bitkisinden veya sıkıca kapatılmış koyu bir kapta sogutularak korunulan saf bir aloe ürününden elde edilir.

ALTHEA: Cilt için yumuşatıcı ve rahatlatıcı etkileri oldugu söylenen bir kök.

AMİNO ASİT: Proteinler amino asitlerden oluşur. Cilt bakım ürünlerinde, pek çok çeşidi bulunan bu madde, su tutucu ajan olarak kullanılır. (Bknz: Protein)

ANTI-ÂGE ÜRÜNLER: Cildin yaşlanma sürecini yavaşlatan ürünler. Yenileyici ve besleyici etkiye sahip olan bu ürünler erken yaşlanmaya karşı cildi güçlendirip korur.

ANTIBAKTERIAL: Özellikle yüzde kusurlar oluşturan bakteriler olmak üzere, her tür bakterinin oluşmasını engelleyen maddeler.

ANTI-CERNE: Göz altı morluklarını, yüzdeki renk farklılıklarını, sivilce ve pürüzleri gizlemek için kapatıcı.

ANTİOKSİDAN: Oksijen, güneş ışını veya herhangi diger bir kaynagın zararlı etkilerini azaltabilen maddedir. Ancak, antioksidanların kırışıkları önledigi konusunda herhangi bir kanıt yoktur; bunların cilt üzerinde öncelikli etkileri iltihap ve kızarıklıkları azaltmalarıdır. Antioksidanlar birçok bitki özü, vitaminler ve sentetik maddeler içerir.

ANTI-RIDES ÜRÜNLER: Kırışık giderici ürünler. Ciltteki sarkmaları toparlar, cilt tabakalarını derinlemesine yeniler ve kırışıklıkları silikleştirir.

APRÈS-SOLEIL HYDRATANT: Güneş sonrası nemlendirici.

AROMATERAPİ: Bedensel rahatlama saglamak için vücut bakımında temel yagların kullanılması.

ASKORBİK ASİT: Solüsyon halinde degişken sayılan ve cilt kızarıklıgına sebep veren, C vitamininin bir türüdür.

AUTO-BRONZANT: Güneşsiz bronzlaştırıcı.

AZULENE: Alman papatyasından elde edilen ve yatıştırıcı özellikleri olan bir ajan.

B

BARIUM SULPHATE: Kozmetikte beyazlatcı bir ajan olarak kullanılan bir mineral. Cildi tahriş etme olasılıgı vardır.

BENTONITE: Kozmetikte emici olarak kullanılan kile benzer bir materyal. Cildin kurumasına sebep olabilir.

BENZEPHENONE-3: "Oxybenzone" olarak da adlandırılır. Güneşin UVB ve bazı UVA ışınlarına karşı koruyucu olarak kullanılan bir ajan.

BENZOIK ASİT: Cilt bakım ürünlerinde kullanılan bir prezervatif (koruyucu). Diger bazı prezervatif maddelere oranla daha az tahriş edici sayılır.

BENZOYL PEROXIDE: Akne tedavisinde sıkça kullanılan anti-bakteriyel bir madde.

BETACAROTEN: Potansiyel iyi bir antioksidan.

BETA-GLUCAN: Cildin dogal defans mekanizmasını güçlendirdigi rapor edilen ve mayadan elde edilen yeni bir madde.

BETA-HİDROKSİT: Alfa-hidroksitten daha ufak bir molekül boyuna sahip olan arındırıcı bir ajan.

BIOFLAVONOID: Genellikle narenciye bitkilerinden elde edilen ve antioksidan, yatıştırıcı etkileri olan bir madde.

BIOTIN: Diger adıyla H vitamini. Vücutta, bazı bagırsak bakterileri tarafından üretilen ve suda eriyebilen bir vitamindir. B kompleks grubundan olan bu vitamin ****bolizmadaki karbonhidratların, yagların ve amino asitlerin ihtiyacıdır. Yüzeysel uygulamada cilt için yararı bulunmamıştır.

BOTOX: Botulinum toxininin ticari adı. Az miktarlarda kullanılarak belli bir süre için kasları felç ederek kırışıklık ve çizgilerin giderilmesinde kullanılan madde.

C


CALCIUM ASCORBATE: C Vitamininin bir şekli; yüzeysel veya içilerek kullanımıyla ilgili çok az bilimsel araştırma vardır.


CALCIUM CARBONATE: Kozmetikte emici olarak kullanılır. Günlük kullanımda tebeşir olarak anılır.

CALCIUM GLUCONATE: Kalsiyum vücut için gerekli bir mineraldir. Az da olsa, yapılan araştırmalar yüzeysel uygulamalarda bu mineralin iyi bir iltihap giderici (anti-enflamatuar) ve tedavi edici oldugunu göstermiştir.

CALENDULA: İyileştirici, yatıştırıcı ve antiseptik etkileri oldugu bilinen bir yumuşatıcı. Kuru cildin tedavisinde kullanılır.

CERAMIDES: Ciltte dogal olarak bulunan ve koruyucu bir set oluşturarak su kaybına mani olan madde. Bu madde sentetik olarak da üretilerek cilt bakım ürünlerine katılmaktadır.

CITRONELLA YAGI: Sabun ve deodorantlarda yaygın olarak kullanılan bir antiseptik. Böcek savar etkisi de vardır.

CONCEALER: Göz altı morluklarını, yüzdeki renk farklılıklarını, sivilce ve pürüzleri gizlemek için kapatıcı.

D


DERMATITIS: Cildin tahriş olması, iltihaplanması.

DHA: Cildin üst tabakalarında bulunan amino asitlerle reaksiyonu sonucu 2-3 saat içerisinde gerçekleşen bir kahverengi ton oluşturur ve her yeni uygulamada renk derinligi saglar.

DHEA: New England Tıp Gazetesi ‘nin bir haber yayını olan HealthNews’a göre DHEA’nın agızdan alınmasının faydası hakkında az da olsa araştırmaların bulunduguna işaret edilse de, birçok nedenden dolayı yararından çok riskleri vardır. Büyük bir olasılıkla "dehydroepiandrosterone" adında kuvvetli bir steroid hormon, yani testesteron ve östrojenin kimyasal bir kuzenidir... DHEA testesterona dönüştürüldügünden bunu kullanan bazı kadınlarda yüz veya vücut kıllanması olabilir ve eger 50 yaşlarının altında iseler mensturasyonları durabilir. DHEA’nın ayrıca kalp hastalıkları riskini arttıran HDL (iyi kolesterol) oranını kadınlarda azalttıgı da gösterilmiştir. Cilde yüzeysel uygulamada herhangi bir pozitif veya negatif etkisi bulundugunu gösteren bir araştırma yoktur.

DIHYDROXYACETONE (DHA): Kozmetikte kullanılan kendinden bronzlaştırıcı bir ajan.

DONG QUAI: Düzensiz ay başı veya menopoz sorunlarını tedavi etmek için kullanılan geleneksel bir Çin bitkisi.


E

EAU DE PARFUM: En yüksek konsantrasyonu olan koku. Bu nedenle digerlerine göre daha pahalıdır.

EAU DE TOILETTE: Konsantrasyonu daha düşük olan koku.

EDTA: Ethylenediaminetetraacetic asitin kısaltılmışı. Bu asit kozmetik ürünlerinde kullanılan bir sabitleyicidir. Belli bir formülün içindeki maddelerin bazı elementlerle (özellikle minerallerle) birleşmesine mani olarak ürünün su gibi maddelerle karşılaştıgında doku, koku ve kıvam gibi istenmeyen degişikliklere ugramasını önler.

ECZEMA: Cildin kızarmasına, kaşınmasına ve kabuklanmasına neden olan bir cilt rahatsızlıgı. Nedeni bilinmemektedir. Vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Akut veya kronik olarak görülebilen bu rahatsızlık genellikle reçeteli olarak satılan ve harici olarak kullanılan iltihap giderici kremlerle tedavi edilir.

ELASTİN: Cilde esnekligini veren ana bileşenidir. Güneşin zararları ciltteki elastinin bozulmasına neden olabilir.

ELECTROLYSIS: Saç köklerini eritmek için kullanılan elektrik.

ERGOCALCIFEROL: D Vitamininin teknik adı.

ETHANOL: Alkol


F


FARNESOL: Bitkilerden elde edilen ve kozmetikte öncelikli olarak kokularda kullanılan bir öz. Hayvanlar üzerinde yapılan bazı araştırmaların sonucunda antibakteriyal özellikleri saptanmıştır.

FLORALOZONE: Birçok sentetik koku bileşeninden biri.

FOLİK ASiT: B-vitamin kompleksinin parçasıdır. Agız yoluyla alındıgında iyi bir antioksidan olarak kabul edilir. Bu yararı henüz cilt üzerinde kanıtlanmamıştır

G

GOMMAGE: Vücudu ölü hücrelerden arındırma.

GELATİN: Bitki veya hayvanlardan elde edilen ve kozmetikte kalınlaştırıcı ajan olarak kullanılan bir madde.

GİNGKO BİLOBA: Yelpaze biçiminde yaprakları olan bu süs agacı, kozmetik kullanımda antioksidan, iltihap giderici ve kızarıklık önleyici özellikleriyle öne çıkar.

GLİSERİN: Bitkilerden veya sentetik olarak elde edilen yapışkan bir sıvıdır. Yumuşatıcı, kaygan ve su tutucudur.

GLÜTAMİK ASİT: Bugday glüteninden elde edilen ve cilt için su tutucu özellikleri olan bir amino asittir.

GLÜTAMİN: Bir amino asittir

H

HAMİLELİK MASKESİ: Alın, çene ve agız çevresinde aşırı pigmentasyon nedeniyle oluşan kahverengi lekeler. Genellikle hamileligin 4. ila 5.ayları arasında görüldügü için bu adı almış.

HİPOALERJENİK: (Hypoallergenic) Kozmetik sanayiinde ürünün cilt reaksiyonu ve/veya hassasiyetine ve alerjiye neden olmayacagını göstermek için kullanılan bir terim. Ancak, üreticilerin bu iddialarını kanıtlamaları henüz bir standart veya yasaya baglanmadıgından bu tür ürünlerde çok dikkatli olunması gerekir.

HOELEN: Yüzeysel (harici) olarak uygulandıgında antibakteriyel, koruyucu, yara iyileştirici ve su birleştirici özellikleri vardır.

HUMECTANT: Su birleştirici ajan.

HYALURONIC ASİT: Cilt bakımı ürünlerinde iyi bir su birleştirici olarak kullanılan cilt dokulsu bileşeni.

HYDRATANT: Nemlendirici

I

INOSITOL: Ciltte su birleştirici özellikleri olabilen lesitin bileşeni. Çogunlukla B Vitaminiyle karıştırılmasına ragmen vitamin degildir.


ISOPROPYL LANOLATE: Lanolinden elde edilen ve kozmetikte kıvam verici ve yumuşatıcı olarak kullanılan bir madde.

IN VITRO: Kelime anlamıyla "camda" anlamına gelir. Biyokimyasal bir işlemin canlı bir organizmada degil de tüp ve benzeri yerde gerçekleştigini gösterir.

IN VIVO: Kelime anlamıyla "canlıda" anlamına gelir. Biyolojik veya kimyasal bir işlem veya reaksiyonun yaşayan bir hücre, organizma, hayvan veya insanda gerçekleştirildigini gösterir.

J


JELATİN: Bitki veya hayvanlardan elde edilen ve kozmetikte kalınlaştırıcı ajan olarak kullanılan bir maddedir.

JOJOBA YAGI: Uçucu olmayan tüm bitki yaglarına benzer bir yumuşatıcıdır.

K

KAOLİN: Kozmetikte emici özellikleri nedeniyle kullanılan kile benzer dogal bir mineral (alüminyum silikat).

KAPATICI: Göz altı morluklarını, yüzdeki renk farklılıklarını, sivilce ve pürüzleri gizlemek için kapatıcı.

KATRAFAY YAGI: Tahriş giderici özellikleri oldugu söylenen yumuşatıcı bitkisel bir yag.

KERATİN: Derinin boynuzsu katmanındaki (üstderinin en üst katmanı) lifsi protein. Keratin, tırnaklarımızın ve vücudumuzdaki kılların en önemli yapısal maddesidir.

KERATOZ: Üst derideki boynuzsu katmanın düzensiz olarak kalınlaşması.

KOENZİM Q10: Cilt bakım ürünlerinde bir antioksidan.

KOLAJEN: Doku hücrelerinin aralarındaki boşlukları dolduran, son derece esnek yapıdaki lifsi protein. Fibroblast denilen özel hücreler tarafından üretilen kolajen, yaşın ilerlemesiyle birlikte esnekligini kaybetmeye başlıyor.

L


LAKTAT: Kozmetikte yumuşatıcı, kalınlaştırıcı ajan veya yag olarak kullanılan dogal veya sentetik maddeler.

LAKTİK ASİT: Sütten veya sentetik olarak elde edilir. Cilt hücrelerini bir arada tutan maddeyi kırar ve cilt yüzeyindeki hücreleri bölerek döker.

LANOLİN ALKOL: Alerjiye saf lanolinden daha az neden oldugu sanılan ve lanolinden elde edilen bir yumuşatıcı.

LANOLİN: Koyunların yag bezlerinden elde edilen bir maddedir. Bazı bünyelerde alerji yaratabilir ancak kuru cilt için çok iyi bir yumuşatıcı olarak kabul edilir.

L-ASKORBİK ASİT: İyi bir antioksidan.

LİPİD: Yag, yag asitleri ve sebum içeren, hem bitkiler hem de ciltte bulunan çok çeşitli maddeye denir. Cilt bakım ürünlerinde, bunlar yumuşatıcı ve kalınlaştırıcı ajanlar olarak kullanılırlar.

LİPOZOM: Bir madde degil, bir taşıyıcı sistemdir; bazı maddeleri tutup, cilt tarafından emildikten sonra cilde geçirebilme özelligi vardır


M


MAGNEZYUM: Güçlü emici özelliklerinin yanı sıra dezenfektan etkileri de olan bir mineral.

MAGNEZYUM ALÜMİNYUM SİLİKAT: Kozmetikte kalınlaştırıcı bir ajan ve toz olarak kullanılabilen kuru, beyaz bir madde.

MAGNEZYUM ASKORBİL PALMİTAT: C Vitamininden elde edilir ve kuvvetli bir antioksidandır.

MELANİN:Koyu kahverengi pigment. Fazlalıgı tenimizin koyu renk, azlıgı ise açık olmasını saglar.

MOISTURIZER: Nemlendirici

N


NEOPENTANATE: Kozmetikte kalınlaştırıcı ajan ve yumuşatıcı olarak kullanılır.

NYLON-12: Emici ve kalınlaştırıcı ajan olarak kullanılan toz halinde bir madde.

P

PANTENOL: B kompleks vitamininden türetilmiş bir maddedir. Kalın, şurupsu bir yapısı ve nemlendirici özelligi vardır. Yumuşatıcı olarak da kullanılır.


PEELING: Yüzü ölü hücrelerden arındırma.

pH: Çözeltilerin asit, nötr veya alkali olma özelligini gösteren deger. Organizmamızdaki tüm sıvılar belirli pH degeri taşırlar. Nötr pH degeri 7,0'dır.

PİGMENT: Dokulara gerçek rengini veren madde.

R

RETİNOL: A vitamininin daha saf ve asitsiz halidir. Cildi yenileme özelligine sahiptir.

S

SELF-TANNING: Güneşsiz bronzlaştırıcı.


SERAMİD: Tabii olarak oluşan cilt yagları. Cilt bakımı ürünlerinde kullanıldıklarında, su tutucu olarak faydalıdırlar.

SERBEST RADİKALLER: İç ve dış etkenlerle cilt dokusunda oluşan ve sabit olmayan moleküler parçacıklardır. Serbest radikaller, hücrelere saldırarak yapılarını bozar.

SİLİKAT: Kuvvetli emicilik ve kalınlaştırıcılık özellikleri olan inorganik bir tuz.

SİLİKON: Silisten (kum bir silistir) elde edilmiş bir madde. Eşsiz sıvı nitelikleri silikona kayganlıgını verir ve farklı formlarda tende ipek gibi hissedilebilir, yumuşaklık verebilir ve cilt ıslansa bile iyi su tutan bir ajan olabilir.

SİTRİK ASİT: Narenciyeden elde edilir ve ürünlerin pH derecelerinin fazla alkalin olmasını önlemek için kullanılır.

SORBİTOL: Dogal kaynaklardan sentetik olarak elde edilebilir. Kalınlaştırıcı ve kayganlık verici bir ajandır. Gliserine benzer.

SPF ( Sun Protection Factor): Güneş koruma faktörü.

T


TALK: Emici olarak kullanılan toz halinde mineral ve preslenmiş veya toz halinde olan çogu pudranın bazı. Talk çogunlukla eleştirilen ve kullanılmaması önerilen kozmetik maddelerindendir. Bunun asıl nedeni 1990larda yayınlanan araştırmalarda talkın vajinal kullanımlarda yumurtalık kanserini artırma riskidir. Ancak kozmetik kullanımda talkın böyle bir risk faktörü yoktur.



TİTANYUM DİOKSİT: Kozmetikte kalınlaştırıcı, beyazlaştırıcı, yaglayıcı ve güneş ışınlarını kesici bir madde olarak kullanılan bir mineraldir. Cildi UVA ve UVB radyasyonundan korur ve cildi tahriş etme riski yoktur.

TRİGLİSERİT: Kozmetikte yumuşatıcı ve kalınlaştırıcı ajan olarak kullanılır.

V

VİTAMİN A: İyi bir antioksidan.

VİTAMİN C: İyi bir antioksidan.

VİTAMİN D: Antioksidan.

VİTAMİN E: Bazı insanlarda alerjiye neden olabilmesine ragmen en güvenilir antioksidanlardandır.

VİTAMİN K: Kozmetikteki ana kullanımı göz çevresindeki halkaların koyuluklarını ve yüzeysel kılcal damarların görünümünü azaltmasıdır. Buna ragmen K vitamininin cilt bakımının herhangi bir evresinde işlevsel oldugunu kanıtlayan bagımsız bir araştırma yoktur.

Y

YEŞİL ÇAY: Tahriş önleyici özellikleri de olan bir anti-oksidan.

YAGLAR: Yag, yag asitleri ve sebum içeren, hem bitkiler hem de ciltte bulunan çok çeşitli maddeye denir. Cilt bakım ürünlerinde, bunlar yumuşatıcı ve kalınlaştırıcı ajanlar olarak kullanılırlar.

Z

ZEDOARİ YAGI: Cilde tahriş edici etkileri olan kokulu bir yag. Buna ragmen, bu yagın antioksidan ve tahriş/iltihap giderici etkileri oldugunu gösteren çalışmalar da vardır.

ZEOLİTE: Kozmetikte emici olarak kullanılan mineral gruplarından biri. Kanseri önleyici etkileri oldugu da söylenmektedir.

Ynt: Kozmetik Sözlüğü By: By_ALTaS Date: April 03, 2008, 11:46:44 PM
Teşekkürler.
Ynt: Kozmetik Sözlüğü By: XxX_ebrush_XxX Date: April 14, 2008, 01:03:08 PM
BiLgiLer için TşkLr
Ynt: Kozmetik Sözlüğü By: LadyEsmer Date: April 15, 2008, 11:29:56 PM
paylasim icin saol...emegine saglik....
Ynt: Kozmetik Sözlüğü By: Musty-mLk Date: April 30, 2008, 07:00:15 PM
Teşekkürler.
Ynt: Kozmetik Sözlüğü By: LadyEsmer Date: May 06, 2008, 04:18:12 AM
Bilgiler icin Tskler
Ynt: Kozmetik Sözlüğü By: Hayabusa Date: May 06, 2008, 04:35:22 PM
Bayanlar için iyi bir güzellik sözlügü ehehue
Ynt: Kozmetik Sözlüğü By: By.CeZa Date: May 08, 2008, 01:24:38 AM
kızlar hepsini bilir herelde üeüeüg .. Zuhahaha
Ynt: Kozmetik Sözlüğü By: resulbaba7553 Date: May 08, 2008, 10:21:58 PM
çok güzel paylaşımlar saol
Ynt: Kozmetik Sözlüğü By: BbuSHhHeE Date: May 09, 2008, 08:20:27 PM
TŞKLER Zuhahaha
Ynt: Kozmetik Sözlüğü By: zizilita Date: May 09, 2008, 08:29:06 PM
bilgiler için saol
Ynt: Kozmetik Sözlüğü By: [MasaL] Date: May 09, 2008, 09:50:16 PM
saoL=)
Ynt: Kozmetik Sözlüğü By: [MasaL] Date: May 18, 2008, 09:53:29 PM
€meqine saqlık.
Ynt: Kozmetik Sözlüğü By: KadiR Date: May 20, 2008, 12:55:09 PM
Eline saglık
Ynt: Kozmetik Sözlüğü By: sweet_Lady Date: September 01, 2008, 07:06:34 PM
Teşekkürler.

SiteMap - İmode - Wap2