Arşiv Anasayfa Çocuk Gelişimi
Sayfalar: 1
Çocuklarda Bebeklerde Kabızlık Hastalığı By: Mavi_Kiyamet Date: February 11, 2010, 04:30:58 AM
Kabızlık büyük abdestin düzensiz aralıklarla ve güçlükle yapılmasıdır.

Yiyecek artıkları bağırsaklardan bağırsakların dü*zenli kasılmalarıyla (peristalsis) geçer. Kalın bağırsak*lar dolunca bir refleks davranışı olarak dışarı çıkılır (defekasyon). Ne denli sık dışarı çıkıldığı ise kişiden kişiye değişir. Günde bir kez dışarı çıkmak olağan*dır. Ancak büyük abdestlerini daha uzun aralıklarla yapanların bu durum bir güçlük yada acı konusu ol*muyorsa kaygılanmamaları gerekir.

Peristalsisin düzenli bir biçimde sürdürülebilmesi için yeterince lahana portakal kepek gibi posalı yi*yecekler yenmelidir. Yeterince sıvı alınması kabızlı*ğı önlemek açısından zorunludur. Çünkü bedenin su*suz kalması durumunda bağırsaklardan gereğinden fazla sıvı emilir ve bağırsak kasılmaları yavaşlar.

İlaç
Müshil ilaçlarının gereğinden fazla kullanılması hem gereksizdir ve hem de ters sonuç verir. Bu tür ilaçların sürekli kullanılması kabızlığın daha uzun
sürmesine neden olabilir. Defekasyon sırasındaki acı*larını gidermek için hafif ilaçlar kullanılabilir. Ancak bu bir alışkanlık durumuna getirilmemelidir.

Anüste yara
Dışkının sert ve düzensiz olması anüs çevresin*deki derinin yırtılmasına neden olabilir. Bu durumda defekasyon (dışarı çıkma) çok acılı olacaktır. Defekasyonun acı çekmek korkusuyla geciktirilmesi so*runu daha da ağırlaştıracaktır. Bu durumdaki çocu*ğun dışkısına sık sık kan karıştığı görülecektir.
Tedavinin amacı bağırsak hareketlerini yumuşat*maktır. Tedavi sırasında alınan gıdalarda değişiklik yapılabilir ve kısa bir süre için hafif bir müshil kulla*nılabilir. Defekasyondan önce lokal bir anestetik krem sürülmesi yararlı olacaktır.

Kronik kabızlık
Kabızlığın uzun sürmesi durumunda kalın bağır*sak kasları uzar ve kasılma güçlerini yitirirler. Bu rahatsızlığın genellikle psikolojik ve bunun yanı sıra fi*ziksel bir nedeni vardır ve fazla gecikilmeden doktora başvurulmasını gerektirir. Doktor kimi zaman ba*ğırsakların lağman yoluyla temizlenmesini önerebi*lir. Lağman sonrasında düzenli defekasyonu sağla*yacak önlemler alınmalıdır.

Bebeklerde Çocuklarda Altına kaçırma

Bezlenmeyen bir çocuğun kaza İle altına büyük abdestini yapmasının üzerinde durulmamalıdır. Olay psikolojik nedenlerle de olabilir. Çocuk kendine gü*ven duymuyor ya da yeni doğan kardeşini kıskanıyor*sa altına yapabilir. Psikolojik sorunlar anlaşıldıktan ve çözümlendikten sonra altına kaçırma olayı da or*tadan kalkar. Çocuğun olduğu kadar anne ve baba*nın da önemli duygusal ve psikolojik sorunları söz konusu olduğunda çocuğun durumunda bir düzelme ortaya çıkmadan önce sorunların belirlenmesi*ni ve çocuğun kendine güvenini yeniden kazanma*sını beklemek gerekir.

Altına kaçırma sürekli kabızlığın sonucu da olabilir.Aşırı yumuşak ya da sıvı durumundaki dışkı sü*rekli dolu kalın bağırsaklardan geçerek dışarı sıza*bilir. Anüs kaslarını denetleyemeyen çocuk farkın*da olmadığı bu sızıntıyı istese de durduramaz. Altı*na kaçırma sorun yaratan ve utanç verici bir olaydır. Ancak çocuğa bu nedenle kötü davranılmaması zorunludur. Bunun yerine nedenlerin anlaşılmasına çalışılması ve doktora başvurulması gerekir.

SiteMap - İmode - Wap2