Arşiv Anasayfa Çocuk Gelişimi
Sayfalar: 1
Bebeklerde Göz Tansiyonu Belirtileri Nelerdir By: AkoXenSeM Date: February 03, 2010, 09:29:15 PM
bebeklerde göz tansiyonu - bebeklerde göz tansiyonu nedenleri - bebeklerde göz tansiyonu tedavisi


Her yaşta görülebilen bir hastalık olan glokomun, özellikle 40 yaşından sonra çıkan "birincil" tipinin görülme sıklığının, diğer türlerine oranla yüzde 85.
Tedavi edilmediğinde, atlanıldığında, hatta tedavinin geç yapıldığı, uygun yapılmadığı durumda genelde körlükle sonuçlanan bir hastalık. Bu nedenle glokom, önemli bir hak sağlığı sorunu

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Birincil glokom, genelde rutin muayenede, göz hekimine gittiğinizde ortaya çıkan bir hastalık. Göz içi basıncını ölçtüğünüzde ki buna göz tansiyonu diyoruz, bunun yüksekliği ve buna bağlı olarak ilerlediği durumlarda hasta tarafından fark edilemeyen, bizim 'görme alanı' dediğimiz bozuklukla seyreden ve görme sinirini tahrip ederek geriye dönüşümsüz bir durumun ortaya çıkmasıyla oluşuyor. Dolayısıyla hasta bunun farkında olmuyor. Ancak rutin muayenede göz içi basıncını ölçmek, gözün yapısındaki kalınlığı ölçmek, göz içine ve görme alanına bakmak ve göz dibini aletlerle birlikte değerlendirilerek teşhis konulabiliyor.

Göz tansiyonunun, ömür boyu tedavi gerektiren bir hastalık olduğunu belirten Prof.Dr.Akyol, "Bu durumun geriye dönüşümü mümkün değil. İlerlemesini engellemek amacıyla yapılıyor tedaviler. İlaç ve lazer tedavisi yapılıyor. Başarısız kalındığında cerrahi tedavi uygulanıyor. Bütün bunlara rağmen hastalık yine de ilerleyebiliyor. Onun için kontrol çok önemli. Bu bakımdan hastaların çok uyanık olması lazım" dedi.

Glokomla ilgili çok çeşitli nedenlerin ileri sürülebileceğini, kalıtsal veya bazı hastalıklarla birlikteliklerin olabileceğini ancak bunların kesinleştirilmiş bir araştırma sonucunun olmadığını dile getiren Prof. Dr. Akyol, "Hastanın kendi göz yapısı burada çok önemli. Göz içi sıvısının dolanımındaki bozukluk çok önemli. Ama bir ailede glokom varsa, o ailenin çocuklarında glokom görülme riski, topluma göre 2 kat daha fazla. Ailesinde göz tansiyonu ve diğer göz rahatsızlıkları olanlar daha dikkatli olmalı" diye konuştu.


"Tek tedavi yolu ameliyat"

İkincil glokom denilen hastalık türünün ise çocukluk döneminde ortaya çıkabildiğini anlatan Akyol, şunları söyledi:

"Bazı durumlarda bebek göz tansiyonuyla doğabiliyor. Bu 10-15 bin doğumda bir oluşabiliyor. Akraba evliliklerinde daha çok olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla anne babanın bu konuda, erken teşhis anlamında uyanık olması lazım. Bebeklerde gözde fazla yaşarma, gözde büyüme, gözde ışığa karşı hassasiyet, ışığa karşı göz kırpma varsa, bir göz doktoruna başvurularak bu durum araştırılmalı. Bebeklerde ve çocuklarda teşhis daha kolay yapılabilir. Eğer bir bebekte göz tansiyonu varsa tek tedavi yolu ameliyat. İlaçla tedavisi yok. Özellikle erken teşhis edilip müdahalede bulunulan vakalar düzeliyor. Ama glokomla mücadele bitmiyor. Glokomla doğmuşsanız onunla yaşayacaksınız demektir."

SiteMap - İmode - Wap2