Arşiv Anasayfa Merak Edilen Konular
Sayfalar: 1
Evlilikte Kaderin Rolü Nedir By: AkoXenSeM Date: January 27, 2010, 08:21:26 PM
Evlilikte kaderin rolü nedir?



Evleneceğimiz kişinin ailesi ne kadar önemli? Evlilikte kaderin ve irademizin rolü nedir? Bana bu konularda önerileriniz nelerdir?

Evlilik bir kader işidir. Kaderin dışında bir şey var mı hiç? Diğer bir ifadeyle, Allah'ın ilmi dışında ne olabilir ki? Bunun için kadere "ilim nev'indendir" demişler.
Kader Allah'ın çizdiği programdır. Bu programın büyük olanı "büyük âlem" olarak bildiğimiz kâinatta, diğeri de "küçük âlem" dediğimiz insanda mevcut.
Kader aynı zamanda bir ölçü olarak bilinir. Olmuş, olacak her şey belli bir programa ve belli bir ölçüye göre takdir edilmiş, yaratılmış ve yaratılıyor.
Kur'ân bize bu bilgileri veriyor. "Biz her şeyi belli bir ölçüye göre indirdik", "Biz her şeyi belli bir kadere/miktara göre yarattık" diyor Yüce Allah. Bir de, "Yaratan bilmez mi hiç" âyeti vardır ki, Allah hem gördüklerimizi bilir, hem de görmediklerimizi, göremediklerimizi...
Ama Allah'ın ezelî ilminde bilmesi, bizim o işi yapmamızı zorlamaz, mecbur etmez. Mecbur etseydi, sorumlu tutmaz, iyilik/kötülük, günah/sevap, hayır/şer kavramları söz konusu olmazdı.
Çalışmayan, tembel bir insanın maddi sıkıntı çekmesini biliriz. Biz böyle bir sonucu bildiğimiz için mi bu adam tembellik yaptı?
Bu kişi iradesini kullanmadı, tercihini bu şekilde yaptı, dolayısıyla böyle bir sonuçla karışlaştı. Çalışkan insan için de benzer sonuç söz konusudur.
***
Evlilikte de aynı ölçü ve aynı sonuç geçerlidir.
Siz incelersiniz, araştırır, soruşturursunuz, sonunda olumlu veya olumsuz karar verirsiniz, kader sizin tercihiniz ve seçiminiz doğrultusunda hükmünü verir.
Meselenin ilginç bir yönü vardır. Sonuç olumlu çıkarsa, istediğimiz gibi gerçekleşirse, "aklımızı kullandık" derken, sonuç beklediğimiz gibi olmaz, "Ne yapalım kaderimiz böyleymiş" diyoruz.
Oysa imanî açıdan bakıldığında mesele tam tersidir. İnsan iyiliklerine sahip çıkmamalıdır, çünkü iyilik yapmamızı isteyen de Allah'tır, yaratan da. İyi çıkarsa Allah'tan bilmemiz gerekir. Fakat yanlış tercih sonucu yanlış bir yola girersek, yanlışı isteyen biziz, yaratan Allah'tır. Dolayısıyla yanlış ve aleyhimize çıkan sonucu kadere yüklememiz doğru olmaz.
Bunun için elimizden geleni yaptıktan sonra girişimde bulunacağız, Allah'a tevekkül edip sonuca razı olacağız. Ümitsizliğe, yılgınlığa ve güven sorununa kapılmayacağız.
***
Evlilikte karşı tarafın aile yapısı önemlidir. Fakat bu konuda da hemen kesin yargıya varmamalı. Kendiniz bizzat yakından görüp karar vermelisiniz, çünkü başkalarının bakışı sizi yanıltabilir.
Maalesef çevremiz çoğu zaman evlilik meselesinde yanlış bilgi verebiliyor. Bu açıdan her söze kanmamalı, her bilgiye güvenmemeli.
Bir de evlilik işini fazla aceleye getirmeyin. Sabreder, zamana bırakırsanız, Allah'tan yardım diler, O'na güvenirseniz, strese, sıkıntıya girmezsiniz. Çünkü bilirsiniz ki, Allah niyetimize göre verir bize her şeyi...

SiteMap - İmode - Wap2