Arşiv Anasayfa Psikoloji ve Sosyoloji
Sayfalar: 1
Test Hazırlama, Puanlama, Analiz By: .By.pisLick.* Date: January 24, 2010, 08:59:38 PM
Thumbs up Test Hazirlama, Puanlama, Analİz


TEST HAZIRLAMA, PUANLAMA, ANALİZ

Öğretmenle konuşarak 7. Sınıflarda hangi konuya geldiklerini öğrendik. Testi hazırlamadan önce okul öğretmeniyle konuştuk. Öğretmen şu an elinde hazır test bulunmadığını ama daha önceden test yaptığını söyledi. Bu yüzden bize kendimizin bir test hazırlamasını söyledi. Bu arada bize test puanlanışı hakkında bilgi verdi. Testler okunmaya başlandığında en fazla soru yapan öğrenci en yüksek puan alacağını söyledi. Yani en fazla soru yapan öğrencinin notu en yüksek not olacak diğerleri de ona göre puanlanacaktı. Eğer 20 soruluk bir testte en fazla 15 doğru cevap varsa en yüksek puan 15 soru olarak belirlenecekti. Bu yüzden öğretmen teste 24 yada 25 tane soru hazırlamamızı söyledi. Böylelikle öğretmen adayı arkadaşlarımızla bu şekilde bir test hazırlamaya başladık. Teste her öğretmen adayı 6 tane soru vererek katkıda bulundu. Böylelikle öğrenciler tek bir adaya ait soru tarzıyla karşılaşmayacak aksine çok çeşitli soru şekilleriyle karşılaşacaklardı. Bu yüzden böyle bir teknikle soru hazırladık. Böylelikle de 24 soruluk bir test ortaya çıktı. Testi hazırladıktan sonra her öğrenciye bir tane düşecek şekilde sınıfa dağıttık. Daha sonra sınıfta öğretmenlerinin zamanlarından alamamak için testleri evlerinde çözüp haftaya getirmelerini söyledik.
Hazırladığımız teste sorular ilkokul 7. Sınıf öğrencilerinin rahatlıkla yapabileceği zorluktaydı. Testin içerisinde bilgiyi yoklayan yani bilmeyen birisinin zor yapacağı ve biraz mantık kullanarak da yapılabilecek sorular vardı. Ama hocamız bize tam olarak katılmıyordu. Testleri dağıtırken soruları görmüş ve bunlar kolay olmuş şeklinde bir yorumu olmuştu. Öğrenciler testi evde çözecekleri için biraz daha zor sorular sorulabileceğini söylemişti.
Belki öğretmenin dediği doğru olabilirdi. Çünkü öğrencileri araştırmaya yönelterek soruların cevabını bulduracaktı. Ama burada o soruları çözemeyince büyüklerine vererek onların soruları çözmesini isteyebilir. Bu durumda da kendisi hiçbir şey kazanamayacak. Biz işin bu yönünü de düşünerek biraz daha kolay sorular hazırladık. Yani zor hazırlayıp kendileri çözemeyecekse kolay olsun kendileri çözsün mantığını kullandık. En azından ben böyle düşünerek 6 tane soruyu hazırladım.
Şeklimi Koyarım. Test sonuçlarından yararlanarak, aşağıdaki sorulara cevap bulmaya çalışınız.
·Dersin ele alınan bölümünde hedefler doğrultusunda beklenen ölçüde bir ilerleme sağlanabilmiş midir?
Bence bir ilerleme vardır. Öğrenciler bu soruları çözerek daha sonra gelen yazılılarına bir hazırlık yapmış oldular. Eksiklerini görerek onları giderme imkanı buldular.
·Testte sadece bir ünite ele alınmışsa bu ünitenin hangi bölümlerinde, birden fazla ünite ele alınmışsa bu ünitelerin hangi bölümlerinde öğrenme düzeyi en düşük ve en yüksek olmuştur?
Testde birden fazla üniteden sorular bulunmaktadır. Bu üniteler rasyonel ve tam sayılardır. Öğrenciler rasyonel sayılar ünitesini pek kavrayamamışlar bu ünitedeki öğrenme eksikliği teste göz önüne çıkmıştır. Bu da teste rasyonel sayılarla ilgili soruların boş bırakılmasından anlaşılmaktadır. Yapılan yanlışlıkların çoğu da bu ünitenin sorularında çıkmıştır. Konu olarak da bölme işlemi pek anlaşılmamış ki hataların çoğu bölme işlemiyle ilgili sorularda bulunmuştur.
Tam sayılar ünitesinde ise çarpma ve bölme işlemlerinde işaretlerin durumu iyi öğrenilmemişti. Bu konuda da yapılan hatalar bu noktalarda toplanmaktadır. Ama öğrenciler rasyonel sayılara göre bu ünitede daha iyiydiler. Yani tam sayılar rasyonel sayılara göre daha iyi kavranmış, öğrenilmişti.

SiteMap - İmode - Wap2