Arşiv Anasayfa Ödev Arşivi
Sayfalar: 1
Doğa Terörden Daha Büyük Tehdit By: By.TuRuT Date: January 24, 2010, 06:34:50 PM


Doğal afetlerin yeterince ciddiye alınmadığını belirten İngiliz bilim adamları, uluslararası toplumu sadece teröre odaklanmak yerine afet riskini saptamak ve doğal afet stratejileri geliştirmeye çağırdı. Özellikle ABD'deki 11 Eylül saldırılarından sonra bütün gözler terör tehdidine çevrildi. Bütün dünyada hükümetler güvenlik önlemlerini artırma yarışında, ancak bilim adamlarına göre söz konusu olan insan yaşamını tehdit eden tehlikeler ise çözümü yanlış yerde arıyor olabiliriz.
Kıyı şehirlerini yutacak büyüklükte dev dalgalar, bin 500 kilometre ötedeki yerleşim yerlerini kaplayacak kadar lav çıkaran yanardağlar, depremler ve göktaşları çok sık rastlanan olaylar değil, ama önlem alınmazsa uzun vadede doğal afetler çok büyük zararlara yol açabilir. Araştırmacılar hazırlık yapmanın binlerce kişinin hayatını kurtarabileceğine dikkat çekiyor.
Benfield Grieg Tehlike Araştırma Merkezinin müdürü Bill McGuire, Herhangi bir yılda bu afetlerden birinin meydana gelme olasılığı herhalde yüzde den çok daha azdır, ancak uzun vadede bu olasılık yüzde 100 diyor.

VOLKANİK PATLAMA ENDİŞESİ

Yanardağ patlaması ve depremlerle nispeten daha sık karşılaşıyoruz, ancak diğer afetler de oldukça tehlikeli olabilir. Bilim adamları şu sıralar Kanarya Adalarından La Palma üzerindeki büyük bir volkanik kayayı izliyor. Küçük bir ada büyüklüğündeki bu dev kaya, yavaş yavaş denize doğru kayıyor ve denize düştüğünde oluşan dev dalgalar (tsunami) ABD, İngiltere ve Afrika kıtasındaki birçok ülkenin sahillerinde büyük bir yıkıma yol açabilir. Prof. McGuirea patama ihtimali olan Cubre Vieja yanardağı bu kayanın denize yuvanlanmasını tetikleyebilir.

GÖKTAŞLARINA KARŞI HAZIRLIK YAPILIYOR

İnsanoğlunu bekleyen diğer bir tehlike olan göktaşlarıyla ilgili araştırmalar da sürüyor. Avrupa Uzay Ajansı ve NASA göktaşlarına çarparak yönlerini değiştirecek uzay araçları üzerinde çalışıyor. Avrupa Uzay Ajansının Don Kişot adlı uzay aracı bir göktaşına çarparak çarpışmanın etkilerinin ölçülmesini sağlayacak. 2005 yılında ise Deep Impact adlı uzay aracı Tempel 1 adlı kuyrukluyıldızdaki bir deliği patlatarak sonuçları gözleyecek.
Bilim adamları, bu çalışmalar sayesinde Dünyaya çarpacak bir gök taşını parçalamanın veya yönünü değiştirmenin yollarını bulmayı umuyor. İngilterede John Moores Üniversitesinden Benny Peiser göktaşı riskinin 30 yılda ortadan kaldırılacağını söylüyor. Peiser, Evrim tarihinde ilk defa insanoğlunun savunmasızlık penceresini kapatmayı başarıyoruz dedi. Doğa terörden daha büyük tehdit

 

SiteMap - İmode - Wap2