Arşiv Anasayfa Coğrafya
Sayfalar: 1
Inegöl Oylat Kaplıcası By: By.TuRuT Date: January 24, 2010, 03:36:29 AM


Oylat Kaplıcalarına Bursa-Ankara karayoluyla İnegöl üzerinden ulaşılıyor. Oylat sapağından girdikten sonraki 11 kilometrelik yol boyunca yemyeşil orman içinden tırmanırken tatilin tadını çıkarmaya başlıyorsunuz.

Bursanın İnegöl ilçesine 26 kilometre uzaklıkta, 4 mevsim tatil merkezi Oylat'ın kaplıca suları, İsveçre'den sonra özellikleri bakımından dünyada ikinci sırada yer almaktadır. İnegöl'den geçerken tadı dünyaca ünlü İnegöl köftesini tatmak tatil için iyi bir başlangıç olacaktır.

Oylat'a giderken sizi Hilmiye Köyünün 1km güneyinde yer alan Oylat mağarası karşılamaktadır. Mağaralar yüzyıllar boyu insanların ilgisini çekmiş fantastik mekanlardır. Birbirine bağlı 2 kattan oluşan Oylat mağarasının uzunluğu 665 metredir. Oylat mağarasında onbinlerce yılda oluşmuş sarkıt ve dikitlerin büyülü dünyasından etkileneceksiniz. Türkiye'nin en büyük 2'nci mağarası olan Oylat mağarası tüm doğa dostlarını ağırlamayı bekliyor

Kaplıcanın suyu 40 derece sıcaklığa ve saniyede 50 litre debiye sahiptir. PH değeri ise 7.26’dır. Suyun kalsiyumlu, bikarbonatlı, sülfatlı, mineralce fakir sıcak su (-akroterm) olduğu tespit edilmiştir. Suyun 10 bin’in üzerinde yatak kapasiteli termal tesislerin ihtiyacını karşılayabileceği hesaplanmaktadır.

Tedavi Ettiği Hastalıklar: İçme kürleri, diürez kürlerde ve şişmanlıkta etkilidir, banyo kürlerinin sedatif özelliklerinden yararlanılır.

a. Oylat Kaplıcasının Tarihi Gelişimi

Kaplıca normalde 927 sayılı kanunun ek 5. maddesi gereği İl Özel İdaresinin tasarrufunda bulunması gerekirken, yine aynı kanunun ek 5. maddesi 2. fıkrası dikkate alınarak kıymetli ve ehemmiyetli görüldüğünden devletçe imtiyaz suretiyle işletilmesi kararlaştırılmış ve 30.3.1945 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile Ekonomi Bakanlığı Maadin Umum Müdürlüğünce Oylat Kaplıcaları İşletme Limited Ortaklığına 60 yıl süre ile işletilmek üzere imtiyaz tesis edilmiştir.

Daha sonra kaplıca tesislerinin üzerinde bulunduğu orman alanı yine 4/2248 sayı ve 25,1,1954 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile aynı şirkete 6y0 yıl süreyle irtifak hakkı tesisi suretiyle tahsis edilmiştir.

Kaplıca suyunun tahsis süresi 30.3.2005 tarihinde dolmuş, ormanın tahsisi ise 25,2,2014 tarihinde dolacaktır. Sıcak suyun yeniden tahsis edilebilmesi için 26,5,2004 gün ve 5177 sayılı kanuna eklenen ek geçici 5. madde ile ilgili kanun gereğince ılıca ve kaplıcalara daha önce verilen işletme imtiyazı sürelerinin imtiyaz sahiplerine müracaatları halinde Maden İşleri Genel Müdürlüğünce 20 yıla kadar uzatılma imkanı getirilmiştir.

b. Mevcut Durum

Hâlihazırda Oylat Kaplıcası Oylat A.Ş. diye bilinen çok ortaklı, İnegöl Belediyesinin de %16 oranında ortaklığının bulunduğu, yönetim kurulu başkanlığını İnegöl Belediye Başkanının yaptığı şirket tarafından işletilmektedir. Oylat İnegöl Belediyesinin mücavir alanı içerisine alınmıştır. Tamamına yakını Orman arazisi üzerine kurulmuştur. Yıllar itibarıyla bütün bir plandan yoksun gelişigüzel yapılaşma gerçekleşmiş, son derece düzensiz bir görünüşe sahip, toplam yatak kapasitesi 900 civarındadır.

Mevcut en büyük tesisler Oylat A.Ş.’nce, bir tesis özel bir şahısça, hemen kaplıcanın bitişiğinde Orman Bakanlığınca yaptırılıp kiraya verilen bir tesis de müstecir tarafından işletilmektedir.

Sıcak su düzensiz dağıtıldığı için mevcut tesislere bile yetmemekte, özellikle İstanbul ağırlıklı konaklama talebi kapasite azlığı nedeniyle karşılanamamakta, tesisler arası çekişmeler yaşanmakta, kaplıcaya ulaşan 11 km uzunluğundaki yolun yetersiz kalması, bu haliyle kaplıcanın nitelikli tesisler ile gerçek kapasitesine kavuşması mümkün olamamaktadır. Bu nedenle de kaplıcanın yöreye sağlayabileceği ekonomik katkıya ulaşılamamaktadır.

c. Tesislerin Geliştirilebilmesi

Tesislerin geliştirilmesi ve muhtemel potansiyelin yakalanabilmesi için konunun bütün tarafları ve teknik elemanlar ile yapılan görüşmelerde Oylat Kaplıcalarının bir bütün proje halinde ele alınıp yeniden kalıcı olarak projelendirilip yeniden yapılandırılmasının mümkün olduğu sonucuna varılmıştır.

Konu Oylat A.Ş. tarafından projelendirilmek üzere bir mimarla anlaşılmış, mimarın yaptığı ilk çalışmalardan sonra Kaplıcada 4000 yatak kapasitesine ulaşmanın mümkün olduğu tespit edilmiştir. Hazırlıkları devam eden projeye göre:

a- Bölgede her birinin kapasitesi yaklaşık 1000 yatak olan 4 adet en az 4 yıldızlı otel yerleşebilmektedir.

b- Bu durumda yapılacak otellere sıcak su verilmeyecek, sıcak su, bütün otellerden kolaylıkla ulaşılabilecek ve bütün yatak kapasitesinin ihtiyacını karşılayabilecek büyüklükte ortaya uygun bir yere yapılacak müstakil su tesisine, kür merkezine verilecektir.

c- Bunun için özellikle ilk iki otel ile müstakil su tesisi inşaatını mevcut tesisleri yıkmadan yapmak mümkün olabilecek, bu da projenin uygulanabilirliğini artıracaktır.

d- Daha sonra mevcut tesisler yıkılarak kaplıca diğer sosyal donatılara kavuşturulup, çağdaş bir termal merkez olarak hizmet verebilecektir.

e- Bu aşamada konunun bütün tarafları ile görüşülmüş olup, yukarıdaki esaslarda görüş birliğine varılmıştır. Avan proje tamamlanmak üzeredir. Proje tamamlandığında İnegöl Belediye Meclisince görüşülüp gerekli imar planı değişiklikleri sağlanarak proje imar planı haline getirilecek ve uygulamaya geçilebilecektir.


SiteMap - İmode - Wap2