Arşiv Anasayfa Coğrafya
Sayfalar: 1
Tatlı Su Bitkileri By: AkoXenSeM Date: January 24, 2010, 03:20:34 AM
Tatlı Su Bitkileri nelerdir - Tatlı Su Bitkileri hakkinda bilgiler


Tatlı sularda yetişen bitkiler köklü ve köksüz olmak üzere iki ana gruba ayrılır Köklü olanların (örneğin nilüferler) suyun altında uzanan gövdeleri vardır ve kökleri ile tabana tutunurlar. Köksüz olanlar ise suyun yüzeyinde ya da suyun yüzeyine yakın olarak serbestçe yüzerler; ama hiçbir vere tutunmadıkları, bu yüzden de akıntının etkisiyle kolaylıkla sürüklenebildikleri için ırmaklarda değil, çoğunlukla göl ve gölcüklerde yetişirler.
Suda yaşayan bitkiler çeşitli özellikleriyle bulundukları ortama uyum sağlamıştır. Örne-ğin düğünçiçeklerinden, gölcüklerde ve su arklarında yetişen Ranunculus aquatilis çalımsı ve dallanmış sualtı yapraklarına sahiptir; oysa bununla çok yakın akraba olan, ama ırmaklarda yetişen Ranunculus fluitans akıntıda yok olmayıp kolaylıkla sürüklenebilmek için, suyun akış yönünde uzanan ince, uzun yapraklar geliştirmiştir.
Tatlı sularda, köklü ve köksüz olarak ayırt edilen bu üstün yapılı bitkilerin yanı sıra gözle görülemeyecek kadar küçük bitkiler ya da bitki benzeri canlılar da yaşar. Bunların başında tekhücreli suyosunlan gelir. Tekhücreli su bitkileri aynı ortamda bulunan mikroskobik su hayvanlarına besin oluşturur. Bu minik hayvanlar da daha büyük hayvanlar tarafından yenir.
Söğüt, kavak, kızılağaç gibi nem seven ağaçlar ve saz, kamış, ayakotu gibi suyu seven bitkiler su kıyılarında ya da yakınlarında yetişir. Kökleri durgun sudan zarar gören kavaklar göl kıyılarında pek görülmezken, söğütler durgun su kıyılarının süsü olmuştur. Bu bitkiler özellikle ördek, meke, kamışçın gibi kuşlara beslenme, gizlenme ve barınma olanağı verir. Batağan gibi bazı kuşlar ise suda yüzen bitkilerin üzerinde yuvalarını yapar ve yavrularını büyütür. Su sivrifaresi, su sıçanı ve kunduz gibi memeliler kıyılardaki oyuklarda yaşar, büyük ölçüde sudaki iribaşları, kınkanatlıları ve balıkları avlayarak beslenirler.


SiteMap - İmode - Wap2