Arşiv Anasayfa Coğrafya
Sayfalar: 1
Işgın - Rheum Rhabarbarum By: AkoXenSeM Date: January 24, 2010, 02:52:19 AM
Işgın - Rheum Rhabarbarum


Işgın (Rheum rhabarbarum), Polygonaceae (kuzukulağıgiller) familyasından mayıs-haziran aylarında çiçek açan, 100-150 cm boyunda, çok yıllık, otsu bir dağ bitkisi



Yapraklar bitkinin taban kısmında toplanmışlardır. Yaprak, kalp veya böbrek şeklinde, 30-60 mm ebadında, kenarları dişli, damarlar alt yüzden dışarı doğru çıkıktır. Çiçekleri geniş bir bileşik salkım durumunda toplanmıştır. Çanak yaprakları 6 parçalıdır. Meyveleri 10-15 mm uzunluğunda, kırmızımtrak renkli ve kanatlıdır. Toprak altında etli bir rizomu bulunmaktadır.

Kullanıldığı yerler

Taze sürgün ve gövdesi sebze olarak ve şekerle pişmiş tatlı olarak yenir

Toksik etkileri

Işgın yapraklari zehirli maddeler icerir. Yapraklarinda pek cok bitkide bulunan oldurucu ve asindirici etkisi olan oksalik asit bulunur. Saf oksalik asidin oldurucu dozajinin her bir kilo vucut agirligi icin 375mg oldugu yahut 65kg bir insan icin 25gr oldugu tahmin edilmektedir. Yapraklardaki oksalik asit miktari degiskenlik gostermesine ragmen bunun 0.5% oraninda oldugu soylenebilir. Yani oldurucu dozajda oksalik asit alabilmek icin asagi yukari 5kg yaprak yenilmesi gerekmektedir ki bu da pratikte pek mumkun degildir. Ancak yapraklar oksalik asit yaninda bilinmeyen bir baska toksini de icermektedir.

Kokleri yaklasik 5000 yildir kuvvetli bir laksatif olarak kullanilmaktadir. Kokler ve govde emodin ve rein gibi antrakinonlar bakimindan zengindir. Bu maddeler ishal yapici ve bosaltimi hizlandirici etkileriyle bilinmektedir.
 


SiteMap - İmode - Wap2