Arşiv Anasayfa Coğrafya
Sayfalar: 1
Cibuti By: By.TuRuT Date: January 23, 2010, 07:27:21 PM


Cibuti (Arapça: جيبوتي okunuşu: Jībūtī, Fransızca: Djibouti, Somalice: Jabuuti), resmi adı Cibuti Cumhuriyeti. Doğu Afrika'da küçük bir ülke. Komşuları kuzeyde Eritre, batıda ve güneyde Etiyopya, güneydoğusunda Somaliland bulunur. Kızıldeniz'e ve Umman Denizi'nin Aden Körfezi'ne kıyısı vardır. Arap Yarımadası'nda bulunan Yemen'e 20 kilometre uzaklıktadır. Başkenti Cibuti şehri'dir. Halkın %94'i Müslüman'dır.


tarih

Cibuti Cumhuriyeti 27 Haziran 1977 günü Fransa'dan bağımsızlığını ilan etti. Cibuti hala "Fransız Somalilandı" olarak adlandırılmaktaıdır. Cibuti'ye bundan yaklaşık 1,000 yıl önce Arap Yarımadası'ndan göçen Müslüman Somalililer ve Afarlar yerleşmiştir.

demografi

Ülkedeki 2 büyük etnik grup Somalililer'in İssa klanı ve Afarlar'dır. Ülke Fransız sömürge dönemlerinden kalan insanlar olmakla birlikte büyük bir Arap nüfusda barındırmaktadır. 1990lı yıllarda yapılan Cibuti Sivil Savaşı sırasında büyük bir Afar ve İssa kaybı yaşanmıştır

dil

Fransızca ve Arapça ülkenin resmi dilleri olmakla birlikte Somalice ve Afarca'da geniş yayılım bulmuştur.

din

Cibuti'nin en önemli dini İslam'dır. Tıpkı diğer İslam ülkeleri gibi Cibuti'de de her köy ve kasabada bir cami bulunur. Ülke Hicri Takvim kullanır ve ülkedeki müslümanlar Yeni Yıl (1 Ocak) ve İşçi bayramı'nı (1 Mayıs) tatil ilan etmiştir. Cibuti halkının %94'ü (444,440) müslümandır. Müslümanlıktan sonra diğer önemli din Hristiyanlıktır

cografya

Cibuti kuzeydoğu Afrika'da Umman Denizi'ne bağlı Aden Körfezi ve Kızıldeniz kıyısında bulunur. Ülkenin 314 kilometre kıyısı bulunmakla birlikte 113 kilometre Eritre ile, 337 kilometre Etiyopya ile ve 58 kilometre Somali ile (toplam 506 kilometre) sınırı vardır.

Cibuti'nin, 23.200 km2 gibi küçük bir yüzölçüme sâhip olmasına rağmen, üç farklı fizikî yapısı mevcuttur. Kıyı bölgesi ile yüksek yayla bölgesini en yüksek noktası 1500 m’yi bulan dağlık bölge ayırmaktadır. Yayla bölgesi yer yer derin vâdilerle bölünmüş vaziyettedir. Irmakların mevcut olmadığı Cibuti’de bir çöküntü sonucu meydana geldiği anlaşılan Hanle Ovasında mevcut iki göl vardır. Alalı ve Assal ismindeki göller tuz gölü olup, bunlardan Assal deniz seviyesinden 150 metre aşağıdadır.

Sıcak ve kurak bir iklime sâhip olan Cibuti’de senelik sıcaklık ortalaması 32°C civârındadır. Yağış dağlık bölgelerde kıyı bölgesine nazaran biraz daha fazladır. Yıllık yağış ortalaması kıyı şeridinde 130 mm iken, dağlık bölgelerde 500 mm. civârındadır.

Bitki örtüsü çok cılızdır. Yer yer görülen fundalıklar ve otlaklar hâricinde dağlık bölgelerde az da olsa zayıf ormanlara rastlanır. Tuz göllerindeki tuz ülkenin sâhip olduğu en önemli kaynaktır. Tatlı su gölleri ve dereleri bulunmayan ülke başka hiç bir tabiî kaynağa sâhip değildir.
Cibuti

SiteMap - İmode - Wap2