Arşiv Anasayfa Meslekler
Sayfalar: 12
Iş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar By: KumraLım Date: January 21, 2010, 07:31:58 PM
İş ararken ağzı en çok laf yapan ve en deneyimli adaylar bile mülakat öncesi hazırlık yaparlar. Neden dersiniz? Çünkü mülakatta başarılı olmak yetenek gerektirir ve bu yetenek geliştirilebilir. Ayrıca adayların mükemmel bir ilk izlenim yaratmak için ikinci birer şansları yoktur. Öyleyse mülakat performansınızı artırmak için bu ipuçlarına bir göz atın.Vücut dilinizi konuşturun

Bütün mesele kendinize güvendiğinizi göstermede; dik durun konuştuğunuz kişinin gözlerinin içine bakın ve el sıkışırken çekingen durmayın. Yarattığınız ilk izlenim mülakata müthiş bir başlangıç ya da hızlı bir son olabilir.

Başvurduğunuz işe ve şirkete uygun giyinin
Günümüzde işyerinde artık rahat giysiler tercih ediliyor fakat siz buna aldanıp mülakata da spor kıyafetlerle gitmeyin. İyi giyinmelisiniz ve profesyonel bir havanız olmalı. Başvurduğunuz şirketin kültürüne göre takım elbise ya da daha az resmi bir şeyler giyebilirsiniz. Mümkünse mülakattan önce şirketi arayıp kılık kıyafetle ilgili kuralları öğrenin.

İyi bir dinleyici olun

Mülakatın başından sonuna kadar insan kaynakları yetkilisi doğrudan ve dolaylı yoldan size bilgi verir. Eğer iyi dinlemezseniz büyük bir fırsatı kaçırmış olursunuz şirketi yakından tanıma fırsatını. Sözel yetenekler arasında iyi dinlemek ve karşınızdakine ne dediğini duyduğunuzu göstermek de vardır. Mülakatı yöneten kişiyi iyi gözlemleyin ve onun üslubuna konuşma hızına göre kendinizi ayarlayın.

Çok fazla konuşmayın

Mülakat sırasında sorulduğundan fazla şey anlatmak sizi büyük bir başarısızlığa götürebilir. Eğer önceden hazırlanmazsanız lafı ağzınızda gevelemeye başlayabilirsiniz ve işe alınmamanızın nedeni de doğru düzgün konuşamamanız olur. İş ilanını dikkatli okuyarak pozisyonun gerektirdikleriyle kendi özelliklerinizi karşılaştırarak ve sadece gerekli bilgileri aklınızda tutarak mülakata hazırlanabilirsiniz.

Fazla samimi olmayın

Mülakat iş konuşmak için düzenlenmiş ciddi bir toplantıdır. Mülakata arkadaş edinmek için gitmezsiniz. Samimiyet derecenizi sizinle mülakat yapan insan kaynakları yetkilisine göre ayarlayın. Mülakata enerji ve heyecan katmanız sorular sormanız çok önemlidir fakat iş arayan bir aday olarak sınırlarınızı aşmamaya özen gösterin.

Uygun bir dille konuşun

Mülakat sırasında profesyonel bir dil kullanmanız gerektiğini biliyorsunuz. Yaş ırk din siyasi görüş veya cinsel tercihle ilgili herhangi bir argo sözcük kullanmaktan kaçının. Böyle hassas konular çabucak arka kapıdan gönderilmenize neden olabilir.

Ukala olmayın

Mülakat başarınızda tutum önemli bir rol oynar. Kendine güven profesyonellik ve mütevazılık arasında hassas bir denge vardır. Yeteneklerinizi sergilemeye çalışıyorsanız bile kendine aşırı güvenmek fazla çekingenlik kadar tehlikelidir.

Sorulara uygun cevaplar vermeye çalışın

Mülakattaki insan kaynakları yetkilisi bir konuda başınıza gelen bir olay sorduğunda geçmiş davranışınıza bir örnek duymak ister. Uygun bir örnek veremezseniz hem soruyu cevaplayamamış hem de yeteneklerinizden söz etme fırsatını kaçırmış olursunuz.

Soru Sorun

“Sorunuz var mı?” diye sorulduğunda adayların birçoğu “Yok” cevabını verir; bu da yanlış cevaptır. Şirkette işlerin nasıl döndüğünü öğrenmek ve ilgili olduğunuzu göstermek için birkaç soru sormanız çok önemlidir. Soru sorarak aynı zamanda başvurduğunuz şirketin sizin için doğru yer olup olmadığını da öğrenme fırsatını da bulursunuz. Mülakat boyunca size sorulanları dinlerseniz ve daha fazla bilgi isterseniz yerinde sorular sorabilirsiniz.

Ümitsiz görünmeyin

Piyasa şartlarının zor olduğunu ve sizin de bir iş aradığınızı biliyorum. Fakat mülakata yüzünüzdeki “lütfen beni işe alın lütfen” ifadesiyle girerseniz ümitsiz ve pısırık görünürsünüz. Sakin olun ve kendinizden emin görünmeye çalışın. İşi yapabileceğinizi biliyorsunuz ve insan kaynakları görevlisinin de bunu anlamasını sağlayın.


Ynt: Iş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar By: Mavi_Kiyamet Date: January 22, 2010, 01:57:04 AM
dogru gercektende Gülmek :) bilgiler icin sagol.
Ynt: Iş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar By: StyLeLife[Rap] Date: March 05, 2010, 12:24:34 AM
: SmBRN™  March 04, 2010, 07:06:24 PM
Teşekkürler.

Ynt: Iş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar By: KaraElmas Date: April 14, 2010, 03:33:37 PM
teşekkürler.
Ynt: Iş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar By: melek_03 Date: April 14, 2010, 03:41:09 PM
Teşekkür ettim Gülmek :)
Ynt: Iş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar By: EmpaThy Date: July 22, 2011, 12:21:16 PM
Ders oLarak aLdık bunu ayrıyeten Zuhahaha
Ynt: Iş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar By: theend Date: April 04, 2012, 03:27:18 PM
Faydalı bir paylaşım olmuş
Ynt: Iş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar By: ecre Date: April 04, 2012, 03:32:34 PM
biLgiLer için tesekkürLer..
Ynt: Iş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar By: MarianHawke Date: June 09, 2013, 04:54:16 PM
ayy mülakat dendimiydi hemen strese giriyorum ya Zuhahaha bilgiler için sağolun. Yazdım bir kenara.
Ynt: Iş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar By: kimnana Date: November 04, 2013, 12:29:40 PM
teşekkürler
Ynt: Iş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar By: 4ever Date: November 06, 2013, 10:53:41 PM
teşekkürler
Ynt: Iş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar By: caglarsaka Date: January 31, 2014, 02:26:49 PM
Maaş beklentisi sorulduğunda sadece bir rakam söylemekten ziyade daha uzun cümlelerle ek imkanların ve kariyer planlamasının da öneminden bahsederek cevap vermek önemli oldukça
Ynt: Iş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar By: byn__black Date: March 03, 2014, 06:03:48 PM
İş zor mülakat ayrı bir zor resmen insanın psikolojisine oynuyorlar. Paylaşım için teşekkürler Gülmek :)
Ynt: Iş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar By: Osmncnplt Date: March 11, 2014, 09:48:02 PM
Mülakatı kaldırsınlar:)
Ynt: Iş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar By: emirnisa Date: March 12, 2014, 02:42:23 AM
teşekkürler

SiteMap - İmode - Wap2