Arşiv Anasayfa Biyoloji
Sayfalar: 1
Nitrik Oksitin Yeteneği By: By.TuRuT Date: January 20, 2010, 05:36:40 PM
Nitrik oksit (NO) nitrojenin oksitlenmesiyle elde edilen renksiz zehirli bir gaz olarak tanımlanır. Bir nitrojen ile bir oksijen atomunun bileşiminden meydana gelen bir moleküldür. Bu molekülün insan hayatı için son derece önemli bir özelliği bulunmaktadır. Son yirmi yıldaki yoğun araştırmalar bu molekülün hücreler arası haberleşmede temel bir görev üstlendiğini ortaya çıkarmıştır. Bu alandaki bilimsel çalışmaların sonuçları göstermiştir ki nitrik oksit insan vücudunda doğal olarak üretilen bir hormon yani kimyasal bir habercidir; sinir dolaşım savunma solunum ve üreme sistemlerinin hayati fonksiyonlarının düzenlenmesinde stratejik bir rol oynamaktadır.



Şekil 91: Endotel hücresi NO (nitrik oksit)moleküllerini üretir.

NO'nun çok önemli bir görev üstlendiği yerlerden biri damarlarımızdır. Damarlarımızın iç genişliği sabit değildir; yani damarlarımız bizim faaliyetlerimize uyumlu olarak daralır veya genişler böylece kan basıncının düzenlenmesinde önemli rol oynarlar. İşte bu mükemmel sistem sayesinde vücudun farklı ortamlara göre değişen ihtiyaçları otomatik olarak sağlanır. Kan damarlarının spor yaparken genişleyerek artan kan ihtiyacını temin etmesi veya yaralanma sonrasında daralarak kanamayı azaltması sözü edilen kusursuz sistemin bir sonucudur.
Peki damarlar nasıl oluyor da ne zaman genişlemeleri ya da ne zaman daralmaları gerektiğini anlıyorlar? Yapılan araştırmaların sonuçları kimyasal bir habercinin varlığını ortaya çıkardı. Bu haberci nitrik oksit molekülüydü. Damarlara genişlemeleri "talimatını veren" işte bu iki atomlu moleküldü.
Şimdi damarlarımızın derinliklerinde nitrik oksit üreten muhteşem tesisleri daha yakından inceleyelim.
Elektron mikroskobuyla incelendiğinde damarların küçüklükleriyle ters orantılı olarak son derece muazzam yapılar oldukları görülecektir. Örneğin yan yana dizilen 10 kılcal damar ancak insan saçının bir teli kalınlığındadır. İşte bu kadar dar olan damarlarımızın iç duvarları düz kas hücrelerinin oluşturduğu bir dokuyla kaplıdır; damarların genişleyip daralması da bu dokunun faaliyetleri sonucunda gerçekleşmektedir. Kas hücreleri kan ile doğrudan temas etmezler; zira endotel hücreleri kas hücreleri ile kan arasında zarımsı bir tabaka oluşturur.



Ynt: Nitrik Oksitin Yeteneği By: AkoXenSeM Date: April 18, 2010, 05:38:17 AM
Paylaşım İçin Teşekkürler
Ynt: Nitrik Oksitin Yeteneği By: melek_03 Date: May 21, 2010, 07:57:27 PM
Bilgi için teşekkür ettim.. Emeğine sağlık..
Ynt: Nitrik Oksitin Yeteneği By: TwiLight Date: May 21, 2010, 08:39:31 PM
Emeğine sağlık Teşekkürler
Ynt: Nitrik Oksitin Yeteneği By: abra Date: September 28, 2012, 11:27:14 AM
TEŞEKKÜRLER
Ynt: Nitrik Oksitin Yeteneği By: albinae Date: November 04, 2012, 09:40:20 AM
teşekkürler

SiteMap - İmode - Wap2