Arşiv Anasayfa Biyoloji
Sayfalar: 1
Uzun Yaşan Hücreler By: By.TuRuT Date: January 20, 2010, 05:25:08 PM
Kaliforniyalı biyoteknoloji firması Geron hücreleri ölümsüzleştirmenin tekniğini bularak bilimde çığır açtı. Ancak bazı araştırmacılar ise bu hücrelerin daha sonra kanser hücrelerine dönüşebileceğinden endişeli. Nature Genetics dergisinin son sayısında bu düşünce çürütüldü ve genetik bir operasyon ile ölümsüzleştirilen insan hücrelerinin hiçbir tümör oluşturma tehlikesi olmadığı ortaya kondu. Araştırmalar sonucunda bu değişime uğramış hücrelerin özellikleri ile kanser hücrelerinin özellikleri arasında hiçbir benzerlik olmadığı belirlendi. Geron'un araştırmacıları hücrelerin içinde bulunan biyolojik saati bulup bu saati geri alarak deney tüpü içerisinde dokuların yaşlanmasını durdurmuşlardı.

Normal hücreler 80 bölünmeden sonra ölürken Telomerase geni ile ömrü uzatılan hücreler 280 defa bölünüyorlar.

Güç veren gen

Gen tedavisi farelere güç verdi. Amerikalı araştırmacı H.L. Sweeney ve ekibi zarar görmüş kasların gelişimini sağlayabilmek amacıyla farelere özel bir gen enjekte etti. Bunun sonucunda yetişkin farelerin güçlerinin % 15 oranında yaşlı farelerin de % 27 oranında arttığı gözlemlendi.
Genetik bilimindeki bu ilerleme vücut geliştirme sporu ile ilgilenenler için yeni bir kolaylık oluşturabilir. Ancak araştırmacılar bu tekniğin yaşlılıktan kaynaklanan zayıflığın hafifletilebilmesinde kullanılması gerektiğini spor ve kozmetik amaçlar kullanılması halinde çok rahatlıkla suistimal edilebileceğini belirtiyorlar

Kilo artık sorun değil

Ünlü tıp dergisi Nature'da yer alan bilgilere göre; Amerikalı araştırmacılar genetik bir operasyonla kilo problemi olmayan fareler yarattılar. MCH'yi tutan vücuttaki yağın erimesini sağlayan iştahı azaltan bu tedavi yönteminin şimdiye kadar kullanılan ilaçlardan daha etkili olacağı tahmin ediliyor. Şu sıralar Amerikalı araştırmacıların hastalar üzerinde denemekte oldukları leptin hormonu büyük oranda iştahı azaltıyor.

İşte soya mucizesi

Aşırı yağlı besinlerle kolesterol yüklemesi yapan Amerikalılar kurtuluşu soya fasulyesinde arıyor. Bugüne kadar büyük ölçüde hayvan yemi olarak kullanılan ya da sadece vejetaryenlerin yediği soya fasulyesi doktor tavsiyesi üzerine artık halk arasında da giderek yaygınlaşıyor. Çünkü hem kolesterolü düşük hem kanseri önlüyor hem de kemikleri güçlendiriyor.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) bu yılın sonlarına doğru soya fasulyesinin bir yararlı yönünü daha ilan etmeye hazırlanıyor. FDA'nin soya fasulyesini de aynı lifli-kepekli yiyecekler ve sebzeler gibi kalp hastalığı riskini azaltan gıdalar listesine dahil etmesi bekleriyor.

Fazla lezzetli olmadığı için sofralardan uzak kalan soya fasulyesini yeni keşfeden Amerikalılar şimdi bu yararlı gıdaya lezzet katmak için uğraşıyor. Gıda sanayi harıl harıl yeni soya çeşitlemeleri üzerinde çalışıyor. Daha çok Uzakdoğu'ya özgü bir besin olan soya proteininden yüksek kolesterollü gıdaların taklitleri üretiliyor. Gerçeğine pek benzemese de soyadan domuz pastırması bile üretiliyor. Japonların bol miktarda tükettiği soya eti tofunun yanı sıra sosis ve dondurma da yapılıyor.

TEST EDİLDİ ONAYLANDI

ABD'de son 25 yıl içinde yapılan araştırmalar soyanın kolesterol düşürücü etkisini kesin biçimde ortaya koyuyor. Bu konuda yapılmış en az 30 araştırma var. Bu araştırmalara göre 47 gramlık soya tüketimi kolesterolü yüzde 9 oranında düşürüyor. FDA'nın iki hafta önce onayladığı pahalı ancak kolesterol düşürücü margarin Benecol de kolesterolü aynı miktarda düşürüyor. Ancak araştırmacıları düşündüren bir nokta var: Soyanın kolesterolü neden düşürdüğünü bir türlü çözemiyorlar. Bu nedenle de soyanın sadece kolesterol düzeyi yüksek olanlara mı iyi geldiği tam olarak bilinmiyor.

Soyanın göğüs kanserini önleyici etkisi olduğu da biliniyor. Çünkü Japonya'daki kadınlar arasında ortaya çıkan göğüs kanseri oranı ABD ve diğer sanayi ülkelerine göre çok daha düşük. Ancak Japon kadınlarının soyanın yanı sıra diğer gelişmiş ülke kadınların a göre daha bol miktarda sebze meyve ve yeşil çay tükettiğini de unutmamak gerek. Uzun yaşan hücreler
Ynt: Uzun Yaşan Hücreler By: AkoXenSeM Date: April 18, 2010, 05:40:09 AM
Paylaşım İçin Teşekkürler
Ynt: Uzun Yaşan Hücreler By: sibeL* Date: May 15, 2010, 12:44:36 PM
Değişik Zuhahaha
Teşekkürler bilgiler için (:
Ynt: Uzun Yaşan Hücreler By: TwiLight Date: May 22, 2010, 05:48:47 PM
: SmBRN™  May 14, 2010, 08:58:02 PM
Bilgiler İçin Teşekkürler.

Ynt: Uzun Yaşan Hücreler By: abra Date: September 28, 2012, 11:28:15 AM
TEŞEKKÜRLER

SiteMap - İmode - Wap2