Arşiv Anasayfa Coğrafya
Sayfalar: 1
Karadeniz Ormanlarının Özellikleri By: AkoXenSeM Date: January 20, 2010, 02:39:22 PM
Karadeniz Ormanlarının Özellikleri Hakkinda - Karadeniz Ormanlari Hakkinda Bilgi - Karadeniz Bölgesi Ormanlari Tanitim - Karadeniz Bölgesi



Bu bölgede iki farklı orman kuşağı yer almaktadır. Birincisi Karadeniz kıyısı boyunca nemli ve ılıman iklimde yetişen geniş yapraklı orman ikincisi dağların yükseklerinde nemli ve soğuk iklimde yetişen iğne yapraklı orman görülür. Karadeniz bölgesinde bulunan ormanların en önemli özelliği ağaç türlerinin fazla olmasıdır. Sebebi iklimin uygunluğudur. D.Karadeniz bölümünde ülkemizdeki bitki türlerinin yarısı görülür. (6 bin çeşit)

a-Geniş Yapraklı Orman: Batıda yıldız dağlarından başlayarak doğuda Gürcistan sınırına kadar dağların kuzey yamaçlarında 1000m’ye kadar olan bölümde yer alır. Kışın yapraklarını dökerler. Bu orman kuşağında; kayın kestane gürgen ıhlamur akçaağaç karaağaç meşe kızılağaç ve dişbudak türleri bulunur.Ormanlardaki ağaç türleri bazen tek bazen toplu şekilde dağılış gösterir. Yıldız dağlarında meşe kayın gürgen yaygındır. Batı ve orta Karadeniz kuşağında kestane kayın ve gürgen yaygındır. Kayın kerestesi özellikle mobilyacılıkta ve kaplamacılıkta kullanılır.Doğu K. bölümünde ise kızılağaç ormanları hakimdir. Yamaçlarda ıhlamur kestane ve kayın ormanları bulunur.

Bölgedeki kayın ormanlarının altında ağaççık veya çalılarda bulunur. Bu ağaçcıkları orman gülü fındık üvez kayacık kızılcık ve şimşir oluşturur. Orman gülü daha çok. Batı ve Doğu Karadeniz bölümlerinde hakimdir.

Karadeniz bölgesindeki ormanlarda nadiren anıt ağaçlarda vardır. Örnek: Batı K.’de Yenice kasabasında kalın gövdeli (Istranca meyvesi) bulunur. Ayrıca Porsuk ve Fındık ağaçları da görülür. Bu ağaçları korumak için Yenice çevresi tabiatı koruma alanı olarak ilan edilmiştir. İstanbul ve çevresinin odun ihtiyacını Çatalca ve Kocaeli platolarındaki ve yıldız dağlarındaki Demirköy meşe ormanları karşılar.

b-Karışık ormanlar: Orta ve Doğu Karadeniz bölümlerinde kuzey yamaçlarda 1000-1500m arasında görülür. Geniş yapraklı ağaçlardan kayın iğne yapraklılardan köknar ve sarıcam ağaçları bulunur.

c-İğne yapraklı ormanlar: Dağların yüksek kesimlerinde 1000-2000 arasında görülür. İkiye ayrılır.

1)Ordu’nun batısında sarıçam köknar ve karaçamlardan oluşanlar.

2)D.Karadeniz’de Ladinlerin hakim olduğu ormanlar.

Ayrıca köknar sarıcam saf ladin ormanları Ardanuç ve Şavşat dolaylarında yaygındır.Yazın doğu Karadeniz fazla sisli ve yağışlı olduğundan bitki örtüsü açısından farklı bir ortam oluşturur. Sisli ortamları seven ağaçlar yaygındır.

K.Anadolu dağlarının güney yamaçlarında orman örtüsünün özelliği değişir. Kaçkar Ilgaz Bolu ve Köroğlu dağlarının güney yamaçlarında güneşi seven sarıçam ormanları hakimdir. Bolu Gerede arasında ve Kastamonu’da karaçam ormanları yaygındır. Alçak olukların tabanlarında Erbaa Niksar oluğu Gökırmak ve Devrez vadilerinin güney alt yamaçları Kızılçam ormanlarıyla kaplıdır.

Not: Karadeniz bölgesi bitki örtüsü açısından en önemli özelliklerinden biride ot toplulukları yönünden zengin olmasıdır.

Karadeniz Ormanlarının Özellikleri By: By.TuRuT Date: January 22, 2010, 10:53:23 PM
teşekkürler
Ynt: Karadeniz Ormanlarının Özellikleri By: Q7 Date: May 16, 2010, 01:43:05 AM
Teşekkürler.
Ynt: Karadeniz Ormanlarının Özellikleri By: Liza Date: July 10, 2012, 09:38:02 PM
Bilgiler için teşekkürler.

SiteMap - İmode - Wap2