Arşiv Anasayfa Photoshop
Sayfalar: 1
Yıldızlı Background Hazırlama By: By.CeZa Date: March 13, 2008, 06:56:35 PM

Öncelikle yıldızlardan başlayalım. Arka planı siyah olan bir dosya yaratın (ya da siyah ile fill edin). Boyutu önemli değil. Ama çözünürlüğü yüksek olursa daha eğlenceli olabilir. Ben tutorial için 300x300 çalışacağım.

İlk işimiz boş bir layer yaratmak. Bunu yapmak zorunda değilsiniz, ama ben genelde "background" layerında çalışmayı sevmem.

Yeni layer'ı siyah renk ile (Fill Tool veya Shift+F5 kullanarak) fill edin. Sonra Filter --> Noise --> Add Noise menüsüne gelin. Yaklaşık %10-15 arası bir değer ile Monochromatic ve Gaussian'ı da seçerek OK'e basın. Bu gördükleriniz arka plan yıldızlarımız olacak.



Şimdi yıldızları biraz ortaya çıkartacağız. Bu işi Level (Ctrl+L) veya Image --> Adjustments --> Brightness & Contrast (B&C) ile yapabilirsiniz. Her iki durumda da gönlünüze göre davranabilirsiniz. Ben B&C ile Brightness -40 Contrast 80 yapıyorum. Buradaki asıl amaç, bazı pixelleri biraz daha parlatıp, çok çok sönük olanları da ortadan kaldırmak.



Şimdi daha parlak olan yıldızları elde edelim. Son elde ettiğiniz layer'ı duplicate edin. Şimdiki işlem için gene Level ya da B&C ile kullanabilirsiniz. Bu durumda B&C'yi öneririm, çünkü Level ile resmin önemli detayları bu noktada kaybolabiliyor. Ama ne görmek istediğinize bağlı olarak tercih sizin. Daha sonra deneme-yanılma ile kendi yolunuzdan gidebilirsiniz. B&C ile brightness -100 contrast 50 yapıyorum. Sonra sadece bu layer'ı %50 büyüteceğim. Bunun sebebini birazdan açıklayacağım. Büyütme işlemini Ctrl+T'ye basarak ya da menüden Layer --> Edit --> Free Transform seçerek yapabilirsiniz. Her yöne %50 veya daha yakın bir oranda büyüttüğünüzden emin olmak için Shift tuşunu basılı tutarak işlemi gerçekleştirebilir, ya da yukarıdaki toolbardan width ve height'a %150 değerlerini girebilirsiniz.



Daha sonra layer'ın renklerini Invert ediyorum (Ctrl+i ya da menüden Image --> Adjustments --> Invert).




Böylece bir sonraki adımı daha rahat algılayabilirsiniz. Şimdi CTRL+L'ye basıyoruz veya menüden Image --> Adjustments --> Levels'ı seçiyoruz. Bunun sebebi, parlak yıldızları daha parlak hale getirecek olmamız. Layer'ı büyütmemizin sebebi de noise ile yarattığımız noktaların, daha çok pixel kaplamasını sağlamaktı. Böylece levels ile daha parlak ve büyük yıldızlar elde etmemiz mümkün olacak. Aşağıdaki değerlere bakabilirsiniz :



Resmi tekrar invert ediyoruz ve olması gereken reklere geri dönüyoruz. Layer'ı tekrar küçültüyoruz. Ctrl+T veya menüden Layer --> Edit --> Free Transform seçerek dökümanınızın boyutundan biraz daha büyük olacak kadar her yönden eşit küçültüyoruz (ben %52 kadar küçülttüm). Sonra, Layers ekranında bulunan Blending Mode'lardan Screen'i seçiyoruz.



Resimde sanki Radial Blur efekti varmış gibi durmaya başladı. Bunu engellemek için iki yolunuz var.
1 Basit yol :
Layerlar'dan birini 90 veya 180 derece çevirmek.
2 Uzun yol :
ikinci layer için ilk layer'ı kopyalamak yerine Noise efektini tekrar kullanmak... Ben 180 derece rotate etmeyi tercih ediyorum.

Ctrl+T
(menüden Layer --> Edit --> Free Transform) ile bunu gerçekleştirebilirsiniz. Mouse ile köşelerde durursanız ve Shift'e basılı tutarsanız 15 derecelik açılar ile layer'ı çevirebilirsiniz. Veya Edit --> Transform menüsünden de bunu gerçekleştirebilirsiniz.



Şu an elimizde güzel bir yıldız resmi var. Fakat çok kalabalık. Eraser ile her iki layerdan da istediğiniz gibi silme işlemi gerçekleştirin. Bu tamamen size kalmış, istediğiniz yeri, istediğiniz kadar silebilirsiniz. Fakat Hardness'ı düşük (yani keskin kenarlı) bir brush kullanmanızı öneririm. 10-20 px'den küçük brush'lar ile de sorun yaşayabilirsiniz (Brush'ın scatter özelliği bu iş için biçilmiş kaftan).



Şimdi de elimizde anlamsız bir resim var diyenler için. Clone tool'u kapın ve yaratıcılığınızı gösterin. Resmin farklı köşelerinden dilediğiniz gibi klonlayarak istediğiniz kompozisyonu yaratın. Clone Tool için bir öneri, brush'ınızın blending mode'unu Normal yerine Screen'de kullanırsanız, çok daha hızlı bir şekilde istediğinizi elde edebilirsiniz. Erase tool'u kullanmaktan da çekinmeyin...



Evet elimizde hala sıkıcı bir resim var... Biraz canlandıralım. Burada bir seçim yapmanız gerekiyor :
1. Flatten Image yapabilirsiniz ve Background'u duplicate edebilirsiniz.
2. Layerlarınızı gruplar ve grubu duplicate edip merge eder devam edebilirsiniz.

Ben layerları grupluyorum.



Sonra Filter --> Blur --> Gaussian Blur ile kopyaladığım grubu (veya layerı) 6-8 arası blur'lüyorum. Eğer çözünürlüğünüz çok büyük ise, bu değeri arttırmayı isteyebilirsiniz. Daha sonra Ctrl+B ye basarak (menüden Image --> Adjustments --> Color Balance) istediğim renkte bir gökyüzü elde ediyorum. Ben biraz mavi ve magenta bir gökyüzü yapıyorum. Duruma göre istediğiniz rengi seçebilirsiniz. Sonrada bu layer'ın Blending Mode'unu Linear Dodge'a getiriyorum.


 

Eveeet... Bitti mi sandınız ? Daha yeni başladık. Şimdi süsleme zamanı...

Size bulutları andıran en güzel texture'ı seçin kütüphanenizden, veya Google'dan bir arama yapabilirsiniz. Ben aşağıdaki resmi seçtim (bu dosyanın büyük halini buradan indirebilirsiniz :
   
2006-01-19_032741_texture.zip
)



Resim üzerinde Clone Tool'u kullanarak biraz oynama yapabilir, daha iyi bir sonuç elde edebilirsiniz. Gene Clone Tool'da Screen kullanabilirsiniz, ama bu resmin biraz parlamasına sebep olabilir. Buradaki amaç hafif blurlu gözüken bir texture elde etmek.



Daha sonra menülerden Edit --> Define Pattern seçeneğinden bu texture'ı kaydedin, ve yıldız resminize geri dönün. Boş bir layer yaratın. Daha sonra Fill tool ile bu yarattığınız Pattern'ı kullanarak layerı doldurun. Aynı işlemi Shift+F5 ile de yapabilirsiniz. Daha sonra layer'ın Blending Mode'unu Linear Dodge'a getirin.



Bu layer ile gene iki seçeneğiniz var.
1. Varolan renkler birbirine buradaki gibi uzak ise Shift+Ctrl+U (Image --> Adjustments --> Desaturate) kullanarak siyah beyaz hale getirin.
2. Renkler birbirine oldukça yakınsa olduğu gibi bırakın.

Ctrl+B veya menüden Image --> Adjustments --> Color Balance (Hue/Saturation - Ctrl+U da kullanabilirsiniz) kullanarak daha önceki layerdaki benzer renkleri elde edin. Benim durumumda bu mavi - magenta oluyor. Sonra da Ctrl+L (Image --> Adjustments --> Levels) ile resmi biraz karanlıklaştırın.




Böylece karanlık ve aydınlık bölgeler elde etmiş olursunuz. Burada dilerseniz farklı patternlar yaratarak layer üstüne layer ekleyerek daha farklı renkte bölgeler veya farklı görüntüler elde edebilirsiniz. Zira uzayda bir tek mavi renk yok..




Geldik son aşamaya. Yeni bir layer yaratın ve siyah ile fill edin. Layer'ın blending mode'unu Linear Dodge'a getirin (Screen'de olabilir, zevkinize kalmış). Sonra Filter --> Render --> Lens Flare menüsünden keyfinize göre bir lens flare ekleyin ve etkisini görün. Bu sizin yakın yıldızlarınızın ilki olacak. Rengini istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz (Ctrl+U - Hue/Saturation veya Ctrl+B - Color Balance). Level'ı ile oynayarak ekrandaki parlaklığını değiştirebilirsiniz.

Daha sonra lens flare olan layer'ı istediğiniz yere götürün (oynattığınızda döküman kenarları gözükmeye başlarsa, bu kısımları yumuşak bir brush kullanarak Erase ile silebilir veya siyah'a boyayabilirsiniz). Bu son kısmı bir kaç defa tekrar ederek farklı boyutlarda yakın yıldızlar elde edebilirsiniz. İsterseniz layerları duplicate edip küçültebilirsiniz... Tamamen size kalmış.

Her an daha önceki layerlara gidip üzerinde renk değişikliği / eklenti / silme gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz...



Ynt: Yıldızlı Background Hazırlama By: femox Date: April 05, 2008, 01:01:17 PM
süpermiş..saol pyalşım için..
Ynt: Yıldızlı Background Hazırlama By: KriSTaLkeLeßeK Date: August 09, 2009, 04:13:30 PM
Güzel paylaşım =)
Ynt: Yıldızlı Background Hazırlama By: melek_03 Date: April 19, 2010, 11:15:07 AM
Teşekkürler.. Güzel paylaşım..

SiteMap - İmode - Wap2