Arşiv Anasayfa Biyoloji
Sayfalar: 1
Mantarlar Ile Küf Ve Maya Mantarları By: -LoSS AnGeL- Date: December 20, 2009, 05:11:07 PM
Mantarlar (Fungi), çok hücreli ve tek hücreli olabilen ökaryotik canlıları kapsayan bir canlılar alemi ve şapkalı mantarların tümüne halk arasında verilen genel addır.

Halk arasında Küf mantarı, Pas mantarı, Rastık mantarı, Maya mantarı, Mildiyö mantarı, Şapkalı mantarlar, kav mantarı, Puf mantarı gibi çeşitli isimlerle anılan bütün mantarlar, mantarlar (Fungi) alemi içersinde incelenirler. Latince Fungi mantarlar, Fungus ise mantar anlamındadır.

Dünyanın heryerinde bulunurlar. Fazla nemli yerlerde daha çokturlar. Yeryüzünde 1,5 milyon kadar mantar türü olduğu düşünülmekte ise de günümüzde sadece 69.000 kadar türü tanımlanmıştır. Çoğu insan, mantarların bitki olduğunu düşünmektedir, ancak mantarlar bitki değildir. Çünkü, mantarlar kendi besinlerini üretemezler.

a) Cıvık Mantarlar: Belli bir hücre şekli yoktur. Sitoplazmalarında birden fazla çekirdek vardır. Amip’e benzerler. Üremeleri saplı spor’larıyla olur. Örnek: Fısarium.

b) Gerçek Mantarlar: Genellikle çürükçül (saprofit) ve parazit olarak yaşarlar. Likenlerde olduğu gibi, mutualist yaşayanları da vardır. Maya mantarları gibi bazı türler hariç genellikle çok hücrelidirler. Sporla, eşeyli olarak ve tomurcuklanmayla çoğalırlar, insanlar tarafından besin ve ilaç yapımında (antibiyotik eldesi) kullanılan türleri çoktur. Genellikle tek çekirdeklidirler. Ekmek ve peynir küfleri, mayalar ve şapkalı mantarlar, örnek olarak söylenebilir. Gerçek mantarlar, çoğu zaman Bitkiler Alemi içinde de incelenirler.

Mayalar, tek hücreli mantarlardır. Bazı türleri ekmek kabartmak, alkollü içki fermantasyonu ve hatta yakıt pillerinin çalışmasında kullanılır. Çoğu maya Ascomycota bölümüne ait olmakla beraber bazıları Basidiomycota'ya aittirler. Bazı mayalar, örneğin Candida albicans insanlarda enfeksiyona yol açar (kandidiyaz). Binden fazla maya türü tanımlıdır. En yaygın kullanılan maya olan Saccharomyces cerevisiae, binlerce yıl önce şarap, bira ve ekmek yapımı için evcilleştirilmiştir. Maya sözcüğü Türkçe'ye Farsça'dan girmiştir.

Küf mantarları, özellikle havada bulunan sporları nemli ve besinli ortamda çoğalarak meydana gelen mantarlardır. Binlerce çok küçük (mikroskobik) mantarın biraraya gelmesiyle oluşur. Küf yapmayı sağlarlar. Çevredeki atıkları çürüterek doğaya katkıda bulunurlar. Sütü ekşitirler, sirke yapımını sağlarlar. Ekmek yapımında da maya olarak kullanılırlar. Hastalık yapanları ise çok çeşitli hastalıklara yol açar. Hatta bu hastalıklar öldürücü olabilirler. Ayrıca küf mantarları sayesinde antibiyotik (penisiln) icat edilip milyonlarca insanın hayatı kurtulmuştur. besinleri küflerken besinlere tutunurlar. Bunu hif denilen organlarıyla gerçekleştirirler. Bir kısmı hayvanlar ve insanların üzerinde parazit olarak yaşarlar.

Ynt: Mantarlar Ile Küf Ve Maya Mantarları By: AkoXenSeM Date: April 18, 2010, 05:23:11 AM
Teşekkürler
Ynt: Mantarlar Ile Küf Ve Maya Mantarları By: KaraElmas Date: April 26, 2010, 05:01:12 PM
Paylaşım İçin Teşekkürler.
Ynt: Mantarlar Ile Küf Ve Maya Mantarları By: melek_03 Date: June 11, 2010, 10:49:19 AM
Bilgi için teşekkür ettim..
Ynt: Mantarlar Ile Küf Ve Maya Mantarları By: Dahlia* Date: June 11, 2010, 10:57:14 AM
TeşekkürLer (:

SiteMap - İmode - Wap2