Arşiv Anasayfa Fizik
Sayfalar: 1
Doğru Akım Kaynakları By: By.DiéséL* Date: November 28, 2009, 05:03:54 PM

   Kimyasal reaksiyonlar sonucu elektrik akımı  elde etmek mümkündür. Elektrik enerjisi üreteçlerde elde edilir.
Doğru Akım ( DC ) : Bir elektrik devresinde elektrik yüklerinin veya akımın belli bir yönde akan , yön değiştirmeyen ve şiddeti değişmeyen akıma doğru akım denir.
   Bir yönde akım sağlayan kaynaklara da doğru akım kaynakları denir. Örneğin  Pil , akümülatör ve dinamo gibi.
a ) PİLLER
   Piller kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çevirir. (+) ve (-) kutupları vardır. Dolu pilin kutupları arasında Potansiyel farkı vardır. Çeşitli piller vardır. Her pilin yapısında iki elektrot ve elektrotların içine batırıldığı bir elektrolit vardır. Potansiyel farkı Voltmetre veya elektrometre ile ölçülür. Potansiyel farkı birimi  Volttur. Piller  basit pil , kuru  pil ve doldurulabilen piller diye üçe ayrılır.
Volta  Pili : Bakır ve çinko elektrotlar  H2SO4  çözeltisine batırılınca akım elde edilir. H2SO4   ile çinko (Zn) elektrot arasında kimyasal reaksiyon oluşur. Çinko (Zn) atomları ikişer  elektronunu çinko elektrota bırakarak   Zn+2  iyonu halinde  çözeltiye karışır.
 
      Zn       Zn+2  + 2
ē
 
 
    Çinko elektrot üzerinde elektronlar birikir. Çözeltideki  H+  iyonları  Zn+2  tarafından bakır elektrota  itilir. Akım geçince dış devreden gelen elektronlar  H+   iyonlarını  nötrleştirir. Bakır elektrot üzerinde biriken   H  gazı bir süre sonra akımın kesilmesine yol açar.  Volta pilinde bakır elektrotun   H gazı ile  kaplanarak akım veremez duruma gelmesine kutuplanma  veya  Polarizasyon  denir. Volta pilinde çinko elektrot pilin (-)  kutbunu , bakır elektrot  ise (+) kutbunu oluşturur.
 
Danielle  Pili : Bakır sülfat  çözeltisi içine bakır elektrot , çinko sülfat çözeltisi içine çinko elektrot aralarına da Parşömen kağıdı konularak elde edilen pildir.
Leclanche Pili : Nişadır çözeltisi  içerisine batırılmış mangandioksit  ve  karbondan  oluşmuş bir  pildir.
2- Kuru   Pil
   Pilin kabı çinkodan yapılmıştır. Bu kap aynı zamanda pilin (-) kutbu görevini yapar. Karbon çubuk (+) kutbunu oluşturur. Karbon çubuğun etrafında  %75  mangandioksit    ve %25 grafitten oluşan bir katman bulunur. Pildeki elektrolitik sıvı ise amonyum klorür çözeltisidir.
    Pil akım verirken amonyum iyonları ( NH4+ ) karbon  çubuktan elektron alarak H2   ve   amonyak ( NH3 ) haline geçer. Çinko kaptan çözünen çinko iyonları ( Zn+2 )  ise  Cl-  ile  birleşerek çinko  klorür haline  geçer. Amonyak   çinko  klorür ile  H2  ise  mangandioksit  ile tepkimeye  girer.
   Birden fazla pil birbirine ağlanarak bataryalar elde edilir.
3-  Doldurulabilen  Piller
    pilin doldurulması  olayına  Şarj  denir. Pilin  boşalmasına  Deşarj  denir. Doldurulabilen pillere Nikel kadmiyum pilleri  ve kurşunlu  akümülatörler örnek verilebilir.
    Pilden akım alınırken  Kadmiyum , kadmiyum  Hidroksit haline dönüşür. Nikel  Oksi  Hidroksit  ise Nikel  Hidroksite  dönüşür. Kadmiyum ve nikel oksi hidroksit tükendiğinde  pil boşalır. Doldurulma olayı  dışarıdan  verilen elektrik  enerjisi  ile    sağlanır.
 
Diğer  Doğru  Akım  Kaynakları
Akümülatörler
    Akümülatör de bir tür  pil çeşididir.
   Elektrik  enerjisini kimyasal enerji olarak depolayan  ve bunu istenildiğinde  tekrar elektrik enerjisi olarak dönüştüren  düzeneğe Akümülatör  denir.
    Elektrotlar  arasına bir doğru akım kaynağı bağlanır. Bu sırada elektroliz olayı gerçekleşir. Buna akümülatörün şarjı  denir. Akümülatör  dolarken  H+  iyonları  (-) elektroda  , (   SO4)-2  iyonları da  (+)  elektroda gider. Bu olay esnasında anotta kurşundioksit (PbO2 )  , katotta ise  kurşun ( Pb )  oluşur. Çözeltinin içinde  iki farklı elektrot elde edilir. Böylece şarj  olmuş akümülatör  elektrotlar arasında oluşturulacak devreye akım verir.  Akümülatörün akım vererek her iki elektrotun kurşun haline dönüşmesine akümülatörün boşalması (Deşarj ) denir. Dolma sırasında depo edilen kimyasal enerji  boşalma sırasında  elektrik enerjisine  dönüşür.
    Ayrıca  Demir- Nikel akümülatörleri de vardır. Akümülatörlerden başka doğru akım kaynakları da vardır. Örneğin Dinamo , güneş pili , termoelektrik  pil , fotoelektrik pil  gibi
Ynt: Doğru Akım Kaynakları By: DeLy* Date: November 28, 2009, 05:45:53 PM
TeşekkürLer.
Ynt: Doğru Akım Kaynakları By: AkoXenSeM Date: April 15, 2010, 09:58:21 PM
Paylaşım İçin Tşkler
Ynt: Doğru Akım Kaynakları By: Cok_Sevdik_Be_Abi Date: May 16, 2010, 02:03:42 PM
Teşekkürler.
Ynt: Doğru Akım Kaynakları By: melek_03 Date: June 04, 2010, 01:58:34 PM
Teşekkürler..
Ynt: Doğru Akım Kaynakları By: Liza Date: July 19, 2012, 11:03:17 AM
Konu için teşekkürler.

SiteMap - İmode - Wap2