Arşiv Anasayfa Güneydoğu Anadolu
Sayfalar: 1
Gaziantep Ilgi Çekici Yerleri By: By.TuRuT Date: October 30, 2009, 11:39:53 PM
İlgi Çekici Yerleri:

Arkeoloji Müzesi Neolitik dönemden kemik ve keramik parçaları, kalkolitik ve bronz çağa ilişkin çeşitli eşyaları, figürinleri, Hitit çivi yazılı tabletleri, mühürleri, Urartu, Hitit, Helenistik, Roma ve Bizans dönemine ait çeşitli eserleri bünyesinde bulunuyor. Yesemek Açık Hava Müzesi Islahiye ilçesinin güneydoğusunda Yesemek Köyü´nün içindeki yamacın üzerinde yer alıyor. Arazi menekşemsi gri renkte dolarit diye de tanınan bazalt taşlardan oluşuyor. Yesemek Açık Hava Müzesi´nde 300´e yakın yontu taslağı mevcut. Hitit zamanından bugüne gelen taşocağı günümüzde dünyada başka bir örneği bulunmayan antik heykel okulu niteliğinde. Rumkale (Hromgla) Yavuzeli ilçesine bağlı Kasaba köyünde bulunan kalenin Geç Hitit döneminde yapıldığı tahmin ediliyor. Kale sırasıyla Asur, Med, Pers, Roma ve Arapların hakimiyetine girmiştir. Belkız (Zeugma) Nizip ilçesine 10 km. uzaklıkta aynı adı taşıyan köyde bulunan şehir kalıntıları akropolden Fırat Nehri´ne doğru inen yamaçlarda yer alıyor. Kalıntılar Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait. Özellikle Dionysos´un düğün sahnesini içeren mozaiklerin sanat değeri oldukça yüksek. Dülük (Doliche) Gaziantep´in 12 km. Kuzeyinde Dülük köyü içerisinde ve yakınlarında bulunan Dülük (Doliche) antik kenti, antik dönemde ´Antiocha at Tavrum´ adıyla biliniyor. Bizanslılar ise ´Telukh´ adını vermiş. Arkeolojik araştırmalar sonucunda Yontma Taş dönemine ait doğal mağaralar, kaya sığınakları, teraslarda yerleşim yerleri ortaya çıkarılmış. Tilmen Höyüğü İslahiye ve çevresinde sayıları 50´yi geçen eski iskan yerlerinden biri. İslahiye ilçesinin 10 km. doğusunda bulunuyor. Bölgenin en büyük höyüklerinden biri.

Kale
Kalenin Hititliler’den kaldığı sanılıyor. Surlar daire biçiminde çevrilmiş, toplam uzunluğu 1200 metre. Kalede 26 kule ve burç var. Batı burçlarının Memlük döneminde yapıldığı üzerlerindeki yazıtlarından anlaşılıyor. Kale köprüsünün yanlarındaki iki kulenin Kanuni Süleyman zamanında yapıldığı gene yazıtında var. Kuzey burçlarından birinin Roma yapısı olduğu sanılıyor. Burçların altında kaleyi çepeçevre dolaşan tonozlu bir koridor bulunuyor. Koridordaki kapılar kalenin çepeçevre dolaşan tonozlu bir koridor bulunuyor. Koridordaki kapılar kalenin iç bölümlerine açılıyordu. Kalenin içinde bir cami ve kırk kadar evin yıkıntılarını görüyoruz. Kalenin üstüne çıkışta solda büyük İslam bilgini Gazali’nin makamı bulunuyor. Kale tabanında bulunan bir gizli yolun Dülük’teki eski kentle bağlandığı söylenir.

Dülük
Antep’in 12 km kuzeyindeki Dülük’e gidiyoruz. Buradaki kentin adı Dolichenos’du, antik çağda ise Antiochia at Tavrum deniliyordu. Paleolitik dönemden bu yana yerleşimin izleri bulundu kazılarda. Şarklı Mağara’nın duvarlarında ilk sayı sisteminin kullanıldığı tesbit edildi. Paleolitik dönemden fosiller ve ok uçları da ilk kez Dülük’te ortaya çıkarıldı. Yazılı kaynaklara göre Hititlilerin en büyük tanrılarından Teşup’a adanmış Baal Tapınağı bulunuyordu. Günümüze ulaşamadı. Dülük Köyü ve Dülük Ormanları içeresinde çok sayıda kaya ve yeraltı mezarı ortaya çıkarıldı. Büyük bir nekropol görebiliyoruz. Burada daha sonraki dönemlerden bir türbe de var. Dülükbaba tepesi denilen yerdeki türbe kentin Araplar tarafından fethi sırasında ölen sahabe Davud-u Ejder’in mezarıdır.

Türbeler
Antep bir geçiş yolu olmanın özelliğini türbeleri, yatırları ve evliyaları ile de gösteriyor. Boyacı Camisi’nden Kavaflar çarşısına doğru uzanan sokakta Pirsefa denilen yerdeki tek katlı binada Hz. Musa’nın yeğeni Yuşa Peygamber ve Pir Sefa’ya ait iki türbe görüyoruz. Pir Sefa’nın kimliği konusunda rivayet muhtelif. Hacıbaba, Ökkeşiye, Şeyh Fettullah, Bedrüddin Ayni ve Antep ile Maraş’ta çok bulunan Ökkeş adının isim babası Ökkeşiye Türbesi diğer türbeler.

Yesemek Açıkhava Müzesi
İslahiye Antep’in batıdaki ve en uzak ilçesi. 90 km uzaklıkta. İslahiye’ye varmadan sola, Antakya - Kilis yoluna dönüyoruz. Yol asfalt, Antep’ten çıktıktan 113 km. sonra Yesemek köyüne ulaşıyoruz. Karatepe Sırtı denilen yamaç Yesemek Açık Hava Müzesi’dir. Buradaki taş ocağı ve heykel atelyesi dünyanın bilinen ilk açık hava heykel atelyesidir. Dolarit denilen bazalttan yapılmış yaklaşık 350 heykel yayılmış yamaca. Bazıları dev boyutlu, bazıları yarı işlenmiş. Sfenskler, tanrılar, aslanlar, değişik yaratık tasvirleri kocaman bir alana yayılmış. Taş bloğunun ana kütleden koparılışından işlenişine kadar heykelciliğin bir çok aşamasını bir arada görüyoruz.
Yörede ilk kazılar 1890’da başlamış, 1958-61 arasında Prof. Alkım tarafından geniş çaplı kazılar yapılmış. Araştırmalar atelyenin M.Ö. 1300’lü yıllarda Hitit egemenliği sırasında işletildiğini ortaya koyuyor. Yemyeşil bir bitki örtüsüyle sarılan, opak renkli baraj gölü de bu etkileyici heykel atelyesine hoş bir çevre fonu oluşturuyor.

Tilmen Höyük
Höyükte 1958-64 arası yapılan kazılarda M.Ö. 3000 yıllarına tarihlenen iki renkli keramikler bulunmuş. Saray kalıntıları ve sarayı iki sıra halinde çevreleyen surlar görülebiliyor. Sarayın ancak temel kalıntılarını görebiliyoruz. Taş döşeli saray yolunda yürüyoruz.
Daha çok zaman ayıranlar Araban ve Yavuzeli ilçeleri arasında kalan Karadağ üzerinde Elif, Hisar ve Hasanoğlu köylerindeki üç anıt mezarı; Yavuzeli’nin Kasabası köyünde Fırat ile Merzimen Çayı’nın birleştiği yerdeki sarp kayaların üzerindeki heybetli Rum Kale’yi; Kilis’e 21 km. uzakta ve ulaşımı zor olan Ravanda Kalesi’ni görebilirler.

Zeugma- Belkis
Nizip’e 10 km. uzaklıktaki Belkıs Köyü’ne Belkıs Harabelerini görmeye gidiyoruz. Höyük biçimindeki Akropolde Hellenistik, Roma ve Bizans dönemine ait kalıntılar bulunmuş. Zeugma kenti Roma döneminde kendi adına para basacak kadar güçlüymüş. Commagene Krallığının dört büyük kentinden biriymiş. Üst yöneticilerden birine ait olduğu anlaşılan evin tabanında ortaya çıkarılan mozaiklerde Şarap Tanrısı Dionysos’un düğünü tasvir edilmektedir. Meleklerin yüz ifadeleri, zengin kıyafetleri, çeyiz sandığı çok iyi işçilikle tasvir edilmiştir. Nekropolden elde edilen heykellerle birlikte diğer buluntular Gaziantep Müzesi’nin Belkıs ( Zeugma ) Salonunda teşhir edilmektedir. Bunların arasında dünyada eşine rastlanmayacak güzellikte ve sağlam kalmış mozaikler bulunuyor. Zeugma şimdi barajın suları altında gizemini koruyor...

Rumkale (Hormgla)
Rumkale (Hormgla), Yavuzeli ilçesine bağlı Kasaba köyünde, Fırat nehri ve Merzina çayının birleştiği Fırat’ın batı sahilinde yüksek ve sarp kayalarla örtülü müstahkem bir tepe üzerindedir. Rumkale’nin kesin tarihi bilinmemekle beraber çok eski tarihlerden beri Fırat boyuna hakim olmasıyla stratejik bir kale özelliğine sahiptir.

Ynt: Gaziantep Ilgi Çekici Yerleri By: Mavi_Kiyamet Date: October 30, 2009, 11:43:25 PM
görmek isterdim,sagoL
Ynt: Gaziantep Ilgi Çekici Yerleri By: xxMurdeRxx Date: October 30, 2009, 11:44:14 PM
Bende görmek isterdim. Sağol.
Ynt: Gaziantep Ilgi Çekici Yerleri By: yk_kanka Date: October 17, 2010, 05:22:29 PM
ilgi çekicidir antebin heryeri  Gülmek :)
Ynt: Gaziantep Ilgi Çekici Yerleri By: yazgülü Date: February 19, 2014, 09:11:18 PM
teşekkürler
Ynt: Gaziantep Ilgi Çekici Yerleri By: ylmzgln Date: May 18, 2014, 04:14:44 AM
Antep güzel bir şehir.
Ynt: Gaziantep Ilgi Çekici Yerleri By: consiglier Date: September 19, 2014, 03:02:16 PM
kebabçı ve tatlıcılarıdır, gerisi taş, toprak...

SiteMap - İmode - Wap2