Arşiv Anasayfa Sağlık
Sayfalar: 1
Ramazan'da Reflüye Dikkat By: xxMurdeRxx Date: October 17, 2009, 08:09:00 AM
 Ramazan'da reflüye dikkat
   
Uzmanlar oruç tutanları uyarıyor..

Reflüsü olan hastaların Ramazan ayında oruç tutmaları halinde öğün sayısı ve beslenme düzeni değiştiği için iftar ve sahurda daha dengeli beslenmeleri gerektiğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Serkan Kahraman reflü hastalarına Ramazan önerilerinde bulundu.
Ramazan'da aç kalma süresi uzadığından, yağlı ve yüksek kalorili yiyecekler yenilmesi reflü hastalığına yol açabiliyor diyen Kahraman Reflü hastalığının, midedeki asit ve gıdaların yemek borusuna geri gelmesi ve burada tahrişe ve kişide göğüs arkasında yanma gibi şikâyetlere neden olması şeklinde tanımlandığını kaydederek, normal zamanlarda da toplumda sık olarak gözlenen bu durum Ramazan ayında arttığını söyledi.
Uzun süren açlık sonrası iftarda fazla miktarda yemek yenilerek mide içindeki basıncın artması reflünün gelişimine yol açan önemli bir nedendir diyen Serkan Kahraman; "Sahurda yemek yenildikten sonra hemen yatılması da reflünün ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Çünkü yatar pozisyonda yiyeceklerin mideden yemek borusuna geri gelmesi kolaylaşmaktadır. Bazen reflüye bağlı gelişen yemek borusu içini döşeyen dokunun iltihabı çok ciddi boyutlara kadar gelip, şiddetli ağrıya, kanamaya ve yutma zorluğuna neden
olabilmektedir. Bu açıdan özellikle daha önceden reflü tanısı konulmuş olan hastaların, ramazan ayı öncesi doktorları ile görüşmeleri, yeni öneri ve ilaç değişikliklerini öğrenmeleri gerekmektedir. Orucun açıldığı iftar yemeğinde salçalı, yağlı, kızartmalı, naneli yiyeceklerden kaçınmak, reflü olasılığını azaltacaktır. Bol sıvı almalı, besinleri yavaş ve bol çiğneyerek yemeli, hazmı kolay ve lifli gıdaları tercih etmeliler. İftar sonrası ağırlık hissi oluştuğunda, kesinlikle hemen uzanılmamalı. Börek, baklava, makarna, pastırma ve sucuk gibi hazmı zor gıdalardan kaçınılmalıdır" diye konuştu.
Reflüsü olan kişilere iftardan en az 3 saat sonra da küçük bir ara öğün için midede yer ayrılması tavsiye edildiğini belirten Kahraman sözlerini şöyle sürdürdü; "İftarda az miktarda yiyerek, iftardan 3 saat kadar sonrasına küçük bir öğün eklemek de mideyi aşırı doldurmayı önleyecektir. Sahurda hafif yiyecekler yenilmesi ve yemek yedikten sonra en az 1 saat yatılmaması gece reflülerini engelleyecektir. Reflü için, doktor tarafından verilen ilaçlarının iftarda ve sahurda alınması, gün boyu aç kalan ve yüksek miktarda asit salgılayan midenin asit salgısını azaltacaktır. Sigara ve alkol alınmaması, çikolata, kahve, biberli, baharatlı yiyeceklerden uzak durulması da önemli yarar sağlar. Ramazan süresince kilo alınmaması, sıkı kemer takılmaması, karın bölgesini sıkacak dar giysiler giyilmemesi, yatak başının belden itibaren yirmi santim yükseltilmesi de koruyucu önlemlerdir."


habertürk


SiteMap - İmode - Wap2