Arşiv Anasayfa Güncel Haberler
Sayfalar: 1
Ilk Dersimiz Açılım By: -LoSS AnGeL- Date: September 14, 2009, 01:08:53 PM


İlk ve orta dereceli okullarda, “İlköğretim Haftası” yurt genelindeki tüm kent merkezlerinde, Atatürk Anıtları’nda yapılacak resmi törenlerle bugün başlıyor.

AHT’nin haberine göre Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu, okullarda verilecek ilk dersle ilgili, Bakan Nimet Çubukçu imzasıyla bir genelge yayınladı. İlk kez okullardan siyasi bir açılıma, üstü kapalı destek istendi. Genelgede ayrımcılık, ırkçılık vurgusu yapılarak bir süredir tartışılan, “Demokratik Açılım”a destek istendiği görüldü

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu, okullarda verilecek ilk dersle ilgili, Bakan Nimet Çubukçu imzasıyla bir genelge yayımladı. Genelgede, “Ayrımcılık nedeniyle ortaya çıkan sorunları en aza indirgemek, eşitlik, adalet ve barışın hâkim olduğu bir dünyada yaşamak için, bireylere, kurumlara kısaca toplumun bütün kesimlerine önemli sorumluluklar düşmektedir” denildi. Okulların bulunduğu bölge şartlarına göre de ilköğretim 1. sınıftan lise son sınıfa kadar tüm öğrencilere, “ayrımcılığın” zararlarının anlatılması istendi.

‘DEVLETİN GÖREVİ EŞİTLİKTİR’
Bakan Çubukçu imzasıyla yayımlanan, “İlk Ders” konulu 2009/70 sayılı genelgede, “Günümüzde toplumu oluşturan tüm bireylerin hak ve özgürlüklerden eşit şekilde yararlanmasına çaba sarf etmek ve bu konuda gerekli düzenlemeleri yaparak, sorumluluk almak devletin en önemli görevlerinden biridir” denildi.

‘ÖNEMLİ SORUN AYRIMCILIK’
“Toplumsal refahı sağlamak, barışı korumak, hak, özgürlük, eşitlik ve adalet için ekonomik ve hukuksal tedbirleri almak modern devlet anlayışının gereğidir” cümlesiyle başlayan genelge, “Küreselleşen dünyanın halen en önemli sorunlarından biri de; ekonomik, sosyal ve hukuki fırsatlardan eşit olarak yararlanamayan ve ayrımcılığa maruz kalan bireylerin varlığıdır” sözleriyle devam etti.

‘BARIŞ HÂKİM OLSUN’
Genelgede “Ayrımcılık nedeniyle ortaya çıkan sorunları en aza indirgemek; eşitlik adalet ve barışın hâkim olduğu bir yaşam için bireylere, kurumlara kısaca toplumun bütün kesimlerine önemli sorumluluklar düşmektedir” vurgusu yapıldı.

‘DİL, DİN AŞAĞILAMASI BİTSİN’
Eğitimcilere ayrımcılığın tanımı ise, “İnsanların dil, din, cinsiyet, ırk, siyasidüşünce, felsefi inanç, bedensel farklılık vb. nedenlerle diğer insanlar tarafından olumsuz muamele görmesi, aşağılanması şeklinde ortaya çıkmaktadır” diye yapılarak “Ayrımcı davranışların odak noktası, ötekileştirme, dışlama, reddetme ya da aşağılamadır” denildi.

‘IRKÇILIK, HOŞGÖRÜSÜZLÜKTÜR’
Ayrımcılığın sosyal, kültürel ve ekonomik sebeplerle kadın-erkek eşitsizliği, engellilere yönelik ayrımcılık, ırkçılık ve hoşgörüsüzlük olarak ortaya çıktığının altı çizilen genelgede, “Türk toplumu binlerce yıldır barış, hoşgörü, adalet, insana saygı ve eşitlik anlayışı ile bir arada yaşayabilmenin en güzel örneklerini vermiştir” denilerek, barış ve hoşgörü ortamında birlikte yaşama kültürünü, geleneğini yeni nesillere aktarmak ve duyarlılık kazandırmak için ders kitaplarındaki ayrımcılık içeren ifadelerin kaldırılması yönünde tarama çalışmaları yapıldığı hatırlatıldı.


SiteMap - İmode - Wap2