Arşiv Anasayfa Güncel Sorunlar & Hayat
Sayfalar: 1
Patrondan Zam Isteme Yöntemleri By: By.TuRuT Date: August 19, 2009, 10:12:09 PM
Kendinizi paralarcasına çalışıyorsunuz ama karşılığında elinize geçen ancak fındık-fıstık parası. O halde artık boğayı boynuzlarından yakalayıp pazarlık etme zamanı gelmiş demektir.



İş arkadaşlarınız sizi takdir ediyor, her zaman işinizin başındasınız ve hatta geçen yılbaşı partisindeki akıllı hareketleriniz neticesinde kendinizi genel müdüre tanıtmayı bile başardınız. Ama ücretinizin artırılması için gereken her şeyi yaptınız mı? İşte size zam istemenin ipuçları:

MESELENİN ÖZÜ

İş psikolojisi dalında danışmanlık hizmeti veren Pearn Kandola şirketinin kurucu ortaklarından Profesör Binna Kandola “Hakkınız olduğunu düşündüğünüz ücret her ne kadarsa, niçin bu kadar ücreti hak ettiğinizi iyi bilmek zorundasınız” diyor. Olaya patronunuz açısından bakın: Onun indinde sizin emeğinizin getirisi nedir? Bu konuyu iyi değerlendirebilirseniz, ikna edici bir konuşma yaparken sağlam bir perspektifiniz olacaktır.

EV ÖDEVİNİZİ YAPIN

Chartered Management Institute pazarlama ve kurumsal işler yöneticisi Jo Causon, çalıştığınız sektördeki pozisyonlar için hangi ücret normlarının geçerli olduğunu iyice incelemenizi tavsiye ediyor. Sizin aldığınız ücretin diğer şirketlerdeki hangi pozisyonlara eşdeğer olarak değerlendirildiğini insan kaynakları bölümüne sormanızda bir sakınca yoktur.

YANINIZDAKİ ADAMI UNUTUN

Hemen yanınızda oturan adamın kaç para kazandığı kesinlikle konumuz dışında. Biz burada bireysel performanstan ve sizin kabiliyet ve tecrübenizden bahsediyoruz.

Eğer söz konusu olan maaş artışıysa tabii ki görüşmenin özü bu olacaktır ama insanlar diğer alternatifleri de görmek isterler. Ücret artışına karşılık, kullanılacak izinler veya esnek çalışma saatleri gibi konularda işverenin de talepleri olabileceğini önceden düşünmeniz ve karşı önerilerinizi de hazırlamanız gerekecektir.

KENDİNİZE KARŞI DÜRÜST OLUN

İnsanlar genellikle gösterilen çaba ve elde edilen başarıyı birbirine karıştırır. Bu ikisi ayrı şeylerdir. Çok yoğun şekilde çalışmış olabilirsiniz ama patronunuzun gözünde önemli olan şey sonuçta elde ettiğiniz başarıdır. Yıllık satış hedeflerini tutturamamışsanız, çok çalışmış olduğunuzu dikkate almayabilirler. Ve unutmayın ki isteyeceğiniz ücret artışının haklı olup olmadığı, bir önceki dönemde elde ettiğiniz sonuçlara bakılarak değerlendirilecektir.

PROVA YAPMAK ÖNEMLİDİR

Patronunuzla yapacağınız konuşmayı uzun uzun zihninizde canlandırın. Hangi şartlarda patronunuzdan “Evet” ,”Hayır” veya “Belki” cevapları alabileceğinizi iyi tartın. Bağırıp çağırmak veya kapıyı çarpıp çıkmak kesinlikle senaryoda yok, provanızı ona göre yapın.

DOĞRU ZAMANI SEÇİN

Yöneticinizin stres düzeyine ve iş yüküne duyarlı olun. Aksi takdirde sizin talepleriniz ‘gereksiz ayrıntı’ olarak değerlendirilebilir. Eğer şirketinizde yüzyüze performans değerlendirme toplantıları yapılıyorsa, en doğru zaman o zamandır.

TONUNUZU DOĞRU AYARLAYIN

Derdinizi anlatırken çok ağlamaklı veya saldırgan bir üslup kullanmayın. Ve kesinlikle “Zam yapmazsanız çeker giderim” tarzı bir yaklaşımda bulunmayın. Eğer yöneticiniz ‘kalıbının adamı’ ise bu türden şantajlara asla boyun eğmeyecektir.

AÇIK OLUN

Ernst & Young Bölüm Başkanı Dean Hodcroft, ev ödevlerini yapmış olarak gelen ve doğrudan konuya giren insanları takdir ettiğini söylerken “Bu yaklaşım benim daha duyarlı ve açık olmamı sağlıyor ve böylece daha dürüst bir iletişimin yolu açılmış oluyor” diyor.

OLUMSUZU OLUMLUYA ÇEVİRMEYİ BİLİN

Eğer söz konusu olan maaş artışıysa tabii ki görüşmenin özü bu olacaktır ama insanlar diğer alternatifleri de görmek isterler. Ücret artışına karşılık, kullanılacak izinler veya esnek çalışma saatleri gibi konularda işverenin de talepleri olabileceğini önceden düşünmeniz ve karşı önerilerinizi de hazırlamanız gerekecektir.

DENEMEKTEN KORKMAYIN

Talebinizin reddedilmesi tabii ki olasıdır ama bu sizi yıldırmamalı. Daha uygun olacağına inanıyorsanız, talebinizi ‘ücret artışı’ olarak değil başka bir ambalaj içinde sunabilirsiniz: “Ücret artışı karşılığında daha fazla sorumluluk alabileceğinizi belirtmek” bunun için iyi bir yöntemdir. Bu durumda siz işverene bir teklif götürmüş oluyorsunuz. Ama yukarıdaki maddelerde belirtilen durumları unutmayın: Neyin karşılığında ne alıp vermeye razı olacağınızı önceden düşünmüş olmanız gerekmektedir.Patrondan zam isteme yöntemleri


SiteMap - İmode - Wap2