Arşiv Anasayfa Psikoloji ve Sosyoloji
Sayfalar: 1
Hızlı Okuma By: By.TuRuT Date: August 04, 2009, 10:23:10 PM

Hızlı okuma alanında yirminci yüz yılda ilim ve teknolojide büyük gelişmeler oldu. Yirminci yüzyılın ikinci yarısından sonra da bilgisayar hayatin her safhasında devreye girdi. Bilgi çağı ve bilgi toplumu kavramı ortaya çıktı. Bilgi toplumu oluşturmanın yolu da, okumaktan geçiyordu.



2.Dünya Savaşı sırasında Alman hava kuvvetlerinin (Luftwafe) uçakları Londra’yı bombalıyordu.



Bu esnada İngiliz ve alman uçakları birbirine karışıyor; İngiliz gözetleme kulelerinde görev yapan gözcüler düşman uçaklarını kendi uçaklarından ayırt etmekte zorlanıyorlardı. Eğer tehlike varsa uçaksavar nişancılarının halkın sığınağa gitmesi için alarmı zamanında vermesi gerekmekteydi.


Gözlemciler, çok defa amblemlerinden tanıyabildikleri uçakları zamanında fark edip dost mu düşman mı olduklarını ayırt etmekte gecikiyor bu da çok önemli kayıplara neden oluyordu.



Aynı yıllarda gözün çevikliği üzerinde çalışan ABD Ohio Üniversitesinde Dr. Renshaw takistoskop denilen bir alet geliştirmiştir. Bu aletin merceği saniyenin 1/25, 1/50 , 1/100’ü hızında açılıp kapanarak çeşitli görüntüleri gözü yansıtmakta ve çevikliğini kademe kademe arttırabilmektedir.Pilot, nişancılar ve gözetleme kulesi görevlileri Dr. Renshaw “çevik görme” eğitimlerinden geçtiler.



Böylelikle bombardıman uçakları çok daha erken fark edildi. Böylelikle pilotların reaksiyon hızları artıyor, gözcüler halka daha çabuk haber verebiliyordu.



Eğitimin başarılı olduğu görülünce ABD, kara ve deniz kuvvetlerindeki ilgili personeline de çevik görme eğitimleri verildi. Önceleri çevik görme çalışmaları olarak başlayan bu işlem 1950’li yıllarda insan beyniyle ilgili bilgilerin birleşmesiyle eğitimciler tarafından anlayarak çok hızlı okuma eğitimi olarak geliştirilip sistemleştirilerek okullarda uygulanmaya başlandı.


Yapılan araştırmalarda bilginin en az yüzde sekseninin okuyarak elde ettiği tespit ediliyordu. Çok okumak için buna bir çare bulmak lazımdı. Bu da hızlı okuma tekniklerini geliştirmekte bulundu. Amerika ve İngiltere'de üniversiteye kadar, öğrenimin her safhasında kurslar açıldı. Öğrenciler, iş adamları, yöneticiler, politikacılar bu kurslara devam etmeye başladılar. Böylece batıda hızlı okuma yaygın hale geldi. Türkiye’de hızlı okuma olayı daha çok yenidir.


Hızlı okuma gözümüzün kaslarını eğitmeyi, gözümüzün çevik görmesini , görme alanını genişletmeyi, okurken satırların üstünde serseri gibi dolaşan gözümüze daha etkin bir şekilde ritim kazandırma ve bütün bunlar ile görme artı algılama, uyum sağlamayı amaçlar.



Önemli olan hızlı okumak değil, isterseniz ışık hızında okuyun. Hiçbir anlamı yoktur. Bu eğitimin temel hedefi daha hızlı ve etkin görme ve algılamadır. Kısacası bu program görsel algılama düzeyimizi geliştirerek okuma , algılama, anlama düzeylerimizi yükseltmeyi hedefleyen farklı bir teknik beceridir. Bu beceriyi herkes gibi sen de kazanabilirsin.

00 sayfalık bir  kitapta  yaklaşık   100.000 kelime bulunur.  Yavaş okuyan bir   okuyucu bir saatte yaklaşık   7.000 kelime okuyabilir. Bu da yaklaşık  15-16 saatte bitireceği anlamına gelir o  kitabı.  Hızlı okuma tekniklerini  uygulayan bir kişi  aynı sürede 2 ya da  3 kitap   bitirebilir ve  yavaş okuyan kişiden daha fazla anlar.

ÖSS’ye hazırlanan bir öğrenci normalde 180 soruyu 180 dk da yetiştiremediği halde anlayarak hızlı okuma tekniklerini öğrenirse yetiştirmeyi bir yana bırakıp 45-60 dakikada bitirebilir.

Anlayarak hızlı okuma tekniklerini öğrenen bir okuyucu hızlı okuyarak zihinsel gezintileri asgariye indirmiş olur. Böylece konsantrasyon artar ve bilgi kaydı daha berrak olur. Düşünce, algılama, değerlendirme kavramı ve karar hızı artar. Anlayarak hızlı okuma tekniklerini bilen bir okuyucu okuma işini monotonluktan çıkarır zevkli ve eğlenceli bir hale getirir. Daha kısa sürede daha fazla öğrenme fırsatı bulmuş olur. Okumak için vakit ayırmak günümüzde gittikçe daha güç oluyor.

Etkin ve hızlı okumak bir ayrıcalık değil ,zorunluluk bir ihtiyaç olmaya başlıyor.

Daha hızlı ve etkin okumak gerek neden mi?



۝ Okumayı sevmiyorsunuz ancak okumaya mecbur olduğunuz şeyler var.

۝ Okumayı seviyorsunuz ancak okumaya vakit ayıramıyorsunuz.

۝ Öğrencisiniz (lise,üniversite vb…) dolayısıyla yığınla kitap, not sizi bekliyor.

۝ LGS, ÖSS, KPSS, LES …vb. sınavlara hazırlanıyorsunuz ama zaman problemi yaşıyorsunuz.45 dk ya da bir saat zamanda kazanabilirsiniz. Bu nasıl mı olacak? Bizi izlemeye devam edin…

۝ Etkili ve hızlı okuma için anlayarak hızlı okuma tekniklerini öğrenebilirsiniz.



Temelde hızlı okumanın mantığı kelime - kelime yerine satırın daha geniş bir bölümünü görmek, 2, 3 hatta 4 kelimeyi birden görebilmek ve algılayabilmektir. Bundan önce üzerinde durulması gereken yavaş okuyoruz çünkü;



۝ Kelimeleri teker- teker okuyoruz.

۝ Okurken kelimelere takılıyoruz ve geriye dönüşler yapıyoruz.

۝ Okurken dudaklarımızı belki dilimizi oynatarak okuyoruz.

۝ Bir konuyu daha iyi anlayabilmek için yavaş okumak gerektiğine inandık.

۝ Yavaş okumanın nedeni dikkatimizi toparlayamamak, çabuk yorulmaktır.

۝ Yavaş okumanın en temel sorunu içten seslendirerek okumaktır.


HIZLI OKURSANIZ NELER OLUR ?


۝ Zahmetsiz ve akıcı biçimde öğrenirsiniz.

۝ Okuduğunuzu anlama yüzdenizi arttırırsınız.

۝ Zamandan tasarruf etmiş olursunuz.

۝ Güven kazanırsınız.

۝ Okurken beyniniz daha iyi ilişki kurar.

۝ Okurken beyniniz hayal kurmaz ve bütünü görür.

۝ Okuma daha zevkli hale gelir.

۝ Okuma alışkanlığı kazanmada büyük bir adım atmış olursunuz.

۝ Sözcük hazinenizi ve genel bilgi birikiminizi arttırmanıza yardımcı olur.

۝ Kişisel ihtiyaçlarınıza bağlı olarak farklı avantajlar sağlar.

Ynt: Hızlı Okuma By: MaViSh Date: August 07, 2009, 10:47:13 PM
teşekkürler
Ynt: Hızlı Okuma By: rap_angel_96 Date: August 09, 2009, 06:03:02 PM
Teşekkür ederim
Ynt: Hızlı Okuma By: xxRuzqaRxx Date: August 09, 2009, 06:03:52 PM
teşekkürler
Ynt: Hızlı Okuma By: [SweeT-WitcH] Date: August 10, 2009, 04:07:32 PM
TEŞKKÜRler bnde yavaş okumaya çalışıyorum xD

SiteMap - İmode - Wap2