Arşiv Anasayfa Tarihi Eserlerimiz
Sayfalar: 123
Tarihi Eserlerimiz Neden Dünya Müzelerinde? By: By.TuRuT Date: July 09, 2009, 09:06:54 AM
Bazen dünyaca ünlü müzeleri gezerken, ülkemiz topraklarına ait eserleri görürsünüz. Kataloglarda bu eserlerin nereye ait oldukları belirtilir, ama ne zaman ve nasıl götürüldükleri açıklanmaz. Bu eserler neden bulundukları yerden alınıp götürülmüş diye düşünürsünüz. Benzer duyguları ören yerlerinde dolaşırken de yaşarsınız. Antik çağların bu görkemli kentlerindeki yapıların eski durumlarını gözünüzde canlandırmak kolay olmadığı gibi, yalnızca temel taşları kalmış bazı anıtların uzaklarda bir müzede restore edildiğini, yerlerinden alınıp götürülen heykel ve kabartmaların dünyanın çeşitli yerlerine dağılmış olduğunu her zaman bilemeyebilirsiniz. Tarihi eserler Türkiye'den çalınmamış olsaydı belki biz onları böyle korumayacaktık diye düşünenler, geçmişte bu eserlere sahip çıkmasını bilmeyenlerden bile daha geri kalmışlar. Çünkü bu eserlerin kültür tarihi ve turizm açısından önemini artık çocuklar bile biliyor.

En Zengin İngiltere
Kültür varlıklarının yağmalanmasına tarihin her döneminde rastlanır. Hititler, Asurlar ve Persler kazandıkları zaferin göstergesi olarak sanat eserlerini ülkelerine götürmüşlerdir. Kaynaklar tarihin en acımasız eski eser soygunculuğunu Romalılar'ın yaptığını kaydeder. Bu dönemde Anadolu ve Yunanistan'daki sayısız sanat eseri Roma'ya götürülmüştür. 1204 Latin işgali sırasında İstanbul'dan yağmalanan eserleri de unutmayalım. Ancak bunlar savaşlar sonrasında yaşanan olaylardı. Oysa 18. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Antik Çağ'a ilgi duyarak Yunanistan ve Anadolu'ya romantik geziler yapan seyyahlar, topladıkları eserleri dönemin yetkili makamlarının göz yumması sonucu ülkelerine götürmüştü. Sonu gelmeyen savaşlar yüzünden yıpranan Osmanlı İmparatorluğu'nun topraklarında yaşanan bu yağma, bilgisizlikten yararlanılarak ve bazen de fermanlarla verilen izinlerle gerçekleştiriliyordu. Efes, Bergama, Bodrum, Milet, Ksanthos gibi antik kentlerden, o günlerde Osmanlı toprakları içinde bulunan Yunanistan, Suriye, Irak ve Lübnan'dan götürülen eserler önce İngiltere, Fransa, İtalya ve Almanya'daki özel koleksiyonlara, ardında da yeni açılmaya başlayan büyük müzelerinin koleksiyonlarına girdi. Eski eser ticareti bu dönemde ülkeler arası politik oyunlara dönüşünce, en güçlü konumunda olan İngiltere en zengin koleksiyonlara sahip oldu. 1759 British Museum'un kuruluş tarihidir. 1789 devriminden sonra kralın topladığı sanat yapıtlarının halk tarafından görülebilmesi anlayışı ile Louvre Sarayı da müzeye dönüştürüldü. Müzeler ünlerini arttıracak sanat eserlerinin peşine düşünce, antika eser piyasası da canlandı. Kültürel mirasını koruyacak yasaları ve güçlü iktidarları olmayan ülkeler birer çekim merkezi oldu.

105 Sandık Eser
Anadolu'yu dolaşan gezgin araştırmacılar antik kaynaklarda sözü edilen antik kentlerin izlerini arıyorlardı. Antik kentlerin çoğu Ortaçağ'da terk edilmiş, anıtsal yapıların blok taşlarından oymalı frizlerine kadar her türlü malzeme devşirme olarak başka yapılarda kullanılmıştı. Ayrıca harabelerin ortasına kurulan kireç ocaklarında bu mermerler eritiliyordu. Hemen herkes Schlimann'ın 1871'de Troia kentini nasıl bulduğunu ve kaçırdığı hazinenin öyküsünü bilir. Oysa hikayemiz daha öncesinden başlıyor. Örneğin gezgin Charles Fellows 1839'da Ksanthos'u ve Lykia bölgesindeki 13 antik kenti bulmuş, 105 sandık dolusu eseri Bristish Museum'a taşımıştı. Bu çabalarından olayı sir unvanı verilen Fellows seyahat günlüğünde, 'bölgenin bu kadar az bilindiğinden haberim olsaydı mesafeler konusunda daha dikkatli olurdum' diyor. Patara'ya yaklaşan İngiliz donanmasına ait savaş gemileriyle Londra'ya götürülen bu eserler British Museum'da. Nereidler Anıtı, Payava Anıtı, Aslanlı Mezar ve çok sayıda kabartma müzenin Lykia özel salonunda teşhir ediliyor. Ksanthos'a gidenler ise yalnızca temel kalıntılarını ve Harpy'ler Anıtı'nın kabartmalarının alçı kopyalarını görebiliyor.

Antik dünyanın yedi harikasından biri olan Bodrum Mausoleum'a ait kabartmalarla Maussollos ve eşi Artemisia'nın heykelleri de Lord Stratford'un 1846'da ve Charles Newton'un 1857'de yaptıkları kazılarda ortaya çıkarılarak İngiltere'ye götürülmüş ve bugün British Museum'dalar. Sonradan bulunan friz parçaları ise bu anıtın taşları kullanılarak inşa edilmiş olan Bodrum Kalesi'nde sergileniyor.

1869'da ilk Asar-ı Atika Nizamnamesi yürürlüğe girmiş olmasına rağmen özellikle Ege kıyıları boyunca yapılan kazılar denetlenmemiş, bulunan taş eserlerin yurtdışına götürülmesine izin verilmişti. Carl Humann tarafından kazılan birçok antik kente ait mimari eser bugün Berlin Pergamon Müzesi koleksiyonunda. Bergama Zeus Sunağı ve Milet Agorası'nın cephesi tüm görkemleri ile Berlin'de restore edilmiş. Bazı anıtların parçaları ise farklı müzelere dağılmış olabiliyor. Örneğin Menderes Magnesia'sı Artemis Tapınağı'nın pek çok mimari parçası Berlin'e götürülmüş, bazı frizleri ise Louvre'da. Milet'ten başlayıp Didim'e giden kutsal yolun sonunda duran insan ve aslan heykelleri ise Londra'da British Museum'da. Bu listeyi uzatmak mümkün. Ama bunlar geçmişte yaşananlardı. Osman Hamdi Bey mevcut yönetmeliğin eski yapıtları koruma ve yurtdışına kaçırılmasını engelleme konusundaki yetersizliğini görerek 1884'te yürürlüğe koyduğu yeni yönetmelikle, kazı yapana ve arazi sahibine bulunanlardan pay verilmesi hükmünü ortadan kaldırtmış ve eserlerin yurtdışına çıkarılmasına yasal bir engel getirmiştir. Artık kazılarda ortaya çıkarılan anıtlar ait oldukları yerde restore ediliyor. Bu yasa olmasaydı belki de Efes'teki Celsus kütüphanesini görmeye Viyana'ya giderdik.

Ynt: Tarihi Eserlerimiz Neden Dünya Müzelerinde? By: ×[BLack RoSe]× Date: July 10, 2009, 07:43:32 PM
emeğine sağlık güzel konuya değinmişsin..
Ynt: Tarihi Eserlerimiz Neden Dünya Müzelerinde? By: dreamily Date: July 27, 2009, 01:51:34 PM
bilgiler için sağol
Ynt: Tarihi Eserlerimiz Neden Dünya Müzelerinde? By: CeRos Date: July 30, 2009, 01:14:58 AM
Güzel Bilgiler Tşkler
Ynt: Tarihi Eserlerimiz Neden Dünya Müzelerinde? By: [B][R][N] Date: December 14, 2009, 01:15:42 AM
Eserlerimizi Bile Satıyoruz... Vay Halimize..
Ynt: Tarihi Eserlerimiz Neden Dünya Müzelerinde? By: Mavi_Kiyamet Date: December 14, 2009, 01:33:20 AM
sasirdim Şaşkınım. eserLer bari satiLmasaydi Şaşkınım.
Ynt: Tarihi Eserlerimiz Neden Dünya Müzelerinde? By: PnR_Sz Date: December 15, 2009, 08:03:19 PM
: Mavi_Kiyamet  December 14, 2009, 01:33:20 AM
sasirdim Şaşkınım. eserLer bari satiLmasaydi Şaşkınım.
Aynen Şaşkınım.
Ynt: Tarihi Eserlerimiz Neden Dünya Müzelerinde? By: cadı_kız Date: February 13, 2010, 10:14:51 PM
bilgi için saolasın kardeşim
Ynt: Tarihi Eserlerimiz Neden Dünya Müzelerinde? By: melek_03 Date: June 21, 2010, 02:39:51 PM
Gerçekten de birçok tarihi eserimiz Dünya'nın her yerine yayılmış.. Neden Burada değil de Dünya'nın çeşitli yerlerinde..

Teşekkürler paylaşım için..  Gülmek :)
Ynt: Tarihi Eserlerimiz Neden Dünya Müzelerinde? By: linda_9193 Date: April 07, 2012, 06:16:27 PM
sahip çıkanmıyoruz..
Ynt: Tarihi Eserlerimiz Neden Dünya Müzelerinde? By: Cem0zeR Date: April 18, 2012, 05:49:36 PM
: linda_9193  April 07, 2012, 06:16:27 PM
sahip çıkanmıyoruz..

KesinLikLe!... Zamanında sahip çıkıLsaydı bugün tarihimize daha çok hakim oLAbiLirdik.
Ynt: Tarihi Eserlerimiz Neden Dünya Müzelerinde? By: ayb98 Date: May 10, 2012, 07:10:46 PM
bunlara neden sahip çıkamıyoruz ki
Ynt: Tarihi Eserlerimiz Neden Dünya Müzelerinde? By: ayssa_collins Date: August 01, 2012, 12:05:48 AM
Bu konuya dikkat çektiğiniz için tebrik ederim ağlanacak halimizin farkında olanların oldugunu bilmek güzel ne yazık keşk herkez farkında olsa...
Ynt: Tarihi Eserlerimiz Neden Dünya Müzelerinde? By: fema Date: October 20, 2012, 08:42:28 AM
adam dünyanın en büyük müzelerinden birini yapmış (louvre müzesi),içine koyacak eşyası yok.. e ne yapacak peki? çalacak.tabi çaldıkları ülkelerdeki insanlarda keriz olunca tarihi eserleimizin her biri aslından farklı yerlerde oluyor.
Ynt: Tarihi Eserlerimiz Neden Dünya Müzelerinde? By: badking35 Date: December 15, 2012, 11:15:51 AM
aynn sahip cıkamıyoruz ve torak altındanda cıkartamıyoruz

SiteMap - İmode - Wap2