Arşiv Anasayfa Bilim - Teknoloji ve Bilim Adamları
Sayfalar: 1
" Bilgi Arama Motoru " By: By.CeZa Date: July 05, 2009, 04:19:11 AM


Wolphram Alpha geçtiğimiz ay içinde hizmete girdi.

Şüphe yok ki hepimizin favori arama motoru Google. Google'ın başarılı arama algoritması sayesinde aradığımız bilgiye ya da web sayfasına ulaşmak, özellikle de arama tekniklerini iyi biliyorsak oldukça kolay. Ancak nesnel bir veri aradığımız zaman genellikle Google'a konu başlığını yazmak, gelen sonuçları incelemek, en uygun sonucu seçmek ve bulduğunuz sayfayı incelemek gerekiyor. Nesnel verileri hesaplamak için Google'ın hesap makinesi gibi bazı servisleri var ama bunların kullanım alanı oldukça dar. İşte bu noktada tam olarak bir arama motoru diyemeyeceğimiz, daha ziyade "bilgi arama motoru" olarak tanımlanabilecek yeni bir site karşımıza çıkıyor: Wolfram Alpha.

Geçtiğimiz ay içinde büyük bir sansasyon yaratarak hizmete giren ve
   
www.wolframalpha.com
adresinden ulaşılabilen Wolfram Alpha'nın uzun dönem hedefi tüm sistematik bilgileri anında hesaplana¬bilir ve herkesçe erişilebilir kılmak. Motor bunun için her türlü nesnel veriyi derlemeyi; tüm model, metot ve algoritmaları kendi içine dâhil etmeyi ve her şey hakkında hesaplanabilir tüm bilgileri hesaplamayı amaçlıyor. Wolfram Alpha geleneksek bir arama motoru değil. Geliştiricileri onu bir "hesaplanabilir bilgi motoru" olarak tanımlıyor. Motor, web'de arama yapmak ve sonuç linkleri getirmek yerine kendi dâhili bilgi bankasında hesaplamalar yapıyor ve "bilgi" nitelikli çıktılar üretiyor. Wolfram Alpha'nın kullanımı ücretsiz. İleride büyük ölçekli ve ticari kullanım için gelişmiş özelliklere yönelik bir abonelik sistemi geliştirileceği bilgimiz dâhilinde. Wolfram (Alpha'ya sistematik, nesnel bilgiden oluşan bir cevabı olan her şeyi sorabilirsiniz. Sorgunuzu girerken minimum sayıda terim girmeye ve terimsel bir şey arıyorsanız terimin İngilizce karşılığını girmeye dikkat edin, çünkü Wolfram Alpha şimdilik sadece İngilizce anlıyor. Motorun bilgisi olan konuların listesini görmek ve konu listesinden örnek sorgulara göz atmak için "examples" sayfasına göz atabilirsiniz. Sayfaya girdiğiniz anda fark edeceğiniz üzere Wolfram Alpha cevabı bilinen hemen her konuda bilgi sahibi. Wolfram Alpha'nın sadece nesnel bilgileri sonuç olarak kabul ettiğini hatırlatmak gerek, yani yanlı görüşlere ve yorumlara bu motoru kullanarak ulaşmak mümkün değil. Motorun bilgi bankasında trilyonlarca element bulunduğu belirtiliyor. Wolpfram Alpha'nın getirdiği sonuçlar Wolfram Mathematica adı verilen bir motor tarafından hesaplanıyor ve sayfanın altındaki linki kullanarak sonuçları PDF olarak da indirebiliyorsunuz. "Source information" linkine tıklayarak motorun karşınıza getirdiği bilgileri hangi kaynaklardan aldığını da görebilirsiniz.

Örneğin ben doğum tarihimi (27.01.1986) girdiğimde bugüne kadar 8516 gün geçtiğini, bu tarihte Türkiye'de bir tatil veya önemli bir olay olmadığını, dünyadaysa oyuncu Lilli Palmer'ın öldüğünü, güneşin doğuşunun saat 7.20’de gerçekleştiğini ve ayın evresini görebiliyorum. "İstanbul" kelimesini arattığımdaysa şehrin nüfusunu, konumunu, yerel saatini, hava durumunu ve rakımını görmem mümkün oluyor. Arama kutusuna "8 mbps" yazdığımdaysa bu bağlantı hızı biriminin farklı yazım şekilleri, farklı bağlantı türlerine göre karşılaştırmaları ve 1 MB veriyi ne kadar sürede indirebileceğim gibi bilgiler karşıma geliyor. Örnekleri çoğaltmak mümkün. Anlayacağınız üzere Wolfram Alpha her arama terimi için özel bir sonuç sayfası hazırlıyor ve size sunuyor. Sonuç bilgileri nedense imaj olarak görüntüleniyor, ama imajın üstüne tıkladığınız za¬man kopyalanabilir metne ulaşabiliyorsunuz. Wolfram Alpha şimdilik sadece İngilizce olarak kullanılabiliyor. Böyle kapsamlı bir bilgi bankasını başka bir dilde (özellikle Türkçede) kullanıma sunmak mümkün olabilir mi şimdilik bilmiyoruz, ama umarız gelecekte Wolfram Alpha'yı Türk internet kullanıcılarına daha yakın özelliklerle görebiliriz.

Ynt: " Bilgi Arama Motoru " By: RaPPeR_aLiNHo Date: July 05, 2009, 09:55:19 AM
teşekkürler abi..
Ynt: " Bilgi Arama Motoru " By: labonde Date: July 05, 2009, 11:20:59 AM
tesekkurlerr bılgı ıcın =)

SiteMap - İmode - Wap2