Arşiv Anasayfa Sağlık
Sayfalar: 1
Eski Türklerde Müzik Ile Tedavi By: By.TuRuT Date: July 02, 2009, 08:51:38 PM
Müzik bütün insanlık tarihinde duygu ve bilgilerin anlatım biçimi olarak bilinir. Müzikal sesleri diğer seslerden ayıran en önemli özellik, belirli bir ritim kalıbı içinde, birbirleriyle uyumlu sesler yumağı veya topluluğu olarak algılanmasıdır.
Çeşitli insan toplulukları, sosyal oluşuma paralel olarak kültür değerlerinin ulaştığı vasata göre, müziğin etkilerini keşfetmişler ve pek çok konuda müzikten ve onun çok yakın öğeleri olan ritim ve danstan yararlanmışlardır.
Tarih belgelerine başvurarak Türk kültürünün eski devirlerdeki oluşumuna yöneldiğimizde oldukça eski sayılacak bilgilere ulaşmaktayız: " Proto-Türk Kültürü: ... Çin kaynaklarından öğrenildiğine göre, bu kültürün merkezi Shensi ve Kansu eyaletleridir ve bu kültürü yaşatanlar, bilhassa yüksek düzlük yerlerde oturmaktaydılar. Bu kültürü getirenlerin, sonraki Türklerin ataları olduğuna şüphe yoktur. Onlar ilk göründükleri zamanlar, yani M.Ö. 3'üncü bin yılın ortalarında bile, sonraları da taşıdıkları vasıflara haiz bulunuyorlardı."
" M.Ö. 3 binden itibaren Altay -Türk kültürü, aynı zamanda Altay -Türk müzik kültürünün de belirleyicisidir. Altay -Türk kültürü biraz olsun dış tesirlere açıktı. Bunların kuzeyinde kapalı olan iki bölge vardı ki , bunlar da Hakas ve Tuva bölgeleri gibi, eski Türk kültürünün çok değerli hazineleriydi. Bu her iki kültür çevresi de Altay -Türk kültür çevresi ile ilişki halindeydiler.Bu devrin Altay kültürünün başlıca özelliği ise, Güney Sibirya Kültür Karakterine girmesidir. Bunun sonucu müziklerinde benzer özellikler bulunmaktadır. Altaylılar, Orhun kıyıları, Moğol bozkırları ve İrtiş boylarına etkide bulunarak ve M.Ö. II. binden itibaren de ilk yurtlarından ayrılarak gelecekteki Orta Asya Türk müzik kültürünün temellerini hazırlamışlardır."
M.Ö. II. bin ve III. bin yıllarında Doğu Türkistan'daki Kalıntılarda flüt görülmekte. Özbekistan'ın orta bölgesinde bulunmuş, M.Ö. I. yüzyıla ve M.S. I. yüzyıla ait heykelciklerin elinde çalgı vardır. Fergana vadisi bölgesinde ise zurna çok sıkça kullanılmıştır. Tambur , Dutar, Çapraz Flüt, Balaban, Dombra topluluklarda en çok kullanılan enstrümanlardandır.
" M.Ö. II. yüzyılda Türkler, Orta Asya'nın Kuça, Balasagun gibi önemli merkezlerinde yaşarlarken buraya görevli olarak gelen Çin generalinin, dönüşünde Türklerden götürdüğü çalgılarla Çin Sarayında bir müzik takımı kurup Türk ezgileri çaldırdığı ve bu çalgıların Hunlara ait olduğu, o çağın tarihçileri tarafından günlük saray kayıtlarına geçirildiği bilinmektedir. Bu sazlardan birinin "houkya" adında, ileriden boynu dönük, üzerinde perde delikleri bulunan ve sesinin gücü ile bilinen bir boru olduğu yine aynı kayıtlardan öğrenilmektedir."
Türk müzik ve dans tarihi bilgileri, Türklerde müzik ve dans ile tedavi konusunun önemli malzemesi olmaktadır. Bu konuda ilgi çekici bazı belgelerden söz etmek gerekmektedir. Doğu Türkistanlı yazar Abdulhekim Baki ( Çin Halk Cumhuriyeti Azınlık Milletler Yazarları Cemiyeti'nin üyesi, Urumçi Yazarlar Birliğinin Başkan Yardımcısı ve Genel Sekreteri, Tanrıdağ Edebiyat Mecmuasının Başyazarı) tarafımıza ulaşan bir araştırma makalesinde şu bilgileri vermektedir:
" Yazılı kaynaklara göre Uygur Türklerinin bilinen en eski müzik numuneleri günümüzden 6000-8000 yılları öncesine kadar dayanmaktadır. 'Şincang (Doğu Türkistan) Medeniyet Numuneleri' adlı araştırma dergisinin 1985 yılında yayınlanan 1. sayısında yer alan bir incelemede Hoten vilayetine bağlı Çerçen kazasındaki Mülçe Irmağı mecraında bulunan Mingyarkaya resminde dans eden figürlere rastlanılmıştır. Arkeologların ilmi tetkiklerine göre bu kaya resimleri zamanımızdan 6000-8000 yıl öncesine aittir. Uygur Türklerinin 3000 yıl önce Şaman dinine mensup olduğu çağlarda Şaman, Pirhon ve Bahşılar şarkılar söylemek ve dans etmek sureti ile hasta tedavi seansları ve merasimleri icra ederlerdi. Uygur Türkleri eski zamanlarda ölülerini şarkı söyleyerek ve dans ederek uğurlarlardı.

Ynt: Eski Türklerde Müzik Ile Tedavi By: ×[BLack RoSe]× Date: July 02, 2009, 08:52:54 PM
Valla çok önemli 1 rolü var benzede hastalara dinletilmeli bethowen feln Zuhahaha
Ynt: Eski Türklerde Müzik Ile Tedavi By: yalnısslık Date: July 02, 2009, 08:53:44 PM
bunu duydum diye hatırLıyorum paylasım icin saol Gülmek :)
Ynt: Eski Türklerde Müzik Ile Tedavi By: -LoSS AnGeL- Date: July 04, 2009, 10:20:18 AM
ben biliodum.hatta edirnede bi sağlık müzesi gezerken anlatılmıştı Gülmek :) teşekkürler.
Ynt: Eski Türklerde Müzik Ile Tedavi By: KumraLim Date: July 11, 2009, 04:01:24 PM
Müzik Ruhun Gıdasıdır Die Bosa Dememişler Zuhahaha
Ynt: Eski Türklerde Müzik Ile Tedavi By: [B][R][N] Date: November 23, 2009, 02:52:48 PM
: KumraLim  July 11, 2009, 04:01:24 PM
Müzik Ruhun Gıdasıdır Die Bosa Dememişler Zuhahaha

Ynt: Eski Türklerde Müzik Ile Tedavi By: Mavi_Kiyamet Date: November 23, 2009, 04:06:27 PM
: KumraLim  July 11, 2009, 04:01:24 PM
Müzik Ruhun Gıdasıdır Die Bosa Dememişler Zuhahaha
Aynen Gülmek :)
Ynt: Eski Türklerde Müzik Ile Tedavi By: PnR_Sz Date: December 05, 2009, 05:57:20 PM
: KumraLım  July 11, 2009, 04:01:24 PM
Müzik Ruhun Gıdasıdır Die Bosa Dememişler Zuhahaha
Aynen Valla Zuhahaha
Ynt: Eski Türklerde Müzik Ile Tedavi By: ConspiratoR Date: December 06, 2009, 03:22:17 PM
Teşekkürler

SiteMap - İmode - Wap2