Arşiv Anasayfa Bilim - Teknoloji ve Bilim Adamları
Sayfalar: 1
En Başarılı 10 Internet Projesi By: By.CeZa Date: June 25, 2009, 10:58:51 PM


Daha önce size en çok tercih edilen yazılımları sunmuştuk. Şimdi de en az yazılımlar kadar zahmetli ve masraflı olan “İnternet Projeleri”ni inceledik. Kıyasıya bir rekabete şahit olan sektörde, çok büyük meblağlar ile projeler yapılıyor ve kullanıcıya sunuluyor. Tabii bazıları başarısız olarak iflas bayrağını çekiyor, bazıları da üstlendikleri işin hakkından gelerek “vazgeçilmezler” arasında yerini buluyor. Biz de bu sektöre bir göz attık ve sizin için vazgeçilmez olmuş veya olma yolunda emin adımlarla ilerleyen projeleri inceledik.

ARAMA MOTORU: GOOGLE

Stanford Üniversitesi’nde doktora yapan Sergey Brin ve Larry Page, 7 Ekim 1998’de Google’ı kurdu. Amaçları dev bir bilgi yığını haline gelen İnternet'i bölümlemek ve arananın daha kolay bulunmasını sağlamaktı. Bunun için dönemin arama motorlarından daha farklı bir teknoloji geliştirdiler ve öne çıkmayı başardılar. Başlangıç olarak google.stanford.edu adresinde faaliyete geçen sitenin veri depolama işleri için kullanılacak terabyte’lık diskler Larry’nin yurttaki odasına koyuluyordu. Bu projelerini ticari hayata da geçirmek isteyen gençler, Sun Microsystems’in kurucularından olan Andy Bechtolsheim ile karşılaştılar ve Google’ı ortak arkadaşlarının garajında faaliyete soktular. Bu azimli adamların yaptıkları doğrusu takdire şayan. Şu anda Google adlı firmanın birçok iş ortağı ve çok komplike iş anlaşmaları var. Dünyanın tartışmasız lider arama motoru olan Google’ın yıllık net firma geliri ise 2008 yılında 21 milyar dolar olarak açıklandı. Şirket dünya çapında tam yirmi bin personele sahip. Google’ı diğer arama motorlarından farklı kılan ise, anahtar sözcük teknolojisi yerine PageRank teknolojisini kullanmasıdır. Bu sistemi kullanan Google, X sayfasından Y sayfasına kurulan bağlantıyı X sayfasından Y sayfasına verilen bir oy (rank) olarak algılar ve oy veren ve alan sayfayı da inceler. Bu şeklilde Google bir sayfanın önemini üstte anlattığımız gibi aldığı oylar ile belirler.



SOSYAL AĞ: FACEBOOK

Yine bir üniversiteli olan Mark Zuckerberg tarafından 4 Şubat 2004’te kurulmuştur. Harvard Üniversitesi’nde okuyan Zuckerberg’in amacı sadece kendi üniversitesine özgü bir sosyal portal oluşturmaktı. Bu şekilde okuldaki çoğu kişi birbirleri ile tanışabilecekti. Sitesi üniversitede aktif olduktan 1 ay sonra Boston civarındaki tüm okullar Facebook kullanıyordu. İki ay sonra çevre şehirlerdeki üniversiteler ve sitenin 1. yılında da ABD’deki tüm üniversiteler arası bir sosyal ağ portalı halini aldı. Zuckerberg, 11 Eylül 2006’da gittikçe büyüyen portalını, her mail ile kayıt olmayı serbest bırakıp belli bir yaş sınırlandırması getirerek daha cazip hale getirdi. Zaman geçtikçe ABD halkı ve büyük şirketler Facebook’u kullanmaya başladı. Sitesini herkese açtıktan sonra Temmuz 2007’de 35 milyona ulaşan üye sayısıyla Facebook, dünyanın en büyük üniversite tabanlı kullanıcısı olan sosyal ağ ünvanını kazandı. Zuckerberg, Facebook ismini koyarken, ABD’de okullardaki öğrencilere, öğretmenlere ve çalışanlara verilen “paper facebooks” adındaki tanıtıcı formdan yola çıktığını ve profillerin “ham” halinin bu form ile nerede ise aynı olduğunu belirtiyor. Ücretsiz olan portalın şu an yaklaşık 200 milyon kullanıcısı var. 700 çalışanı olan, tüm gelirini reklamlardan ve bannerlardan kazanan Facebook 2008 senesi gelirini 300 milyon Dolar olarak açıkladı.



EN İYİ ÇIKIŞ YAPAN: BING

Bu senenin başında Kumo adı ile duyurulan Bing, bir Microsoft projesidir. Amerika, Kanada, İngiltere ve Avrupa Birliği ülkelerinde beta safhasını bitiren Bing, Bill Gates’in Google’a karşı en büyük silahı olarak gösteriliyor. Bu zamana kadar Google’ın karşısına “arama” konusunda çıkan tek ciddi rakip Yahoo’ydu. Piyasaya hızlı girişi ile dikkatleri üzerine çeken Bing, İnternet sitelerinin kullanımı ölçen Stat Counter adlı firmanın da gözüne çarpmış. Stat Counter’ın yaptığı ölçümlere göre Bing, Yahoo’yu %0,56’lık bir fark ile geride bıraktı. Ölçümün yapıldığı tarihte Bing’in sadece 6 ülkede aktif kullanıma açılmasının da etkisi ile Microsoft’un arama motoru Google’ın yeni rakibi oldu. 58 dil desteği bulunan Redmondlu yazılım devinin yeni arama motoru henüz ülkemizde beta versiyonuyla hizmet veriyor. Motor ayrıca filtreleme özelliği ile de dikkat çekiyor. Üç ayrı filtreleme derecesine sahip olan Bing’in ülkelere göre ayrı filtreleme derecesi kullanacağı söyleniyor. Peki, filtreleme ne işe yarayacak? Bunun cevabı çok basit ve sevindirici; eğer çocuğunuzun veya ailenizin istenmeyen içeriklere ulaşmamasını diliyorsanız, filtreyi en yüksek seviyeye ayarlayarak Bing’in pornografik ve çocukların gelişimini kötü yönde etkileyecek olan içerikleri göstermesini engelliyorsunuz. Bing ilk rakibini devirdikten sonra rotasını Google’a çevirerek çok yönlü bir site olacağının sinyallerini verdi. Ülkemizde henüz beta sürümünde olan Bing’in tam versiyonu kullanıma açıldığında epey bir rağbet görmesi bekleniyor.



SANAL ANSİKLOPEDİ: WIKIPEDIA

Wikipedia listemizdeki reklamsız ve kâr amacı olmayan tek site. Jimmy Wales tarafından kurulan site tam 253 dil desteğine sahip. Tarafsızlık ve doğru bilgiler üzerine sanal alemde en çok tercih edilen site olan Wikipedia’nın bilgilerinin doğruluğu hakkında hala bir çok itiraz ve söylenti var. Bu söylentiler üzerine 2005 senesinde yapılan bir araştırmaya göre, Wikipedia’nın verdiği bilgiler ödüllü akademisyenlerin yazdığı Britannica Ansiklopedisi ile eşit güvenilirlikte bulunmuştur. Tarafsızlığın en iyi kullanıldığı Wikipedia’da konuları her kullanıcı “resmi kaynak” belirterek değiştirebiliyor. Bir çok site tarafından veritabanına eklenen Wikipedia’nın tarafsızlığı güvenirliği için; sitenin ABD’de görülen bir davada referans olarak sunulması, Kanada Parlementosu’nun aynı cinsten kişilerin evliliği ile ilgili olarak okunacak belge olarak göstermesi örnek gösterilebilir.



VİDEO PAYLAŞIM: YOUTUBE

Eski PayPal çalışanları olan Steve Chen, Chad Hurley ve Jawed Karim tarafından videoların e-posta üzerinden paylaşılmaması gerektiği düşünülerek 15 Şubat 2005’te kurulmuştur. Maddi sıkıntılar nedeni ile ancak 23 Nisan 2005’te aktif olan Youtube, kendini yayınla sloganı ile yola çıkmıştır. 9 Ekim 2006’da 1,65 milyar dolar ödenerek Google tarafından satın alınmıştır. Ayrıca bu, Google’ın en büyük satın alımıdır. Google’dan alınan para Youtube’un kurucuları ve satılmadan önceki çalışanları arasında paylaştırılmıştır. 67 çalışanı olan Youtube’un video formatı: Flash’tır (.flv). Youtube’dan video izlemek için, sitenin ülkenizde engelli olmaması ve Adobe Flash eklentisinin bilgisayarınızda kurulu olması yeterlidir. Youtube ünlüdür ama birçok insanı da ünlü etmiştir bu insanlara ABD’de “Youtube ünlüleri” deniyor. Bunlardan birisi olan Brooke Brodack Haziran 2006’da Carson Daly’nin yapımcısı olduğu programlar ile 18 aylık sözleşme imzalayarak, Youtube’dan medyaya geçen ilk kişi olmuştur.



DOSYA PAYLAŞIMI: RAPIDSHARE

2006 senesinde kurulan İsviçre merkezli, 10 bin personele sahip dosya paylaşım ve depolama sitesidir. Kullanıcı paylaşmak istediği dosyayı RapidShare sunucularına yükler. Depolanan dosya için sitenin oluşturduğu doğrudan indirme linkiyle, isteyen herkes paylaşılan dosyaya ulaşabilir. Ücretli bir sisteme sahip olan RapidShare’in ücretsiz sürümü kısıtlamalar içermektedir: Aynı anda birden fazla dosya indirememek, indirme yönetici (hızlandırıcı) programlara izin verilmemesi ve belli süre aralıkları ile dosya indirebilmek gibi. Ücret karşılığı edinilen RapidShare hesabı (Premium Account) ile bu kısıtlamalar olmadan hızlı bir şekilde ve kesintisiz olarak veri paylaşımı gerçekleştirilebilmektedir. RapidShare’in en büyük dezavantajı site içinde spesifik dosyaları arayamıyor olmanızdır. Bu sebepten ile dosyalara ulaşabilmek sadece linkler aracılığı mümkün olmaktadır.



FOTOĞRAF PAYLAŞIM: FLICKR

Yahoo’nun başarılı fotoğraf paylaşım portalı Flickr, Şubat 2004’te kuruldu. İlk web 2.0 uygulamalarından birisi olan Flickr da ücretli ve ücretsiz kullanıcı hesabı sistemini kullanmaktadır. Dil seçenekleri arasında Türkçe bulunmayan Flickr’da sadece; Çince, İngilizce, Fransızca, Almanca İtalyanca, Portekizce, İspanyolca, Korece tercih edilebilmektedir. Sitedeki kullanıcı hesaplarının resim deposu olarak kullanılabilmesi Flickr’ı bu derece yaygın kılan başlıca özelliklerindendir. Ücretsiz standart hesaba sahip kullanıcılara sadece 100 MB büyüklüğünde bir kapasite kullanıma sunulmaktadır. Bu resimlerin tüm hakları kullanıcının üstünde olacak şekilde veya Creative Commons lisansı altında yayınlanabilir. Flickr, “Alexa”ya göre dünya genelinde en çok kullanılan 30. sitedir.



EN FARKLI İÇERİK: TWITTER

Mikro blog sistemi ile sosyal portallar arasına çok hızlı bir şekilde giren 29 kişilik ekibiyle Twitter, 2006 senesinde San Fransisco’da Jack Dorsey tarafından kuruldu. Twitter farklı yönleri ile kısa sürede dünya çapında en ünlü sosyal medya portalı haline geldi. Siteyi farklı kılan unsur, kullanıcılarına 140 karakterlik bir alan vererek; o an ne düşündüklerini, ne yaptıklarını, ne istediklerini paylaşmalarını sağlamasıdır. Çok farklı diyalogların geçtiği Twitter, ABD seçimlerinde ve ülkemizdeki son yerel seçimlerde kullanılmıştır. Ayrıca Jack Dorsey’in son planının; sadece Twitter’daki diyalogların kullanımıyla, üyeler ve ünlü oyuncular bir araya getirilerek bir dizi çekmek olduğu, ayrıca bu planı için kendine bir yapımcı aramaya başladığı ve Twitter’ı dünya üzerinde lider sosyal ağ yapma girişimleri olduğu da gelen bilgiler arasında.



ALIŞVERİŞ VE AÇIK ARTIRMA: EBAY

San Jose merkezli eBay, İnternet üzerindeki en popüler ve dünyada en yaygın olan sanal açık arttırma sitesidir. 3 Mayıs 2007 tarihinde ülkemizdeki en yaygın açık arttırma sitesi olan GittiGidiyor.com’a küçük bir hisse satın alarak giren eBay, merkezi ABD hariç olarak Türkiye ile birlikte 27 ülkede aktif olarak hizmet vermektedir. Avustralya, Avusturya, Belçika, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan bunlardan sadece bir kaçıdır. En yaygın olan ödeme şeklinin PayPal olduğu site, yıllar içinde kazandığı güvenirliğini istikrarlı sistemine borçludur. Satıcı ile alıcı arasında, ürünü sitesinde yayımlayarak aracılık eden eBay, güvenli bir alışverişin gerçekleşmesini sağlayan üstün sistemi ve müşteri hizmetleriyle başınız ağrımadan online alışveriş yapmanıza zemin hazırlıyor.



SİNEMA VERİTABANI: Internet Movie Database (IMDb)

Col Needham tarafından 17 Ekim 1990’da kurulan site dünyadaki en büyük ve en kapsamlı medya veritabanıdır. Dünyadaki bütün ülkelerin ve dönemlerin televizyon ve sinema filmleri, sanatçıları ve bilgisayar oyunları ile ilgili “ayrıntılı” bilgiler içeren sitede halihazırda 500 bin yapım ve 2 milyon kişi ile ilgili bilgi mevcuttur.İçeriği sizi yanıltabilir fakat “IMDb” ticari bir sitedir. Ücretsiz standart üyeliğe sahip olanlar kendi alanlarına sınırlı sayıda albüm depolayabilirken, ücretli üyelik hesabına sahip olanlar için kısıtlama getirilmiyor. 1998’de Amazon.com tarafından satın alınan “IMDb”’yi araştırırken Hababam Sınıfı’na rastlamak bizi sevindiren yönlerdendi tabii. Eğer siz de bir film veya artist hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız “IMDb” tam size göre.

Kaynak:
   
Milliyet

Ynt: En Başarılı 10 Internet Projesi By: -LoSS AnGeL- Date: June 25, 2009, 11:00:01 PM
birkaç tanesiyle karşılaşmadım hiç Zuhahaha başarılarının devamını diliyorum xd
Ynt: En Başarılı 10 Internet Projesi By: xxRuzqaRxx Date: June 25, 2009, 11:00:24 PM
Bingide almıslar ya xD güzel olabilir ama daha cok yeni hiçbişey yerine oturmamıs Gülmek :)
Ynt: En Başarılı 10 Internet Projesi By: By.CeZa Date: June 25, 2009, 11:05:25 PM
: xxRuzqaRxx  June 25, 2009, 11:00:24 PM
Bingide almıslar ya xD güzel olabilir ama daha cok yeni hiçbişey yerine oturmamıs Gülmek :)

O zaten en iyi çıkış yapanda abi. Gülmek :) Bencede öyle yani. Gülmek :)
Ynt: En Başarılı 10 Internet Projesi By: By.TuRuT Date: June 25, 2009, 11:10:56 PM
Bunlardan Google , Facebook , Youtube , Rapidsahre , ve Wıkıpedıa 'yı Duydum Bu Saydıklarımda Zaten Dünya'da 1 Numara.

Ynt: En Başarılı 10 Internet Projesi By: CeRos Date: June 26, 2009, 05:16:40 AM
ne dielim basarılarının devamını dilerim Zuhahaha

SiteMap - İmode - Wap2