Arşiv Anasayfa Bilim - Teknoloji ve Bilim Adamları
Sayfalar: 1
Pc’nizin Gücünü Paylaşın! By: By.CeZa Date: June 25, 2009, 10:49:27 PM
Kişisel bilgisayarınızın kaynaklarını kullanarak, bazı hastalıkların tedavisinin bulunmasına, bilimsel bir buluş yapmaya veya dünya dışı zeki canlıların keşfine yardımcı olabilirsiniz. İşte sizin için seçtiğimiz dağıtık bilgi işlem projeleri...

Dağıtık bilgi işlem nedir?

Dağıtık bilgi işlem, minik bir yazılım parçasının birden fazla bilgisayarda, aynı anda çalıştırılması anlamına gelir. Sadece sistemin kullanımda olmadığı zamanlarda aktif olan program, merkez sunucuya bağlanır ve oradan aldığı veriyi işlemeye başlar. Bilgisayar başına döndüğünüzdeyse tekrar inaktif olur. Dağıtık bilgi işlemin en büyük yararı, büyük ve karmaşık veri yığınlarını, birçok bilgisayarın birlikte çalışması sonucu kısa sürede ve verimli bir şekilde işlemesidir. Bu sistem, yüz binlerce makineden oluşan sanal bir süper bilgisayar yaratır.

BİRÇOK PROJEYİ AYNI ANDA ÇALIŞTIRIN


   
BOINC (Berkeley Open Infrastructure for Network Computing) en yaygın olarak kullanılan dağıtık bilgi işlem platformudur. Orijinal olarak SETI@ home'u desteklemek ve sistemin güvenlik sorunlarının yerini belirtmek üzere tasarlanmıştır. Şu an ise, BOINC üzerinde çalışan birçok projeden yalnızca biridir.
Herkes, web sitelerindeki bedava yazılımı indirerek BOlNC'in güç birliğine katılabilir. BOINC, siz bilgisayar başında değilken bilgisayarınızın kaynaklarını kullanarak merkez sunucudan indirilen verileri işler.
BOlNC'i yükledikten ve bilgisayarınızı yeniden başlattıktan sonra, hesap yönetimini kullanarak hangi uygulamaları ekleyeceğinizi seçebilirsiniz. BOlNC'te şu an için, matematikten biyolojiye, astronomiden fiziğe ve küresel ısınmaya kadar birçok farklı alanda, 25'i aşkın proje var. İşte Windows, Linux ve Mac OS X sistemlerinde sorunsuz çalışan beş BOINC projesi:


DÜNYA DIŞI ZEKİ CANLI ARAMA


   
Dünyayı uzaylıların ziyaret ettiği pek çok kişi tarafından iddia edilmiştir, fakat kimse onların nerede olduğundan tam olarak emin değil. Bu yüzden 1999 yılında Berkeley Uzay Bilimleri Laboratuvarı, dünya dışı zeki canlıların gökyüzünde bıraktıkları işaretlerini aramak üzere SETI@home'u tasarladı. Eski SETİ (Dünya Dışı Zeki Canlıları Arama) projesi, bir teleskopa yerleştirilen özel amaçlı süper bilgisayarların toplu halde veri analizi yapması için kullanılıyordu. Böylelikle SETI@home ekran koruyucusu, ilk dağıtık bilgi işlem sistemi oldu.
Dünyanın her yerinde bulunan, internete bağlı binlerce bilgisayarın muazzam bilgi işleme gücünün kullanılması, çok geniş frekans aralıklarındaki radyo teleskopu verileri üzerinde, daha önce hiç olmadığı kadar büyük bir hassasiyetle araştırma yapılabilmesine olanak tanıyor.


İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİNİ TAHMİN ETME


    cpdnboinc
Bu iddialı deneyin amacı, dünya çapında yüz binlerce bilgisayarın gücünü kullanarak, 21. yüzyılda gerçekleşecek iklim değişikliklerini önceden tahmin etmek. Projenin web sitesinden, dünya için kendinize özgü hava desenleri oluşturmanıza izin veren iklim modelini indirebilirsiniz. İnternet vasıtasıyla gönderilen sonuçların özetini
   
www.climateprediction.net
adresinden görebilirsiniz.


MOLEKÜL HESAPLAMASI


   
Spinhenge@home, nanoteknolojinin "kontrollü nanoölçek manyetizması" adı verilen dalını temel alan bir moleküler modelleme aracı. Nanoteknoloji, atomik ve moleküler düzeydeki maddelerin kontrolü ile ilgilenen temel bilim dallarından biridir. Birçok öncü yenilik, bu bilim dalından ve kimyasalların yeni moleküller sentezlemesine yardımcı olacak yapıları araştıran bu projeden yardım bekliyor. PC'niz bu molekül hesaplamalarını yaparken görünen grafiklerse çok etkileyici.


NÖTRON YILDIZI ARAYIŞI


    Einstein@home, LIGO ve GEO yerçekimi dalgası detektörlerinden alınan verileri işleyerek, bilgisayarınız boş zamanlarını pulsar adı da verilen nötron yıldızlarını aramak için kullanıyor. Bu proje, Amerika Fizik Topluluğu (American Physical Society) ve birçok uluslararası organizasyon tarafından destekleniyor.


ASAL SAYI AVI


    PrimeGrid, rekor büyüklükteki asal sayıları arayan bir dağıtık bilgi işlem projesi. Şu ana kadar yaklaşık 58,700 basamak uzunluğunda rekor sayıda ikiz asal sayı (farkları ikiye eşit olan asal sayılar) bulunmuş bile. Proje şu sıralarda 100,000 basamak uzunluğundaki asal sayıları araştırıyor. Bugüne kadar bu proje sayesinde birçok asal sayı keşfedilmiş. Diğer dağıtılmış bilgisayar projeleri:


HASTALIKLARLA SAVAŞIN


   
Foldit, Washington Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri, Mühendislik ve Biyokimya bölümlerinin geliştirdiği, protein sarmallarıyla ilgili bir deneysel bilgisayar oyunu. Gerçek proteinler baz alınarak yapılandırılmış olan ve bulmacaları periyodik olarak güncellenen bu oyunla, basit protein benzeri yapıları, bir dizi eğitici bölüm sayesinde işleyebilirsiniz. Bir yapı değiştirildiğinde, protein sarmalının uygunluğuna göre puan kazanıyorsunuz. Bu, bilim adamlarının hastalık yapan proteinlerin yapısını daha iyi anlamasına yardımcı oluyor. Bu sayede HIV/AIDS, kanser, Alzheimer gibi hastalıklarla mücadele edecek yeni projeler üzerinde çalışabiliyorlar.


KOYUNUN RÜYASINA ORTAK OLUN


    Elektrikli Koyun, dünya üzerinde binlerce kişi tarafından kullanılan bedava bir ekran koruyucu. Sistem uyku moduna geçtiğinde ekran koruyucu çalışıyor ve bilgisayarlar ağ üzerinden birbirleriyle iletişime geçip 'koyun' olarak bilinen soyut animasyonlar üretip, bunları paylaşıyor. Sonuçta ortaya çıkansa ortak bir android rüyası oluyor (Philip K. Dick'in ünlü bilimkurgu romanı "Android'ler Elektrikli Koyun Düşler mi?" için saygı duruşu). Herkes, ortaya çıkan bu animasyonlar arasından en beğendiklerini oylayabiliyor ve seçilen en popüler 'koyun' genetik algoritamalara göre tekrar üretiliyor.


GALAKSİLERİ SINIFLANDIRIN


   
www.galaxyzoo.org

Galaxy Zoo, üyelerinden bir milyondan fazla galaksiyi sınıflandırmaları için yardım bekleyen bir online astronomi projesi. Galaxy Zoo gönüllüleri yüklenen görüntülerden galaksilerin eliptik mi yoksa spiral mi olduğuna, saat yönüne mi, yoksa saat yönünün tersine mi döndüklerine karar veriyor. Bu proje sayesinde, ne kadar farklı galaksi türü olduğuna dair değerli bir bilgiye ulaşılması umuluyor. Bilim adamlarıysa galaktik modellerin var olup olmadıklarını belirliyor. Bugün 150,000'den fazla kişi Galaxy Zoo'nun bir parçası olarak çok değerli bilgiler üretiyor.


DAHA AKILLI BİLGİSAYARLAR YARATIN


   
Gwap (Game With A Purpose / bir amacı olan oyun) eğlenceli bir ortamda insan yeteneklerini araştıran bir online oyun sitesi. Sitede, insanlar için önemsiz olan ama bilgisayarları afallatacak kadar uzun birçok aktivite bulunuyor. Gelişmiş web aramaları için görsel etiketleme, antik metinlerin kopyalanması, insan deneyimlerine ve sağduyusuna ihtiyaç duyan aktiviteler bunlardan bazıları. Gwap oyunlarını oynayarak bilgisayarları insanların problemlerini çözebilmeleri için eğitebilirsiniz.


DÜNYAYI KURTARIN


   
www.worldcommutitygrind.org

World Community Grid'in misyonu, dünyanın en geniş bilgisayar şebekesini yaratarak insanlık yararına projeler için mücadele etmek. Bilgisayarınız boşken, World Community Grid sunucularından spesifik bir projenin verilerini alıp hesaplamalara başlıyor ve sonuçları tekrar sunucuya gönderip yeni bir projenin parçalarını alıyor. Her hesaplama kanser, enerji temizliği, pirinç üretimi gibi birçok alanda hızla araştırma yapılmasına yardımcı oluyor.


Kaynak:
   
Milliyet

Ynt: Pc’nizin Gücünü Paylaşın! By: -LoSS AnGeL- Date: June 25, 2009, 11:00:33 PM
vay be Zuhahaha

SiteMap - İmode - Wap2