Arşiv Anasayfa Network ve İnternet
Sayfalar: 1
Elektronik Posta Ne Zaman Bulundu By: By.TuRuT Date: June 22, 2009, 06:21:38 PM
Elektronik Postayı Kim Ne Zaman Buldu ?

İletişim tarihinde devrim yapan elektronik postayı Ray Tomlinson adında MIT mezunu bir mühendis buldu. Tomlinson, ilk e-postayı 1971 yılında gönderdi. Tomlison, “E-posta toplumu değiştirmedi, sadece daha fazla iletişim kurmalarını sağladı” diyor.

E-Postayı bulma sürecini şöyle anlatıyor:

“E-Postayı bulmam dört-beş-altı saatimi falan aldı. O süreyi de bir-iki haftaya yaydım. Boş zamanım olduğunda çalıştım. Elimizde, bir bilgisayara mesaj göndermemizi sağlayan bir sistem vardı ve ondan çok faydalanıyorduk. Peki dedik, ya başka bir bilgisayar başında başka birisine mesaj yollamak istesek? Ülkenin diğer ucunda olan birine mesela? Telefon gibi ama cevap vermek için telefonun başında beklemek zorunluluğu olmayacaktı. Fikir hemen beğenildi ama her şey internet erişimi olan insanların sayısına bağlıydı. Programın yaratılış aşamasını kağıda bile dökmedim. 1993′te birileri e-postanın nerede başladığını sormaya başladı. Programı ben yapmıştım ama sonra pek çok insan, programın üzerine yeni fikirler eklemişti.”

“E-Posta’nın babası” olarak tanımlanan Amerikalı mühendis Ray Tomlinson ilk e-postayı 1971 yılında Cambridge’de gönderdi. İlk mesajda ne yazdığını tam olarak hatırlamayan Tomlinson e-posta işaretini de “@” olarak seçen isim…

Sadece 200 satırlık kodlardan oluşan ilk e-posta programı günümüzde kullanılan ve binbir çeşit özelliği bulunan programların atasıydı. “Programı test etmek için bir makineden diğerine bir mesaj gönderdim. Sanırım mesajda QWERTYIOP ya da ona benzer bir şey yazıyordu” diyen Tomlinson’un programından önce de bilgisayarlar arasında dosya transferini sağlayan programlar vardı ancak yetersizdi.

Elektronik posta kaç yılında Türkiye’ye geldi?

Elektronik posta Türkiye’ye, Türkiye Elektronik Posta Sistemi (TÜRKEP) ile 1993 yılında gelmiştir. Sistem, başlangıçta 5.000 kullanıcı kapasitesiyle hizmet vermeye başlamıştır.



AyrıCa Bakınız;

E-posta, günümüzde bilgi aktarımının en hızlı, en hesaplı ve en rahat yolu.Ve bu elektronik mektubu daha da çekici ve kullanılır hale sokan özelliği ise dijital ortama aktarılmış fotoğrafların, Excel tabloları veya örneğin word dokümanlarının da beraberinde gönderilebiliyor olması. Ancak söz konusu dijital posta ile çalışmanın püf noktaları bilindiğinde e-posta aslında çok daha fazla görevi yerine getirebilir. Bu nedenle CHIP, eposta ile ilgili en iyi 50 ipucunu sizler için derledi. E-posta kullanıcılarının çok büyük bir kısmının Outlook Express ile çalıştığı göz önünde bulundurularak ipuçlarının çok büyük bir kısmı bu e-posta programı baz alınarak hazırlandı.Ancak bu yazıdan Hotmail veya Kolaymail gibi ücretsiz e-posta hizmeti sunan webmail servislerinin kullanıcıları da faydalanabilecekler. Bu servislerin aslında hangi kullanışlı fonksiyonları sunduğunu göreceksiniz.Ve artık virüslerden çekinmeye gerek yok: Söz konusu zararlı ziyaretçileri çok küçük bir çabayla posta kutunuzdan nasıl uzak tutabileceğinizi de öğrenebilirsiniz.

Genel İpuçları


1-Sunucu değişimine rağmen sabit e-posta adresi
Hotmail (
   
www.hotmail.com
), Kolaymail (
   
www.kolaymail.com
) veya GMX (
   
www.gmx.com.tr
) sunucularından ücretsiz bir e-posta adresi daha alın. Bu sayede istediğiniz zaman sunucunuzu değiştirebilir ve e-posta adresiniz değişmediği için her zaman erişilebilir kalabilirsiniz. Buradaki hile: İletilerinizin GMX, Hotmail veya Kolaymail’den istediğiniz e-posta adresine otomatik olarak yönlendirebilirsiniz.

2-Dosya eklentilerini göndermeden önce sıkıştırmak
Eğer e-posta ile doküman, resim veya farklı verileri gönderecekseniz söz konusu dosyaları örneğin Winzip (HCDcode:Basic Kit) gibi program yardımıyla sıkıştırmalısınız.

3-Zaman Tasarrufu: imza fonksiyonunu kullanın
İmzalar metin yapı elemanları gibidirler: Bunlar otomatik olarak her e-posta altına yerleştirilirler ve isim, adres, telefon veya web adresi gibi tipik bilgiler içerirler. Tüm modern e-posta programlarında bu fonksiyon bulunur. Outlook Express altında Araçlar/Seçenekler/İmzalar komutunu kullanarak imzalara ulaşabilirsiniz.

4-Cc (Bilgi) Alanı: Bir ileti, bir çok alıcı
Bir e-posta aynı anda bir çok kişiye gönderilebilir. “Cc:” veya Bilgi alanına istediğiniz tüm e-posta adreslerini girin ve bunları birbirlerinden noktalı virgül ile ayırın. Gönder düğmesine tıkladığınızda ileti tüm adreslere gönderilecektir. Tüm e-posta programlarının desteklediği bu fonksiyon özellikle davetler için pratik olacaktır.

5-Anlatımı kuvvetli konu dikkat çeker
Bir e-posta konusu uygun olmadığı için direkt olarak çöpe atılır. Bu nedenle örneğin Outlook Express altında Konu satırına dikkat çekici, anlatımı kuvvetli bir konu girin. Böylece alıcının iletiyi merak etmesi sağlanabilir.

6-E-posta içerisine web sayfası bağlantısı eklemek
E-posta içerisine alıcının web sayfasına ulaşmak için direkt üzerine tıklayabileceği bir internet adresi oluşturun. Buradaki ipucu: Browser otomatik olarak çalışır. Adresten önce “http://” ifadesini ekleyin. Örneğin:
   

7-Belgeleri direkt olarak Word’den göndermek
Word altında Dosya/Gönder/Posta Alıcısına komutunu çalıştırın. Bunun sonucunda e-posta bilgilerinin girileceği ek bir pencere açılacaktır: Buraya alıcının e-posta adresini ve konuyu girin. Daha sonra Bir Kopya Gönder düğmesine tıklayın. Açıklama: Bu Word dosyası sıkıştırılmaz.

8-Veri Güvenliği: Dağıtım listesini gizle
Eğer e-posta alıcılarının dağıtım listesinde yer alan diğer kullanıcıları görmesini istemiyorsanız e-posta adreslerini “Bcc” alanına yazmalısınız.“Bcc” İngilizce Blind carbon Copy” ifadesinin kısaltmasıdır. Bu, Türkçe’ye bire bir karbon kopya olarak çevrilebilir.

9-E-posta yazımını devamlı kontrol etmek
E-posta gönderildikten sonra “İleti alıcıya teslim edilmedi” gibi bir hata mesajı ile karşılaşıyorsanız, bunun nedeni genellikle bir yazım hatasıdır. E-posta adresini yazarken üstü noktalı ünlüler kullanıp kullanmadığınızı kontrol edin. Karışmaları da kontrol etmelisiniz: Örneğin bir e-posta adresinin nokta mı (deneme.chip@örnek.com.tr) yoksa alt çizgi mi (deneme_chip@örnek.com.tr) kullanılarak ayrıldığına dikkat edin.Sonuçta bu iki eposta adresi tamamen iki farklı alıcıyı işaret ediyor. Ayın durum e-posta adresinin büyük harfle yazıldığı durumlarda da geçerlidir.

10-“@” karakterini doğru girmek
E-posta adresini yazarken “@” karakterini girmek için [Alt]+[Ctrl]+[Q] veya [AltGr]+[Q] tuş kombinasyonlarından birini kullanabilirsiniz.

11-E-posta dosya eklentilerini açıklayın
Böylece kimse virüs olduğundan şüphelenmez: E-posta dosya eklentileri için açıklamalar oluşturun. Bu eklentiler arasında hangi dosyaların bulunduğunu


Ynt: Elektronik Posta Ne Zaman Bulundu By: SirMc Date: August 13, 2009, 03:35:37 PM
Güzelmiş teşekkürler..

SiteMap - İmode - Wap2