Arşiv Anasayfa Sağlık
Sayfalar: 1
Yaz Ishaline Dikkat By: -LoSS AnGeL- Date: June 16, 2009, 02:44:47 PM


Tırpancı, normalden daha sık dışkıya sebep olan ishal vakalarının, özellikle yaz aylarında daha çok rastlanmakta olduğunu belirtti.

Bu dönemde görülebilecek ckarşısında alınacak önlemleri içeren bilgiler veren İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, sıcakların etkisiyle daha fazla su içildiğini söyledi. Yaz ishallerinin çoğunlukla mikroplu suların içilmesi veya bu sularla yıkanmış meyve sebzelerin yenmesiyle oluştuğunu belirten Tırpancı, “İshal tedavisinde önemli olan kaybedilen su ve tuzun yerine konulmasıdır.

Halk arasında yanlış bir inanış sonucu ishalli çocuklara, ishali arttıracağı endişesiyle su ve sulu besinler verilmiyor. Bu durum, tedavi süresinin uzamasına ve buna bağlı başka hastalıkların ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Bu sebeple ishal olan vatandaşlarımız bol miktarda sıvı tüketmelidir. İshalli bebeklerin daha sık emzirilmesi, ishalli kişilerin iyileşene kadar posasız ve yağsız gıdalar yemesi gerekmektedir. Yani sebze ve meyveler, kuruyemiş, çikolata ve kızartma gibi gıdalar zarar verebilir" dedi.

Ülkemizde 0-5 yaş grubu bebek ve çocuk ölümlerinin önemli bir bölümü ishalli hastalıklar sonucu gerçekleşmekte olduğuna değinen Tırpancı, özellikle yaz aylarında ishale bağlı ölümlerde büyük artış gözlenmekte olduğuna işaret etti. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalarda ishale bağlı ölüm oranlarının giderek azalmakta olduğunun altını çizen Tırpancı, “İshalin başlıca nedeni; bakteri, virüs ve parazitler tarafından oluşturulan enfeksiyonlardır. Bebeklerde ishal riskine karşı anne sütü en önemli korunma faktörüdür.

Annelerin bebeklerini doğar doğmaz emzirmeye başlaması, bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi ve 6. aydan sonra uygun ek besinlerle beraber emzirmenin 2 yaşına kadar sürdürülmesi, bebeklerde ishale bağlı ölümleri en aza indirecektir, ishal hastalıkları konusunda anne sütü önemli bir yere sahip" diye konuştu.

Aydın, Nazilli ve Söke Halk Sağlığı Laboratuarlarında ishale karşı içme sularının bakteriyolojik ve kimyasal analizler yapılabildiği kaydeden Tırpancı, şöyle konuştu: “Yıl içinde belli bir program dahilinde bütün köy ve belediyelerin içme ve kullanma suyu poları müdürlüğümüz tarafından denetlenmektedir. Okul su depoları da devamlı olarak kontrol altında tutularak okul idareleri bu konuda bilgilendirilmektedir”

Ynt: Yaz Ishaline Dikkat By: ×[BLack RoSe]× Date: June 27, 2009, 04:46:06 AM
bilgiler için sağol dikkatli olmak lazm.
Ynt: Yaz Ishaline Dikkat By: dreamily Date: June 30, 2009, 04:10:50 AM
teşekkürler bilgiler için.

SiteMap - İmode - Wap2