Arşiv Anasayfa Bilim - Teknoloji ve Bilim Adamları
Sayfalar: 1
Internette Son Trendler By: By.CeZa Date: May 04, 2009, 08:13:21 PM


Youtube ve Facebook’un sanal âlemde yakaladığı popülerliğin peşine bu kez de Twitter ile Friendfeed düştü. Bu iki girişimin hedefi, yanına sıkı bir yatırımcı alıp, hızlı yükselişi yakalamak

Online video sitesi Youtube internette ciddi çıkış yakalamasının ardından Google tarafından 1.6 milyar dolara satın alındı. Facebook efsanesi yeni ekonomide hızla yayıldı ve şirketin yüzde 1.6’sı 240 milyon dolara Microsoft’un kontrolüne girdi. (Buradaki hedef, şirkete küçük bir hisseyle girerek rakiplerin yatırımını engellemekti.)
İnternet dünyasındaki yeni girişimlere yapılan yatırımların kısa sürede böylesine iddialı rakamlara konu olması sanal âlemdeki girişimcilerin art arda yeni projelere imza atmasına yol açıyor.
Kullanıcı o kadar da sadık değil!
İnternette son dönemin popüler adresleri listesine bakıldığında iki site önı çıkıyor. Bunlar, “twitter.com” ile “friendfeed.com”. Her ikisi de sosyal bilgi paylaşım ağı olarak adlandırılan bu siteler, milyonlarca kullanıcıyı ekran başına çekiyor. Bilgi paylaşımını artıran, arkadaşlıkların internette sıkı takibini sağlayan bu adresler, yeni arkadaşlıklara temel atılması için de ciddi kaynak konumunda.
Yapılan araştırmalar, sosyal tabanlı sitelere yeni üye olana kullanıcıların yüzde 60’ının 1 ay içinde bu içeriğe olan ilgisinin ciddi oranda azaldığını gösterse de, bu siteler, başta ‘arama’ tabanlı firmalar olmak üzere yeni ekonomiye yatırım yapan şirketlerin satın alma tahtasında kendilerine en üst sıralarda yer buluyor.

Net’te günlük değil, ‘anlık’ tutuyorlar
Son dönemin parlayan yıldızı Twitter, oldukça basit bir uygulama. Sisteme üye olan (ücretsiz) kullanıcılar, sitenin sloganı olan ‘Ne yapıyorsun?’ sorusuna cevap veriyor. Yanıtın 140 karakteri aşmaması gerekiyor.
Bu yöntemle günlüklerin (blog) bir adım önüne geçen Twitter, kullanıcının adeta ‘anlık’ tutmasına ortam sağlıyor. Yazılan mesajlar sisteme internet arayüzü veya cep telefonlarından kısa mesaj (SMS) yoluyla aktarılıyor.
Twitter, tüm bu özellikleriyle arkadaşlar arasında önemli haberleşme sitesi olarak öne çıkıyor. Google’un değerine değer katan ‘arama’ fonksiyonu için ciddi içerik kaynağı olan Twitter, bu sayede birçok yatırımcının ilgisini çekiyor. Bunların başında da Google geliyor.
Twitter’ın 1 milyar dolar gibi ciddi bir rakama yakında satılacağı, yeni ekonomi dünyasında gündeminin ana maddelerinden birini oluşturuyor.



Türkler,‘merkez’e akın etti

Friendfeed, internette sosyal medya ve sosyal ağ fonksiyonlarının buluşma noktası olarak adlandırılıyor. Sanal âlemdeki bütün sosyal ağların buluşma merkezi olarak konumlanan bu adres, “Facebook”, “Flickr”, “Twitter”, “last.fm” ve benzeri adreslerdeki kullanıcı
içeriğini tek merkeze topluyor.
Bu sayede Friendfeed kullanıcıları, farklı adreslerde yaratılan içeriğin her birine ayrı ayrı değil, tek kaynaktan, hızla ulaşabiliyor. Üstelik Friendfeed’e aktarılan içerik kullanıcıların yorumlarıyla dinamik hal alabiliyor.


İran ilgisi!
İnternette kullanıcı istatistiklerini yayımlayan Alexa.com’un verilerine göre, bu siteye Türkiye’den yoğun bir ilgi var. Friendfeed’e gelen trafiğin yüzde 29.9’u ABD kaynaklı, ikinci sırada yüzde 13.3’le Türkiye bulunuyor. Bu iki ülkeyi sırasıyla İran (yüzde 8.0), Hindistan (6.3) ve Çin (yüzde 6.2) takip ediyor.
Google’un dört eski çalışanı tarafından kurulan Friendfeed, Türkiye ilgisinden olsa gerek, önceki hafta sitenin Türkçe versiyonu kullanıma sunuldu. Analistler, Friendfeed’in yenilenen arayüzü ve özellikleriyle kısa sürede ‘milyar dolarlık’ siteler listesinde yerini alacağını öngörüyor.




SiteMap - İmode - Wap2