Arşiv Anasayfa Bilim - Teknoloji ve Bilim Adamları
Sayfalar: 1
E-ticarette Türkiye Için Ikinci Perde By: By.CeZa Date: April 18, 2009, 04:09:57 AM


Dünyanın en popüler online ödeme sistemi nihayet ülkemizde de yerini aldı, e-ticaret alanında dönem başladı.

Türkiye'de e-ticaretle uğraşanlar, birkaç yıldır birçok engeli aşarak ilerlemek için çaba gösteriyor. Sektöre yeni katılanlar küçük adımlarla ilerlemeye çalışırken, nispeten tecrübeli e-ticaret firmaları ülke kullanıcılarının e-ticarete güven geliştirmeleri için çeşitli çalışmalar yapıyorlar. Türkiye internetten alışverişe tam anlamıyla ısınmadan gelen kriz, her ne kadar maliyetleri fiziksel mağazalara oranla çok daha düşük olsa da online mağazaların birçoğunu etkiledi. Konuyla ilgilenenler, geçtiğimiz aylarda birkaç büyük e-ticaret sitesinin çeşitli sebeplerle rekabetten çekildiğini hatırlayacaklardır. Ticaret hayatını sonlandırmak zorunda kalan online mağazalar belki bambaşka bir yazının konusu. Ben şimdi özellikle bu işe yeni adım atan ya da atmayı düşünenleri ilgilendiren önemli bir gelişme üzerinde duracağım. Dünyanın en popüler online ödeme sistemi PayPal, geçtiğimiz ay itibariyle Türkiye kullanıcıları için tamamıyla hizmet verir hale geldi. PayPal, internet üzerinden ürün ve hizmet satın almak isteyenler için güvenli bir köprü görevi yapmanın yanında, vvebmaster'lar için de satışlar karşılığında ödeme alınmasını sağlayan kullanışlı bir servis sunuyor.

Sanal POS'a sıkı rakip
Sektörü yakından takip eden, hatta içinde yer alan biri olarak yüzlerce webmaster'm PayPal'ın Türkiye'ye girişini dört gözle beklediğini biliyorum. İlk girişimini internet üzerinde gerçekleştiren, yola çıkarken arkasında sermaye desteği olmayan, bankalara sunulabilecek bir şirket geçmişi olmayan webmaster'lar PayPal sayesinde web sitelerinde kolayca ödeme kabul edebilir hale gelecek. Bu durumun elbette olumlu ve olumsuz sonuçları olacak. PayPal'in Türkiye'ye girişinin önemi, aslında Türkiye'deki bankaların internet şirketlerine karşı izlediği tutumdan kaynaklanıyor. Online ortamda satış yapmak isteyen web girişimcilerinin bankaların ayrıntılı incelemelerinden geçmekte, istenen şartları sağlamakta zorlanıyorlar. PayPal ise ödeme almanızı sağlayacak hesabı açarken webmaster'lari hiç zora sokmuyor.

İnternet üzerinden ürün ya da hizmet satmayı hedefleyen girişimcilerin PayPal ile ödeme alabilir hale gelmesi, önümüzdeki dönemde e-ticareti çok ciddi şekilde hızlandıracak. Şimdilerde internetten satın alınamayan birçok şeyi online mağazalarda bulabileceğiz.
Boş zamanlarında ördüğü atkı ve bereleri internet üzerinden satmak isteyen bir ev hanımını düşünün. Normal koşullarda sanal POS edinmek için gerekli işlemleri tamamlaması neredeyse olanaksızken, artık bir webmaster'm desteğiyle basit bir web sitesi üzerinden para kazanmaya başlayabilecek.


“BANKALARA SUNULABİLECEK BİR ŞİRKET GEÇMİŞİ OLMAYAN VVEBMASTER'LAR PAYPAL SAYESİNDE WEB SİTELERİNDE KOLAYCA ÖDEME KABUL EDEBİLİR HALE GELECEK”

E-ticaret dendiğinde yine akla Hepsiburada.com gibi büyük online mağazalar gelecek ama PayPal sayesinde açılan butik mağazalar da birkaç yıl içinde ciddi bir toplam ticaret hacmine ulaşacaklar.

E-ticareti tekrar düşünün
Ticaretle uğraşanlar, halen ürün ya da hizmet satışı yapmakta olanlar, işlerini internete taşımayı bugünlerde bir kez daha düşünmeli.  Belki daha önce şartların zorluğundan yılarak bu işten vazgeçmiş olsanız bile şimdi PayPal'in avantajlarıyla yola çıkmak isteyebilirsiniz. Bu yeni sistemin   kullanımıyla ilgili makaleleri çok yakında PCnet'te de göreceğinizi   şimdiden   söyleyebilirim. Uzun zamandır takip ettiğimiz bir sistem olan PayPal'in getirdiği avantajları çeşitli makalelerle paylaşmaya çalışacağız. Gelişmeler daha önce hiçbir şekilde ticaretle uğraşmamış olanları da yeni girişimlere yönlendirebilecek nitelikte. Şimdi gelelim bu işin olası negatif sonuçlarına. Bankalar aslında ticari işletmelere sanal POS tahsis ederken seçici davranmakta, kılı kırk yarmakta haksız değiller. Online ortamda kredi kartından tahsilat yapma yetkisi kolayca kötüye kullanılabilir. PayPal'in sunduğu olanakları kötüye kullanacak kişiler piyasaya çıkabilir. Ticaretin müşteri tarafı sizseniz internetten alışveriş yaparken güvenilir bir sitede olduğunuza emin olmalı, ödemenizi yapmadan önce iletişim bilgilerini ve destek konusundaki yaklaşımı iyice araştırmalısınız.

Onu sevmeyenler de var
Genel olarak PayPal'in tüm dünyada sevildiğini ve büyük kullanıcı kitleleri tarafından "rakipsiz online ödeme sistemi" olarak benimsendiğini söyleyebiliriz. Fakat onu sevmeyen, hatta nefret eden bir kitle de mevcut. Forbes dergisinin birkaç yıl önce yaptığı "kurumsal nefret içerikli web siteleri" araştırmasına PayPal'i protesto eden
   
www.paypalsucks.com
da girmiş. Bir gün PayPal ekibine bir soru sormak için telefon eden Eric Gray, birkaç yetkili tarafından dakikalarca telefonda bekletildikten sonra nefretini online ortamda göstermeye karar vermiş ve PayPalSucks.com isimli siteyi kurmuş. Genellikle PayPal hesabı "dondurulan" kullanıcılar tarafından ziyaret edilen ve desteklenen nefret sitesi yaklaşık 2000 yılından beri yayında. Sitenin sahibi Eric Gray, siteyi kapatması için PayPal'in ne yapması gerektiği sorulduğunda "Bu siteyi ancak hiç ziyaretçi gelmediğinde kapatacağım." yanıtını veriyor.

Forbes dergisinin 2005 yılında yaptığı "kurumsal nefret içerikli web siteleri" araştırmasında Microsoft, UPS gibi önemli firmaların karşıt sitelerinin de yer aldığını belirtmekte fayda var. Büyük şirketler bu tür nefret girişimlerini genellikle olgun tavırlarla yanıtlıyor.



Ynt: E-ticarette Türkiye Için Ikinci Perde By: By_MaNYaq Date: April 18, 2009, 10:17:29 AM
Bayağı Eskiden Paypalla Çalıştım Çok Sağlamdı Bir Sorun Çıkmıyordu Paypal Sağlamdır Yani 3 Yıl Kadar Kullandım Kaçağı Göçeği Yoktu....

SiteMap - İmode - Wap2