Arşiv Anasayfa Şifalı Bitkiler
Sayfalar: 1
Nilüfergiller (nymphaeacea) By: Hipokondriyak Date: February 26, 2009, 01:45:12 PM
NİLÜFERGİLLER (NYMPHAEACEA)

Ilıman ve tropik bölgelerde yetişen bu bitki, Dünyadaki tüm su bitkileri ile karşılaştırıldığında mazisi en eski ve tamamen gerçek bir su bitkisidir. Tamamen gerçek dememin sebebi ise diğer su bitkileri ya su dışında yaşıyan suyada adapte olmuş bitkilerdir yada. Yosunlar ile uzak-yakın akrabalıkları vardır. Yeryüzündeki ilk bitki su altında evrimleşmiştir ve bunlardan biride nilüferdir.

Kök saplı, yüzer yapraklı olan bu büyük bitkiler ılıman ve tropikal bölgelerde yaşamalrına rağmen soğuğa da bir hayli dayanıklıdır. Fakat soğuk bir ortamda yaprak ve çiçek vermezler. Çiçeklerinin renkleri kırmızı, sarı, mavi, mor, pembe gibi renklerdir, bazen alacalı sarı-kırmızı, beyaz-pembe, kırmızı-mor gibi renklerde görülür. Nilüferlerin ana vatanları olarak kabul edilen 3 yer vardır: Afrika, Avusturalya ve Güney Amerika... Buralardan dünyanoın bir çok ılıman bölgesine yayılım göstermişleridir. En çok tanınan üyesi olan nymphaea alba nerdeyse dünyanın tüm ılıman bölgelerinde bulunur, beyaz, pembe yada pembeye çalan renklerde çiçekleri vardır.

Nilüfer ailesi oldukça geniş bir ailedir ve alt türleri vardır. Akvaryumlarda son zamanlarda gözde olan bu bitkiler aslında akvaryumlar için uyumlu değildirler. Büyük akvaryumlar olması gereklidir. Özellikle bazı türleri çok hızlı büyüme gösterirler ve büyük yaprakları vardır, bu yüzdende akvaryumlar için elverişsizdirler...

Şimdi sizlere nilüfer bitkisinin akvaryumlar için elverişli olan türlerini anlatıcam...

1- NYMPHAEA ALBA (BEYAZ NİLÜFER - BURSA NİLÜFERİ )


NYMPHAEA ALBA ılıman bölgelerin bitkisidir ve aile içinde soğuğa en dayanıklı olanıdır. Ülkemizde de bol miktarda bulunan bu tür en çok Bursa ilimiz ve çevresinde görülür. Akvaryumlar için elverişlidir fakat yüzey yaprakları diğerlerine nazaran daha fazla ve daha hızlı büyüdüğü için budanması gerekir aksi halde diğer bitkilerinizin ışıklarını engellerler.Akvaryumlarda Co2 (karbondioksit) ve gübre ihtiyaçları bir hayli fazladır. Buna karşılık bir o kadarda ışık ihtiyaçları vardır. Genelde ekvatoral kuşakta yaşadıkları için gün içinde uzun bir süre aydınlık isterler.

ÖZELİKLERİ;

Aile : Nymphaeaceae

Kökeni : Afrika kökenlidir. Yakın ülkelere de yayılmıştır. Türkiye de dahil.

Boy : 20 - 80 cm

Genişlik : 25- 60 cm

Isı : 20 ila 30ºc arası ısılarda yaşayabilir. Ancak sabit bir ısı olması gereklidir. Sabit ısıda daha iyi gelişir...

Işık ihtiyacı : Çok fazla ışık sever.

Su kimyası :

PH : 6,5 pH gibi asidik suları severler. Suyun sert olması daha da hoşlarına gider.

Gh : 10º -15º

Nh3 / Nh2 / No3 : Bu değerler sıfıra yakın olmalıdır.

Üretimi : Tecrübe gerektirir.

Bakımı : Kolaydır.

Özel gereksinimleri : Çakıl yerine akvaryumlar için kum, havuzlar için çamur kullanılması gereklidir. Sıvı gübre yerine tablet gübreler kullanılırsa nilüfer için daha yararlı olur.

Akvaryumu : Büyük ve yüksek olmalıdır.

Havuz : Derinlik çok önemlidir çok fazla derin olursa su yüzeyine ulaşamayan yapraklar çürürler. Ulaşabilenler ise çok fazla enerji harcadıkları için kök bozulabilir

AKVARYUMLARDA YETİŞTİRİLEBİLEN DİĞER TÜRLER:
2-NYMPHAEA CANDİDA (NİLÜFER)
3-NYMPHAEA LOTUS (NİLÜFER)
4-NYMPHAEA PUBESCENS (NİLÜFER)
5-NYMPHAEA RUBRA (NİLÜFER)
6-NYMPHOİDES AQUATİCA (NİLÜFER)
7-NUPHAR JAPONİCA (NİLÜFER)
8-NUPHAR LUTEUM (NİLÜFER)
9-NUPHAR SAGİTTİFOLİUM (NİLÜFER)

Ynt: Nilüfergiller (nymphaeacea) By: FoRcİn Date: March 18, 2009, 04:45:24 PM
yararları çokmuş
Ynt: Nilüfergiller (nymphaeacea) By: dreamily Date: June 27, 2009, 06:58:02 PM
teşekkürler bilgiler için.
Ynt: Nilüfergiller (nymphaeacea) By: melek_03 Date: May 25, 2010, 11:52:17 AM
Bilgi için tşk. ettim..

SiteMap - İmode - Wap2