0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1 2
Konu: Antalya Kemer  (Okunma Sayısı: 7900 Kere Okundu.)
« : Mart 29, 2008, 07:52:12 ÖS »

Lady32
*
Üye No : 3262
Yaş : 37
Nerden : Isparta
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 134
Mesaj Sayısı : 3 585
Karizma = 54


Antalya Kemer Tarihi

   Kemer beldesi tarihi kaynaklarına göre: Anadolu'nun büyük uygarlıklarından Likyalı'lar 1600 yıl bu topraklarda yaşadılar. 7 yy. da Arap akınlarıyla zayıfladılar ve daha sonra Anadolu halklarıyla eriyip gittiler.  Bu verimli ovanın tarihi süreç içinde konukları ; _Lukkalar,_ Lekler, _Solymos'lular,_ Kevdiler, _Pers'ler,_ _Helen'ler, _Atina'lılar, _Romalı'lar, __Araplar,Bizans, _Menteşeoğulları ve zengin Eşen çayı {xenthos} Eşen ovasının Nil'i gibidir. Bu zengin çay halen geniş toprakları sulamakta eski uygarlıklara nispet verimliliğini sürdürmektedir. _TLOS_ Tlos şehri, Massikytas (Akdağ) eteğinde, bu günkü Döğer ve Yaka Köylerinin bulunduğu, Xenthos (Eşen) Çayı ve vadisine hakim bir yerde kurulmuştur. Efsaneye göre şehrin kurucusu Massikeytas adında kahramandır.Coğrafyacı Strebon'a göre Likya'nın en büyük altı şehrinden biridir. Tlosun batı ve kuzeyi yalçın kayadır.Bu kayalıklar üzerinde yüz kadar oyulmuş mezar olup,bir çoğuna geçilmez.Bu mezarların çoğu Telmessos'daki kaya mezarlarına benzer.En güzeli ve dikkat çekeni Kemer bucağından gelen yeni yol üzerindeki uçuruma meyletmiş olanıdır. _ ARAXA_ Bugünkü Ören Köyü yakınlarında kurulmuş bir Likya kentidir. Araxalılar, M.Ö. 2yy. kentlerine saldıran Buban ve Cibyra ile savaşmışlardır. Ören çayı kenarında bir çok Lahit mezar kapağı bulunmaktadır. Ören'den az ilerde, dağlara doğru, olağanüstü bir kaynak vardır.Topraktan çıkar çıkmaz derin, güçlü bir akarsu oluşturur.Bu su köy yakınlarında ana kolla birleşerek akarsuyun yoğunluk ve gücünü büyük oranda artırır. Beldemizi Eşen çayı ikiye ayırtarak ortasından geçmektedir. Her iki tarafı birbirine bağlayan eski Kemer köprüsü 1770 yıllarında Cezayirli Hasan Paşa tarafından yaptırılmıştır.beldemiz adını bu köprüden almıştır.

Kemer'in başta gelen çekiciliklerinden birisi doğa güzelliğidir. Deniz, orman ve dağlar bir noktada birleşmektedir. Örneğin deniz dalgalarının çam ağaçlarına kadar uzanması ve çam ağaçlarının plajlarda gölgelik olarak kullanılması oldukça cazip gelmektedir. Denizin berraklığı, ormanın yeşilliği Kemer'de bir başka güzelliktir.

Yakınında Faselis, Olympos gibi antik bölgelerin de bulunması bir başka çekiciliktir. Kemer'den Faselis ve Olimpos'a denizden ve karadan ulaşmak mümkündür. Son yıllarda Söğüt Cuması, Altınyaka Dere Köyü gibi yüksek yerlere safari turları da çevre çekicilikleri arasında yer almaktadır.



Peynirdeliği Mağarası
Peynirdeliği Mağarası, Gedelme Yaylası mevkiindedir. Antalya'nın Kemer ilçesinden Gedelme yaylası'na kadar her türlü aracın gidebileceği bir yol vardır. Köy merkezinden mağara ağzına 4 dakikalık patika bir yolla ulaşılır.Mağaranın 65 m. kuzeyinde Bizanslılara ait duvar ve kalıntıları vardır.
Peynirdeliği Mağarası'nın toplam uzunluğu 74 m olan mağaranın girişe göre en derin yeri -19 m. dir. Kuru, daha çok dikey mağara tipindedir. Mağaranın büyük bölümü kurudur. Sadece mağaranın sonunda ve en derin yerinde küçük bir gölcük vardır. Sonbaharda mağara ısısı 17ºC'dir. Peynirdeliği Mağarası ağzının büyük olması nedeniyle ısı açık havaya bağlantılı olarak değişir.
Peynirdeliği Mağarası içinde sarkıt, dikit ve sütunlar gelişmiştir. Çevredeki tabii güzellikler ve tarihi ören yerleri mağarayı çekici kılmaktadır.


Beldibi Mağarası
Beldibi Mağarası, Antalya-Kemer sahil yolunun yaklaşık 40. km'sinde Çamdağ tünelinin hemen çıkışında yer alan bir kaya altı sığınağıdır. Obaköy mevkiindedir.
Deniz sahilinde 25 m. yükseklikte sığınak biçiminde bir mağaradır. Doğal tahribatla büyük ölçüde zarar gördüğünden içindeki dolgu tabakaları yağmur suları ve rüzgarla sürüklenerek akıp gitmiştir.
Beldibi Mağarası, Antalya bölgesinin ikinci önemli Prehistorik merkezidir. Tümü Mezolitik kültürleri içeren 6 tabaka tespit edilmiştir. Yapılan kazılarda Üst Paleolitik ve Mezolitik döneme ait çakmaktaşı aletler ele geçirilmiştir. Ayrıca kaya altı sığınağının duvarlarında, şematize insan, dağ keçisi ve geyik resimleri bulunmaktadır. Yerli ve yabancı turistlere devamlı açık olan bir arkeolojik SİT alanıdır.
Mezolitik Çağ'n, seramikli ve seramiksiz bölümleri en güzel bir biçimde, Beldibi Mağarası'nda bulunan malzemelerle tanınmaktadır. Çakmaktaşı gereçlerin yanı sıra, çanak-çömlek parçaları ve özellikle aşı boyası ile kayalar üzerine yapılmış yaban keçisi ve benzeri hayvan figürleri ile ilgi çekicidir. 1956 yılında E.Y Bostancı tarafından bulunan mağaradaki bilimsel kazılar, ancak 1959 yılında başlamıştır. 1960,1966 ve 1967 yıllarında kazıya devam edilerek doğuda altı metre derinliğe inilmiştir.
Çevresi çam ormanı ile kaplı Beldibi Mağarası üst Paleolilitik, Epipaleotilik ve Neolitik avcılar tarafından gerektiğinde bir sığınma ve yurt yeri olarak kullanılmıştır. Kazılarda Paleolitik, Mezolitik ve Mezolitik’ten Neolitik’e geçiş evrelerini yansıtan 6 katmanla karşılaşılmış; 4, 5 ve 6. katmanlar Üst Paleolitik döneme tarihlendirilmiştir.
Buluntular arasında, beyaz kalker ve deniz hayvanı kabukları, katkılı hamurdan iyi fırınlanmamış çanak çömlek parçaları, dar ağızlı kaplar ve çeşitli biçimli tutamaklarda vardır. Buna karşılık bezemeli parçalar bulunmamaktadır. Ayrıca çakmak taşından bol miktarda alet ve artıklar bulunmuştur. Bunlar arasında mikro kalemler, aylar, saplı uçlar, trapez biçimliler, saplı bıçaklar ve ok uçları, orak -bıçak dikkati çekmektedir.
Beldibi Mağarası'nda yaşayan toplulukların avcı ve toplayıcı oldukları, ancak çevrelerindeki yabani tahılları orak-bıçaklarla topladıkları, ele geçen diğer bulgulara bağlı olarak söyleyebilmek mümkündür. Karain Mağarası’nda eksik olan mezolitik kültürünü de bu yerleşme yeri tamamlamaktadır.



Sırtlanini Mağarası
Sırtlanini Mağarası, Antalya, Kemer Karacasu ilçesi, Yukarı Çamarası ile Nart/Gedik köyü arasında yer alır. Mağaraya her iki köyden de gidilebilir. 20-25 dakikalık bir yürüyüşle Narlıgedik köyü daha yakındır. Afrodisias harabelerine de yakındır. Toplam uzunluğu 348 m. (Ana Galeri: 147 m.) olan mağaranın girişe göre en derin noktası -32 m'dir. Yatay ve kuru bir mağaradır.
Sırtlanini Mağarası çok dar bir ağızla başlar, 4-5 m. sonra asıl mağara boşluğuna ulaşılır. Salon yan yana gelişip duvar şeklini alan sütunlarla 5-6 bölüme ayrılmıştır. Salona bağlı tüm odalar sarkıt, dikit ve sütunlarla süslüdür. Dışarıda ısı 28 °C, nispi nem % 44 iken, mağara içinde ısı 17 °C ve nem miktarı % 85'tir.



Üçoluk Yaylası
Üçoluk Yaylası, Kemer'den çam ağaçları arasından geçen 37 km’lik stabilize bir yolla ulaşılmaktadır. Antalya'nın güneybatısında, yaklaşık 1500 m. yükseklikte bulunan yayla, zengin bir flora ve faunaya sahiptir. Elektrik ve telefon gibi alt yapı hizmetleri olmayan yayladaki basit yayla evleri, sedir, çam, çınar ağaçları ile bütünleşmiş gibidir. Antalya ve Kemer halkının kullandığı yaylaya, seyahat acentaları tarafından kamp ve trekking programları düzenlenmektedir.


Paris Batığı
Kemer Yat Limanı'ndan bir buçuk kilometre kadar açıkta kum bir zemin üzerinde, 25 metre derinlikte yatmakta olan Fransız yük gemisi, Paris Batığı olarak bilinir.
İkinci Dünya Savaşı sırasında batan gemi hakkında bugüne kadar detaylı bir araştırma yapılmadığı için batış nedeni bilinmemekte sadece rivayetlere dayanmaktadır.
"Balta kafa" diye tabir edilen geminin 1896 yılında inşa edildiği tahmin edilmektedir. 3 güverte ve iki ambara sahiptir. Geminin baş altı ve ortada bulunan ambarının üstü ahşaptan yapıldığından geçen süre içinde epey zarar görmüştür.
Güvertedeki silah donanımının az olması nakliye gemisi olma ihtimalini bir hayli kuvvetlendirmektedir. Ambarlardaki birbirine kaynamış cephaneler, orta bölümdeki çini kaplı kısım ve kazana yakın bulunan el arabası ile kömür parçacıkları enteresan noktaları oluşturmaktadır. Son yıllarda dalıcıların bir hayli ilgisini çeken bu batığın bir çok ziyaretçisi bulunmaktadır.


Selçuklu Av Köşkü
Kemer çevresinde MÖ.IV.-VII.yüzyıla tarihlenen bir kilise kompleksi, Antalya- Kumluca karayolunun Kemer girişindeki orman içinde bulunan 1230-1248 yıllarına tarihlenen Selçuklu Av Köşkü bulunmaktadır. Bu av köşkü bölgenin tek Selçuklu yapısı olması yönünden ayrı bir önem taşımaktadır. Bu köşk üzerinde Tekelioğlu Beyliği'nin (1400) simgesinin bulunuşu da ayrı bir özelliğidir. Köşkün giriş kapısı ve ona yakın bulunan duvar yıkılmış olmakla birlikte, çatı ve duvarların büyük bölümü iyi durumdadır.



« Son Düzenleme: Ağustos 17, 2010, 03:27:35 ÖS Gönderen : melek_03 »
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Antalya Kemer
« Posted on: Nisan 27, 2024, 08:03:14 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Antalya Kemer e-book, Antalya Kemer programı, Antalya Kemer oyunları, Antalya Kemer e-kitap, Antalya Kemer download, Antalya Kemer hikayeleri, Antalya Kemer resimleri, Antalya Kemer haberleri, Antalya Kemer yükle, Antalya Kemer videosu, Antalya Kemer şarkı sözleri, Antalya Kemer msn, Antalya Kemer hileleri, Antalya Kemer scripti, Antalya Kemer filmi, Antalya Kemer ödevleri, Antalya Kemer yemek tarifleri, Antalya Kemer driverları, Antalya Kemer smf, Antalya Kemer gsm
Yanıtla #1
« : Mart 30, 2008, 06:06:03 ÖS »
Avatar Yok

FeMoX
*
Üye No : 570
Yaş : 34
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 2803
Mesaj Sayısı : 5 853
Karizma = 39


Sağol. pylşım içinn...
Yanıtla #2
« : Mart 30, 2008, 06:08:49 ÖS »
Avatar Yok

[MasaL]
*
Üye No : 193
Yaş : 34
Nerden : İzmir
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 2126
Mesaj Sayısı : 5 892
Karizma = 42


emeqine saqLık. teşekkürler =)
Yanıtla #3
« : Mayıs 01, 2008, 05:10:46 ÖS »
Avatar Yok

HuNTeR-DeViL
*
Üye No : 3263
Yaş : 31
Nerden : Trabzon
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 1811
Mesaj Sayısı : 7 822
Karizma = 2088


$aol Payla$ımın için

OnLyReLentless
Yanıtla #4
« : Mayıs 08, 2008, 03:14:24 ÖS »

Ebru$h
*
Üye No : 547
Yaş : 32
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 212
Mesaj Sayısı : 2 934
Karizma = 328


EMEĞİNE SAĞLIK Göz Kırp.
Yanıtla #5
« : Haziran 23, 2008, 01:34:27 ÖS »
Avatar Yok

*GeLinCiKk
*
Üye No : 2580
Yaş : Yok
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 1966
Mesaj Sayısı : 12 262
Karizma = 28326


harika yha çok Sağol.
Yanıtla #6
« : Temmuz 19, 2009, 05:03:49 ÖS »
Avatar Yok

dreamily
*
Üye No : 6603
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 773
Mesaj Sayısı : 11 794
Karizma = 11817


güzel yer =) teşekkürler bilgiler için
Yanıtla #7
« : Ağustos 17, 2010, 03:28:49 ÖS »

Anqel*
*
Üye No : 21465
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 5208
Mesaj Sayısı : 17 796
Karizma = 50130


birçok yer altı mağarası varmış Antalya'da.. güzel yer.. teşekkürler.ler =)

WebCanavari
Yanıtla #8
« : Ağustos 17, 2010, 09:03:07 ÖS »
Avatar Yok

Mavi_Kiyamet
*
Üye No : 26505
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 12251
Mesaj Sayısı : 47 783
Karizma = 55168


güzeL yermis Gülmek :) teşekkürler

Wmhocasi.com
Yanıtla #9
« : Şubat 06, 2012, 06:20:36 ÖS »
Avatar Yok

mr_xakep
*
Üye No : 92838
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 0
Mesaj Sayısı : 201
Karizma = 1


Guzel yazi, eski gunleri hatirlattin...
Sayfa 1 2
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Aytekin Kemer Gün Bitti Gece Kaldı 2oo9
Albüm Tanıtım
By.TuRuT 1 1706 Son Mesaj Aralık 17, 2009, 12:42:19 ÖÖ
Gönderen : .By.pisLick.*
Kemer Yaşam Hastanesi
Sağlık Kuruluşları
Honey_Face 0 732 Son Mesaj Ocak 24, 2013, 01:07:38 ÖÖ
Gönderen : Honey_Face
Erol Evgin Kemer'de Konser Verdi
Televizyon & Radyo & Magazin
sanane_61 0 702 Son Mesaj Ekim 17, 2013, 11:14:43 ÖS
Gönderen : sanane_61
Antalya Kesik Minare - Korkut Camii - Antalya
Tarihi Eserlerimiz
Bendis 0 795 Son Mesaj Temmuz 31, 2014, 01:55:42 ÖS
Gönderen : Bendis
Antalya Kemer’de Buz Devri Başladı!
Güncel Haberler
-Trinity- 0 800 Son Mesaj Ocak 04, 2016, 11:33:47 ÖÖ
Gönderen : -Trinity-


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular