0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Anadolu Selcuklularında Toprak Yönetimi Konusu Lazım.  (Okunma Sayısı: 2645 Kere Okundu.)
« : Mayıs 07, 2010, 08:22:03 ÖS »

...hulya...
*
Üye No : 41733
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 791
Mesaj Sayısı : 2 375
Karizma = 16659


anadolu selcuklularında toprak yönetimi Ağlıyorum.
« Son Düzenleme: Mayıs 07, 2010, 08:27:22 ÖS Gönderen : [B][R][N] »

Zordur benimle yürümek.Bunu benimle yola çıkanlar bilir, hepsi yarı yolda gittler. Suç kimde (?)Ben zoru seviyorum, onlar sevmiyor.Yapacak bi şey yok.Suçum var mı ? tabi ki var.Zor yola, kolay kişilerle çıkmak en büyük hatadır.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Anadolu Selcuklularında Toprak Yönetimi Konusu Lazım.
« Posted on: Nisan 19, 2024, 05:24:47 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Anadolu Selcuklularında Toprak Yönetimi Konusu Lazım. e-book, Anadolu Selcuklularında Toprak Yönetimi Konusu Lazım. programı, Anadolu Selcuklularında Toprak Yönetimi Konusu Lazım. oyunları, Anadolu Selcuklularında Toprak Yönetimi Konusu Lazım. e-kitap, Anadolu Selcuklularında Toprak Yönetimi Konusu Lazım. download, Anadolu Selcuklularında Toprak Yönetimi Konusu Lazım. hikayeleri, Anadolu Selcuklularında Toprak Yönetimi Konusu Lazım. resimleri, Anadolu Selcuklularında Toprak Yönetimi Konusu Lazım. haberleri, Anadolu Selcuklularında Toprak Yönetimi Konusu Lazım. yükle, Anadolu Selcuklularında Toprak Yönetimi Konusu Lazım. videosu, Anadolu Selcuklularında Toprak Yönetimi Konusu Lazım. şarkı sözleri, Anadolu Selcuklularında Toprak Yönetimi Konusu Lazım. msn, Anadolu Selcuklularında Toprak Yönetimi Konusu Lazım. hileleri, Anadolu Selcuklularında Toprak Yönetimi Konusu Lazım. scripti, Anadolu Selcuklularında Toprak Yönetimi Konusu Lazım. filmi, Anadolu Selcuklularında Toprak Yönetimi Konusu Lazım. ödevleri, Anadolu Selcuklularında Toprak Yönetimi Konusu Lazım. yemek tarifleri, Anadolu Selcuklularında Toprak Yönetimi Konusu Lazım. driverları, Anadolu Selcuklularında Toprak Yönetimi Konusu Lazım. smf, Anadolu Selcuklularında Toprak Yönetimi Konusu Lazım. gsm
Yanıtla #1
« : Mayıs 07, 2010, 08:26:56 ÖS »

[B]a[R]a[N]
*
Üye No : 4
Yaş : 33
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 5706
Mesaj Sayısı : 27 763
Karizma = 62877


TOPRAK YÖNETİMİ
Anadolu Selçuklu devletindeki toprak yönetimi Büyük Selçuklu Devleti toprak yönetimi ile tamamen aynıdır. Toprağın hepsi miri arazidir. Mülkiyeti Devlete ait olan arazi demektir. Bütün araziler Miri araziden kısımlara ayrılmışlardır. Miri arazi beş kısma ayrılır

a)Has Arazi: Buralar devlete ait olan arazilerdir. Elde edilen gelir devlet hazinesine gider. Hükümdar ve ailesinin de masrafları bu arazilerden sağlanırdı.

b)İkta Arazi: Buralar devlete ait olan arazilerdir. Elde edilen geliri iktalı askere ve ikta araziyi işleyen çiftçiye gider.

c)Vakıf Arazi: Buralar sosyal ve dini amaçlı vakıflara ait olan arazilerdir. Elde edilen gelirlerle hanlar, kervansaraylar, camiler ve hastaneler yapılırdı.

d)Haraci Arazi: Gayr-i Müslimlerin elindeki arazilerdir. Elde edilen gelir çiftçiye aittir. Fakat vergi oranı yüksektir

e)Mülk Arazi: Yönetim ve askerlik alanlarında başarı göstermiş olan devlet adamlarına ödül olarak verilen arazilerdir. Sahipleri tarafından alınıp satılabilen tek arazilerdir.
« Son Düzenleme: Mayıs 07, 2010, 08:27:40 ÖS Gönderen : [B][R][N] »

İstek & Öneri ve Şikayetlerinizi: link (@) webcanavari . net Adresine İletebilirsiniz.
Yanıtla #2
« : Mayıs 07, 2010, 08:27:54 ÖS »

...hulya...
*
Üye No : 41733
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 791
Mesaj Sayısı : 2 375
Karizma = 16659


Ağlıyorum. bugün werdim ama hoca bukadar kısa kabul etmio Ağlıyorum. napcam ben Ağlıyorum.
Yanıtla #3
« : Mayıs 07, 2010, 08:29:39 ÖS »

[B]a[R]a[N]
*
Üye No : 4
Yaş : 33
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 5706
Mesaj Sayısı : 27 763
Karizma = 62877


O Hoca'da Belasınımı Arıyormuş, Bilmiyorsa Nasıl Öğretmen Olmuş. Normal Bir Öğrencininde Bunları Bilmesi Zaten Yeterli. Daha Fazlasını Net'te Bulabileceğini Sanmıyorum, Kitaplarında Araştırabilirsin Anca.
Yanıtla #4
« : Mayıs 07, 2010, 08:32:14 ÖS »

...hulya...
*
Üye No : 41733
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 791
Mesaj Sayısı : 2 375
Karizma = 16659


bugün kütüphaneye gittim Ağlıyorum. ama hep böle ara bul dio Ağlıyorum.
Yanıtla #5
« : Mayıs 07, 2010, 08:35:10 ÖS »

[B]a[R]a[N]
*
Üye No : 4
Yaş : 33
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 5706
Mesaj Sayısı : 27 763
Karizma = 62877


Toprak yönetimi ve ordu
 
Büyük Selçuklunun batı sınırları Büyük Selçuklu ülkesinde tarım yapılan topraklar ikta denen bölümlere ayrılmıştı ve iktalar hizmet karşılığında belirli süre için ileri gelenlere veriliyordu. Bu usulle verilen topraklar has, ikta ve haraci olarak üçe ayrılıyordu. Has toprakların geliri doğrudan sultan ailesine veriliyordu. İkta sahipleri ise, toprakları işleme karşılığında belli sayıda asker besliyor ve savaş zamanlarında orduya katılıyorlardı. Haraci olarak adlandırılan toprakların geliri de doğrudan devlet hazinesine aktarılıyordu.

Alp Arslan dönemine kadar beylere bağlı göçebe Türkmenlerden oluşan ordu Nizamülmülk tarafından yeniden yapılandırıldı. Nizamülmülk, aylıklı askerlerden oluşan sürekli bir ordu kurdu. Bu aylıklı askerlere "gulam" deniyordu ve bunlar temel olarak başkentte iktidarı korumakla görevliydi. Savaş sırasında asıl ordu ise ikta sahiplerinin yönetimindeki atlı askerlerden oluşurdu. Ayrıca bağlı devletler de savaş zamanlarında sultanın ordusuna asker gönderiyorlardı. Melikşah döneminde orduda 50 bin kadar atlı asker olduğu bilinmektedir.

Toplumsal ve ekonomik yaşam

Büyük Selçuklu Devleti'ndeki Oğuz boyları ve başka bazı topluluklar göçebeydiler. Oğuz boylarının başında bir bey bulunuyordu. Bu göçebe topluluklar geçimlerini hayvancılıkla sağlıyorlardı ve otlak bulmak için de mevsimlere göre yer değiştiriyorlardı. Devlet göçebe topluluklardan otlak vergisi alıyordu. Yerleşik nüfus ise çiftçilik, zanaatçılık ve ticaretle uğraşıyordu. Kentlerdeki tüccar ve esnaf, işkollarına göre loncalar biçiminde örgütlenmişti. Merkezi devlette görevli memurlar ile sürekli ordudaki askerler maaş alıyorlardı.

Büyük Selçuklular ticaretin gelişmesini destekliyor ve kervan yollarının güvenliğini sağlıyorlardı. Bu dönemde en önemli uluslararası ticaret, Uzakdoğu'dan Avrupa'ya kadar uzanan İpek Yolu ve Baharat Yolu aracılığıyla gerçekleşiyordu. Tarımın gelişmesi için sulama kanalları vardı. Yün, pamuk, ipek dokumacılığı çok gelişmişti.

Büyük Selçuklu Devleti’nde öğrencilerin, yolcuların ve yoksul halkın doyurulduğu sosyal yardım kurumu olan imarethaneler vardı. Devletin yönetici-memur kadroları, Nizamülmülk’ün kuruluşuna öncülük ettiği Nizamiye medreselerinde yetiştiriliyordu.

Eğitim, bilim ve sanat

Büyük Selçuklular, kendilerinden önce var olan medreselerde öğretimi sürdürdüler, ama bununla yetinmediler. Vezir Nizamülmülk’ün öncülüğünde ve onun adını taşıyan yeni medreseler kurdular. Nizamiye medreselerinin ilki 1067’de Bağdat'ta açıldı. Daha sonra Isfahan, Rey, Merv(selçukluların başkenti), Belh, Herat, Basra, Musul gibi kentlerde yeni Nizamiye medreseleri kuruldu. Medrese sisteminde programlı ve belli bir yönteme dayanan eğitim ilk kez bu medreselerde verildi. Medreselerde din konularının yanı sıra matematik, felsefe, dil ve edebiyat gibi dersler de okutuluyordu ve medreselerde zengin kitaplıklar vardı. Medreselerin dışında da ülkenin çeşitli yerlerinde kurulmuş kitaplıklar bulunuyordu. Melikşah döneminde önce Isfahan'da, sonra Bağdat'ta birer gözlemevi kuruldu. Büyük Selçuklular Arapça'yı din ve bilim dili, Farsça'yı edebiyat ve devlet dili, Türkçe'yi ise saray ve orduda günlük konuşma dili olarak kullanıyorlardı.

Büyük Selçuklular, var olan kentleri bayındır hale getirirken yeni kentler de kurdular. Ülkenin pek çok yerinde yeni kurumlar ve yapılar inşa ettiler. Bunlar cami, medrese, kervansaray, hastane, köprü, çeşme, imaret, han, hamam, türbe ve kümbet gibi yapılardı.

Büyük Selçuklular, ince ve uzun minarelerle cami mimarisine yeni bir anlayış getirdiler. Isfahan'daki Mescid-i Cuma bu anlayışla yapılmış en eski örnektir. Büyük Selçuklu anıtmezarları olan kümbetler de yaygın mimari yapılardır. Kümbetler içten kubbe, dıştan ise piramit ya da konik bir çatıyla örtülüyordu. Dört köşeli, çok köşeli ya da yuvarlak formdaki Büyük Selçuklu kümbetleri genellikle iki katlı olarak yapılıyordu. Bu kümbetlerin alt kat mezar, üst kat ise mescit olarak kullanılıyordu.

Büyük Selçuklu sanatında hat (yazı), minyatür, ahşap ve taş oymacılığı, çinicilik, maden işleme, cilt ve çeşitli süsleme sanatları da gelişmişti.
« Son Düzenleme: Mayıs 07, 2010, 08:36:55 ÖS Gönderen : [B][R][N] »
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
arşiv belgelerine göre ermeni konusu
Sözde Ermeni Soykırımı
xxRuzqaRxx 3 1345 Son Mesaj Mayıs 06, 2008, 08:28:13 ÖS
Gönderen : Lady32
And1 ( Bilmen Lazım Bilmiosan Öğrenmen Lazım )
Spor Videoları
FLorA 5 2589 Son Mesaj Ekim 28, 2008, 07:12:37 ÖS
Gönderen : HuNTeR-DeViL
Sosyolojinin Konusu
Psikoloji ve Sosyoloji
dreamily 9 4814 Son Mesaj Mart 09, 2012, 03:01:03 ÖS
Gönderen : hkiracioglu
Bir Aşk Konusu Daha
Hip-Hop Sözleri
feat_cem 9 2526 Son Mesaj Temmuz 22, 2009, 09:37:06 ÖÖ
Gönderen : feat_cem
Kültür Ve Toplumsal Kurumlar Siyaset Konusu Lazım
Ödev İstekleri
...hulya... 5 4854 Son Mesaj Mayıs 30, 2010, 09:34:47 ÖS
Gönderen : ...hulya...


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular