0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Amortisman Ayırma Yöntemleri.  (Okunma Sayısı: 2535 Kere Okundu.)
« : Şubat 28, 2010, 02:29:20 ÖS »
Avatar Yok

GeoDaSilva
*
Üye No : 40053
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 20
Mesaj Sayısı : 944
Karizma = 4


Merhaba arkadaşlar, sizlerden isteğim Amortisman ayırma yöntemleri bana bulabilirmisiniz acaba zahmet olmassa. Gülmek :)
« Son Düzenleme: Şubat 28, 2010, 02:30:33 ÖS Gönderen : GeoDaSilva »
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Amortisman Ayırma Yöntemleri.
« Posted on: Mart 29, 2024, 10:54:22 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Amortisman Ayırma Yöntemleri. e-book, Amortisman Ayırma Yöntemleri. programı, Amortisman Ayırma Yöntemleri. oyunları, Amortisman Ayırma Yöntemleri. e-kitap, Amortisman Ayırma Yöntemleri. download, Amortisman Ayırma Yöntemleri. hikayeleri, Amortisman Ayırma Yöntemleri. resimleri, Amortisman Ayırma Yöntemleri. haberleri, Amortisman Ayırma Yöntemleri. yükle, Amortisman Ayırma Yöntemleri. videosu, Amortisman Ayırma Yöntemleri. şarkı sözleri, Amortisman Ayırma Yöntemleri. msn, Amortisman Ayırma Yöntemleri. hileleri, Amortisman Ayırma Yöntemleri. scripti, Amortisman Ayırma Yöntemleri. filmi, Amortisman Ayırma Yöntemleri. ödevleri, Amortisman Ayırma Yöntemleri. yemek tarifleri, Amortisman Ayırma Yöntemleri. driverları, Amortisman Ayırma Yöntemleri. smf, Amortisman Ayırma Yöntemleri. gsm
Yanıtla #1
« : Şubat 28, 2010, 02:31:53 ÖS »
Avatar Yok

By.TuRuT
*
Üye No : 773
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 19239
Mesaj Sayısı : 48 228
Karizma = 65220


1.AMORTİSMAN KONUSU

Vergi Usul Kanunu’nun 313 üncü maddesinde amortisman konusu aşağıdaki şekilde belirtilmiştir.
“İşletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayri menkullere 269 uncu madde gereğince gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin alet, edevat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin birinci kısmındaki esaslara göre tespit edilen değerinin, bu Kanun Hükümlerine göre yok edilmesi amortisman mevzuunu teşkil eder.
İlgili mevzuat gereğince sözleşme süresinden sonra bedelsiz olarak devlete veya devletçe tensip olunan bir teşekküle veya belediyeye intikali öngörülen amortismana tabi iktisadi kıymetlerden (sözleşme süresinde yenilenmesi gerekenler hariç) sermayenin veya özel maliyet bedellerinin itfası hükümlerine göre amortismana tabi tutulanlar, genel hükümler uyarınca ayrıca amortismana tabi tutulmazlar.
Değeri 150.000.000 TL’ni aşmayan peşte mallıklar ile işletmede kullanılan ve değeri 150.000.000.-TL’ni aşmayan alet ve edevat, mefruşat ve demirbaşlar amortismana tabi tutulmayarak doğrudan doğruya gider yazılabilir. İktisadi ve teknik bakımdan bütünlük arzedenlerde bu hal topluca dikkate alınır.”

2.AMORTİSMAN ŞARTLARI

Vergi Usul Kanunu’nun 313 üncü maddesine göre duran varlıkların amortismana tabi tutulabilmesi için, şu şartların bulunması gereklidir.

A) Duran Varlığın Envantere Dahil Olması Gerekir

Amortisman ayrılabilmesi için duran varlığın envantere alınmış olması gerekir. Envantere alınma envanter defterinin ayrı bir yerinde, amortisman defterinde, amortisman listelerinde gösterilmeyi ifade etmektedir. Amortisman konusu duran varlıklar gerek bilanço ve işletme hesabı esasında defter tutan mükelleflerde, gerekse serbest meslek erbabı ve çiftçilerde Vergi Usul Kanunu’nun 189 uncu maddesinde gösterildiği şekilde envantere alınırlar.
Envantere dahil olmayan duran varlıklar fiilen işletmede kullanılsalar dahi amortismana konu olmazlar. Bu bakımdan, kiralanmış bir duran varlık için amortisman ayrılmayacağı gibi, işletme sahibinin işletmede kullanılan, fakat aktife kaydedilmeyen bir duran varlığı veya demirbaş ve amortisman listesine alınmayan mallar için amortisman ayrılmaz.
Envantere kayıtlı olma koşulu duran varlığın işletmenin tasarrufunda bulunma koşulu ile birlikte göz önüne alınmalıdır. Bu itibarla, işletme bünyesinde meydana getirilen ancak işletmenin tasarrufunda bulunmayan duran varlıklar üzerinden amortisman ayrılmaz.
Mülkiyeti muhafaza kaydıyla taşıt alınması durumu işletmeye dahil olma açısından özellik taşır. Bu tür satışlarda taşıtın mülkiyeti alıcıya geçmez, satıcıda kalır. Ancak alıcının borcunu tamamen ödemesi durumunda mülkiyet kendisine verilir. Bu durumda, taşıtın mülkiyeti muhafaza kaydıyla dahi olsa, alınması durumunda işletmeye dahil edilmesi ve amortismana tabi tutulması gerekir.
Ayrıca, satın alınıp belli bir süre için kira karşılığı satıcının kullanımına bırakılan duran varlıklar amortismana tabi tutulur. Çünkü, böyle bir durumda, fiilen işletmeye taşınmamış veya monte edilmemiş ya da fiili zilyetliğe girmemiş olmakla birlikte duran varlık işletmede kiraya verilme suretiyle kullanılmaya ve gelir yaratmaya başlamıştır.


B)Duran Varlığın İşletmede Bir Yıldan Fazla Kullanılması Gerekir

Bir duran varlığın amortismana tabi olması için gerekli şartlardan biri, işletmede bir yıldan fazla kullanılmasıdır.
İşletmede bir yıldan fazla kullanılması mümkün olmayan duran varlıklar, diğeri ne kadar yüksek olursa olsun, o yıl için zarar yazılır.
Duran varlığın özelliği, kısa sürede tüketilememesi, belli bir ömrünün olmasıdır. Bir varlığın amortismana konu duran varlık sayılabilmesi için bir yılı aşan bir sürede yok edilmesi gerekmektedir. Buna göre kullanım süresi bir yılı aşan duran varlıklar için amortisman uygulanabilecek, kullanım süresi bir yılı aşmayan duran varlıkların bedelleri doğrudan gider kaydedilecektir.

C)Duran Varlık Yıpranma, Aşınma ve Değerden Düşmeye Maruz Bulunmalıdır

Diğer bir koşul ise, duran varlığın yıpranma, aşınma yada değerden düşme etkisi altında bulunmasıdır. Bu nedenle Vergi Usul Kanunu boş arsa ve araziler için amortisman ayrılmayacağını öngörmüştür.
Yıpranma, aşınma, değerden düşme çeşitli nedenlerle meydana gelebilmektedir. Bu etkilerin fiilen mevcut olması şart değildir. Bu tür sonuçlara yol açabilecek etkilerin duran varlıklar için bir olasılık taşıması yeterli sayılmaktadır.

D)Duran varlığın Değerinin Belli Bir Tutarı Aşması Gerekir

Bir koşul amortisman uygulamasında kolaylık sağlamak amacına yöneliktir. Duran varlık niteliğini taşıyan bir kıymetin bedeli belli bir tutarın altında ise, bu bedel doğrudan gider kaydedilebilir.
Diğeri 150.000.000.-TL’ni aşmayan peştemallıklar ile işlemede kullanılan ve değeri 150.000.000.-TL’ni aşmayan alet edevat, mefruşat ve demirbaşlar amortismana tabi tutulmayarak doğrudan doğruya gider yazılabilir. İktisadi ve teknik bakımdan bütünlük arz edenlerde bu hal topluca dikkate alınır.
Burada dikkat edilmesi gereken husus, söz konusu 150.000.000.-TL’lık tutarın KDV hariç tutar olduğudur.

3.AMORTİSMAN AYIRMA YÖNTEMLERİ

Vergi Usul Kanununda, mevcutların amortismanı bakımından esas itibariyle, normal ve azalan bakiyeler olmak üzere iki usul kabul edilmiştir. Ayrıca madenler için de özel bir amortisman şekli ön görülmüş, belli nedenlerle olağan dışı yıpranma, aşınma veya değer kaybına uğrayan kıymetlerde, fevkalade amortisman uygulaması esası benimsenmiştir.

A) Normal Amortisman

Normal amortisman, duran varlığın belli bir süre içinde her yıl, eşit tutarlarda itfa edilmesini ifade eder. %20 nispetine tabi 100 birimlik bir duran varlığın her yıl 20 birimi amorti edilerek amortisman beş yılda tamamlanır.
Vergi Usul Kanunu’nun 315’nci maddesinde 4008 sayılı Kanunu’nun 10’ncu maddesiyle yapılan ve 01.01.1995 tarihinde yürürlüğe giren değişikliğe göre, bu tarihten itibaren iktisap edilecek duran varlıkta, genel olarak amortisman oranı %20’yi geçmemek üzere mükelleflerce serbestçe tespit edilecektir.Buna göre, dileyen mükellefler %20 oranı ile amortisman konusu kıymeti beş yılda itfa edeceklerdir. Ancak, istenirse, %20’den daha düşük bir oran seçilebilecektir. Bu taktirde, örneğin %10 oranı seçildiğinde amortisman 10 yılda tamamlanacaktır.
ÖRNEK: 1996 yılında satın alınan ve maliyet bedeli 4 milyar lira olan bir duran varlığın,amortisman oranı %20’dir.Bu durumda amortisman süresi 5 yıl olup,normal usule göre amortisman uygulaması aşağıdaki gibidir.

İstek & Öneri ve Şikayetlerinizi: WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
Adresine İletebiliriniz.
Yanıtla #2
« : Şubat 28, 2010, 02:32:57 ÖS »
Avatar Yok

GeoDaSilva
*
Üye No : 40053
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 20
Mesaj Sayısı : 944
Karizma = 4


Cok teşekkürler by.turut, emeğine sağlık Gülmek :)
Yanıtla #3
« : Şubat 28, 2010, 02:33:49 ÖS »
Avatar Yok

By.TuRuT
*
Üye No : 773
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 19239
Mesaj Sayısı : 48 228
Karizma = 65220


Rıca ederim Gülmek :) konu kilit.
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Videodan Müziği Ayırma Pogramı1,42mb
Ş T U Ü V Y Z
sweety_prenses 7 2107 Son Mesaj Nisan 21, 2008, 05:28:55 ÖS
Gönderen : xxRuzqaRxx
Müzikten Sesi Ayırma « 1 2 »
J K L M N
By.CeZa 17 5241 Son Mesaj Şubat 14, 2010, 08:21:40 ÖS
Gönderen : dRBeLa
Ses Ile Müziği Birbirinden Ayırma « 1 2 »
Program Anlatımları
By.CeZa 11 8288 Son Mesaj Mayıs 29, 2014, 05:32:45 ÖS
Gönderen : caganguler
Çarpanlarına Ayırma « 1 2 »
Dersler
FeMoX 10 3961 Son Mesaj Ocak 17, 2013, 09:44:00 ÖS
Gönderen : murmel
Binom Açılımı Ve Çarpanlara Ayırma
Matematik
imge34 0 776 Son Mesaj Eylül 19, 2013, 11:33:58 ÖS
Gönderen : imge34


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular