0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1 2
Konu: Alternatif Radyo Yayıncılığı Ve Türkiye  (Okunma Sayısı: 5669 Kere Okundu.)
« : Temmuz 25, 2008, 01:23:02 ÖS »

x[BLack RoSe]x
*
Üye No : 2816
Yaş : 34
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 901
Mesaj Sayısı : 12 413
Karizma = 13


ABD ve Kanada gibi yayıncılığın başından itibaren özel kurumlarca yapıldığı ülkeleri saymazsak, Avrupa kıtasında ve dünyanın diğer ülkelerinde özel ticari radyo ve televizyonculuğun da yolunu alternatif radyolar açmıştır. Ayrıca ulusal ölçekte yayın yapan devlet yayın kuruluşları da bu radyolarla rekabet edebilmek için yerel ve bölgesel istasyonlar kurmak zorunda kalmıştır.
Türkiye'de devlet tekelinin kaldırılmasından sonra yalnızca ticari yayıncılığın yapılmasına izin verilmiştir. Oysa dünyanın diğer ülkelerinde devlet yayıncılığı ve ticari yayıncılığın dışında üçüncü bir tür olan alternatif yayıncılığa ya da tecimsel olmayan yayın kuruluşlarına da yer verilmektedir.
Kimi zaman ABD'de PBS, Hollanda'da NOS, Almanya'da Açık Kanal gibi kurumlarla devlet kendi isteğiyle halkın program üretip yayıncılığa katılımını kendisi isterken, kimi zamanda Fransa, İtalya ve Belçika gibi ülkelerde devlet yayıncılığına karşı korsan olarak başlatılıp yasallık kazanan yayınlarla halkın geniş bölümü yayıncılığa katılmıştır. Üstelik bu ülkelerde devlet bu yayınları yasaklamak yerine, ekonomik olarak desteklemektedir. Vatandaşlarının radyo ve televizyonlarda kendi seslerini duyurup, eğitici, kültürel ve bilimsel işlev taşıyan yayınlar yapmasını her yönden teşvik etmektedir.
Türkiye'de 1992'ye kadar süren devlet tekeli yayıncılığı döneminde yalnızca resmi görüşün, hatta hükümetin görüşleri radyo ve televizyonda yer bulmuştur. Vatandaşın diğer ülkelerde olduğu gibi yayıncılığa katılımı bir yana, devlet tekeli vatandaşları yalnızca hükümetin görüşlerine uymaya çağırmıştır. Hükümetin görüşlerine ters düşen muhalif tüm düşünceler asla mikrofonlara çıkamamış, bir çok sanatçı ve yazar yasaklı oldukları için eserlerini topluma bu yolla ulaştıramamıştır. Gerek hükümet değişiklikleri ,gerekse de askeri darbelerde radyo ilk hedef olarak kabul edilerek ele geçirilmiştir. Bu değişikliklerde ise TRT çalışanları kıyıma uğratılmıştır.
Bu yüzden devlet tekelinin sürdüğü yıllardan demokratik ve çok sesli yayıncılık dönemi olarak asla söz edilemez. Özel radyoların devlet tekeline rağmen yayına geçmelerinden sonrada çok fazla bir değişiklik olmadığını görüyoruz.
3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkındaki Kanun gereği
radyo-TV'lerin sivil toplum örgütleriyle ilgisinin bulunamayacak oluşu nedeniyle, yalnızca ticari yayıncılık yapan radyo ve televizyonların kurulması sonucu doğmuştur. Ülkemizde gelişen ticari yayıncılık anlayışının genelde eğitsel ve kültürel bir işlev taşımadığını görebilmekteyiz. Bu anlamda hiçbir kamusal kaygı taşımayan radyolar özel radyoculuğa damgasını vurmuştur diyebiliriz. Çok az sayıda radyo bu durumun dışarısına çıkmayı başarabilmiştir.
Oysa Türkiye'de özel radyo yayıncılığını 1989 yılında ticari amaç taşımayan belediye radyoları başlatmıştı. Dönemin hükümeti yapılacak düzenlemede TRT dışında yalnızca belediye radyoları gibi ticari amaç taşımayan radyolara izin vermeyi düşünülmekteydi. Ne yazık ki bu olmadı.
1992 yılında İstanbul'da Kent FM'in yayına geçişiyle başlayan radyo furyasından günümüze değin 5000'i aşkın radyo kuruldu. Bu radyolar devlet tekeline rağmen yayına geçtiler, sonuçta yarattıkları kamuoyu baskısı sonucu 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkındaki Kanunun TBMM'de kabul edilmesini sağladılar. Türkiye genelinde radyo istasyonlarınca organize edilen "radyomu istiyorum" eylemi bu yasanın çıkmasına neden olmuştur.
Bugün radyo kanalları arasında gezinti yaptığımızda bir tek düzelik göze çarpmaktadır. Birbirine yakın yayın formatlarıyla yayın yapan radyo istasyonlarını ancak cıngıllarından ayırt edebiliyoruz. İstasyon kimliklerini ayırt etmek ise son derece güçleşiyor. İşte bu kakafoni yüzünden tecimsel kaygılardan uzak, devlet ve yerel yönetimlerin desteğini alan kültür ve eğitim işlevi taşıyan alternatif radyo istasyonlarına gereksinim duymaktayız. Bütün demokratik ülkelerde örnekleri gördüğümüz bu yayıncılık tarzının ülkemizde de olabilmesi için gereken yasal düzenlemelerinde yapılması gerekiyor.
Özel radyolar ise genellikle para kazanma amacını taşıyan ve iletişim sektörü ile uzaktan yakından ilgisi olmayan kişilerce kurulmuştur. 50 bine yakın insan bu radyolarda el yordamı ile radyoculuk yapmaya başlamıştır. Ne kadar düzeysiz olursa olsun yaptıkları programlar dinlenince de , yaptıkları işin tek doğru olduğuna inanan radyocular ortaya çıkmıştır. Egemen anlayış ise DJ'lik sistemi üzerine oturmuştur. Sabahtan akşama kadar popüler müzik ürünlerini dinleten bu radyolarda, sözden anlanan ise DJ'lerin saçma sapan konuşmaları olmuştur.
Ne yazık ki durum bundan ibarettir. İstisna olarak görülebilecek bir kaç radyoyu saymaz isek, geriye kalanlarında doğru dürüst bir programa rastlamak imkansızdır. Yerel radyolar dahi kuruluş amaçlarına ters düşerek bu tarz yayıncılık yapma anlayışına girmişlerdir. Biz yaptık oldu mantığı yanlıştır. Radyoculukla uğraşan insanların mesleki sorumluluk taşımaları gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki yayın yaptıkları frekanslar dahi insanlığın ortak malıdır. Radyoyu belli bir sermaye yatırımı yapanlar kurmuş olabilir, ancak bu topluma karşı sorumluluğu yoktur anlamına gelmez. O yüzden radyo çalışanların mesleki kaygılar taşıyarak,yaptıkları işi ölçüp biçmeleri de gerekmektedir. Bu gün bu radyolarda çalışan insanların büyükçe bir bölümü DJ'liğe heveslenerek radyoculuğa başlamış insanlardır. Bu büyük topluluğun, yani çalışanların ne mesleki örgütlenmesi, ne sendikası, ne de iş güvencesi bulunmamaktadır. Buna rağmen radyo çalışanları mikrofonu insanların beğenilerini eğitmeye
yöneltmelidirler.
Yasaya rağmen az sayıda radyo farklı sayılabilecek tarzlarıyla yayın yapmaktadır. Bu radyolar iki grupta incelenebilir;
1- Sol eğilimli radyolar;
Oluşumları itibariyle ticari radyolar sayılsalar da, yayın politikaları nedeniyle alternatif radyo kimliğine en yakın radyolardır. Bu tarz radyolarda çeşitli meslek odalarının, sendikaların öğrencilerin ve etnik grupların program yaptıklarını görüyoruz. Gelir kaynakları genelde küçük esnaftan aldıkları reklamlara dayanan bu radyolarda, her türlü imkansızlığa rağmen toplumun geniş kesimlerinin sesini duyabiliyoruz.
Örneğin işçiler, memurlar ve insan hakları savunucuları yalnızca bu tarz radyolarda program yapabilmektedir. Bu tarz yayın yapan radyolarda DJ'ler bulunmamaktadır. Ama bir çok yazar,şair ve bilim adamı program yapmaktadır.
Aynı zamanda bu tür radyolar RTÜK tarafından en çok kapatılan radyo istasyonları olma
özelliğini de taşımaktadırlar. Bu cezaların neden bu radyolara bu kadar ağır uygulandığı
ise ayrı bir yazı konusudur.
2-Dini söylemli radyolar;
Ülkemizde ticari radyo gibi görünse de aslında dini içerikli yayın yapan ve cemaatler arası iletişim amacı taşıyan radyolarda bulunmaktadır. Bu radyolar da alternatif radyo olarak düşünülebilir. Ancak dini konular dışında ülkemizde olup biten diğer sorunlara değinmemeleri
nedeniyle tekseslilik yayınlarına hakimdir. Bu tarzda yayın yapan radyoların değişik düşüncelere yer vermeleri olanaklı görülmediği için, ajitasyon-propaganda radyoları olarak nitelendirmek daha doğru olur.
Dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de toplumun tüm katmanlarını iletişim sürecine katacak radyolara gereksinim bulunmaktadır. Peki alternatif yayıncılık anlayışının ülkemizde varolabilmesi için ne yapmalı sorusuna gelince;
Alternatif yayıncılığın yapılabilmesi için ya televizyonlarda ya da radyolarda çeşitli kamusal topluluklara yayın saatlerinin verilmesi , ya da dernekler,sendikalar, meslek odaları ve Üniversiteler gibi çeşitli toplumsal kurumların radyo ve televizyon istasyonları kurabilmeleri gerekmektedir. 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun'un 29. Maddesi ile sivil toplum kuruluşlarının ve üniversitelerin yayın yapmaları yasaklanınca, radyo ve televizyon yayıncılığı TRT'nin yanında yalnızca tecimsel yayıncılık yapmak üzere kurulan radyo ve televizyon istasyonlarına bırakılmıştır. Devlet kurumu olan TRT'yi bir kenara bırakırsak yerel,bölgesel ve ulusal çapta tüm yayınlar tecimsel kuruluşlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu kuruluşlarında tek geliri reklam olduğu için, piyasa koşullarına uygun yayın yapmak durumundadırlar.
Kültürel ve eğitsel hiçbir işlev taşımayan yalnızca ticari kaygılarla yayın yapan radyo ve televizyon istasyonlarının yanında, mutlaka onlara alternatif yayınlar yapacak 29.Madde ile radyo ve televizyon istasyonu kurmaları yasaklanmış olan sivil toplum örgütleri ve kamusal kuruluşlarına yayıncılık yapma hakkının tanınması gerekmektedir. Daha çok vatandaşın, örgütlü bir şekilde katıldıkları çoğulcu bir iletişim ortamında hem değişik düşüncelerin iletişim ortamına aktarılma süreci hızlanacak, hem de medya'ya olan güvensizlik azalacaktır.
Türkiye'nin ekonomik ve toplumsal yapısı düşünüldüğünde ticari yayıncılık kuruluşlarının da kendi açılarından haklı oldukları gerçeğini de unutmamak gerekir. Özel yayıncılığın başladığı ABD'de işte bu kaygılar sonucu, PBS kurulmuş ve kamusal yayıncılık yapmak isteyenlere devlet desteği verilmiştir. Pratikte bizim yaşadığımız sıkıntıları yayıncılığı ilk başından itibaren özel kuruluşların yürüttüğü ABD'de yaşamıştır. Çözüm olarak alternatif yayın kuruluşlarının kurulmasına karar verilmiştir.
Üniversitelerin uygulama amaçlı olarak bile yayıncılık yapamadığı bir yayın ortamında
ilk önce tartışılması gereken konu bence 3984 sayılı yasanın 29.maddesinin 1.fıkrası olmalıdır. Yapılacak düzenlemeye mutlaka tecimsel yayıncılık yapmayacak yayın kuruluşlarının durumlarının düzenlenmesi eklenmelidir. Bu değişiklik Türkiye radyoculuğa yeni bir soluk kazandıracaktır.
« Son Düzenleme: Haziran 18, 2010, 12:49:55 ÖS Gönderen : [B][R][N] »
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Alternatif Radyo Yayıncılığı Ve Türkiye
« Posted on: Nisan 18, 2024, 05:24:13 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Alternatif Radyo Yayıncılığı Ve Türkiye e-book, Alternatif Radyo Yayıncılığı Ve Türkiye programı, Alternatif Radyo Yayıncılığı Ve Türkiye oyunları, Alternatif Radyo Yayıncılığı Ve Türkiye e-kitap, Alternatif Radyo Yayıncılığı Ve Türkiye download, Alternatif Radyo Yayıncılığı Ve Türkiye hikayeleri, Alternatif Radyo Yayıncılığı Ve Türkiye resimleri, Alternatif Radyo Yayıncılığı Ve Türkiye haberleri, Alternatif Radyo Yayıncılığı Ve Türkiye yükle, Alternatif Radyo Yayıncılığı Ve Türkiye videosu, Alternatif Radyo Yayıncılığı Ve Türkiye şarkı sözleri, Alternatif Radyo Yayıncılığı Ve Türkiye msn, Alternatif Radyo Yayıncılığı Ve Türkiye hileleri, Alternatif Radyo Yayıncılığı Ve Türkiye scripti, Alternatif Radyo Yayıncılığı Ve Türkiye filmi, Alternatif Radyo Yayıncılığı Ve Türkiye ödevleri, Alternatif Radyo Yayıncılığı Ve Türkiye yemek tarifleri, Alternatif Radyo Yayıncılığı Ve Türkiye driverları, Alternatif Radyo Yayıncılığı Ve Türkiye smf, Alternatif Radyo Yayıncılığı Ve Türkiye gsm
Yanıtla #1
« : Temmuz 28, 2008, 09:38:15 ÖÖ »
Avatar Yok

FeMoX
*
Üye No : 570
Yaş : 34
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 2803
Mesaj Sayısı : 5 853
Karizma = 39


teşekkürler Paylşm İçin.
Yanıtla #2
« : Ocak 28, 2009, 12:32:18 ÖS »

[-By*FoR1cİn-]
*
Üye No : 15920
Yaş : 28
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 145
Mesaj Sayısı : 4 162
Karizma = 6625


Sağol.

Forum webcanavari rapcanavari rockcanavari kadincaforum mp3 film driver notebook xp vista sohbet radyo arkadaşlık ortam 4 yaşındayız emo awatar emo resim ceza ayben sagopa kolera pit10 şanışer mp3canavari video
Yanıtla #3
« : Mayıs 07, 2009, 02:09:26 ÖS »
Avatar Yok

BemaGül
*
Üye No : 15237
Yaş : 41
Nerden : Antalya
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 341
Mesaj Sayısı : 4 959
Karizma = 10


bilgi için teşekkürler  Gülmek :)
Yanıtla #4
« : Eylül 17, 2009, 02:42:52 ÖS »
Avatar Yok

By.TuRuT
*
Üye No : 773
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 19239
Mesaj Sayısı : 48 228
Karizma = 65220


Teşekkürler.

İstek & Öneri ve Şikayetlerinizi: WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
Adresine İletebiliriniz.
Yanıtla #5
« : Eylül 17, 2009, 02:53:26 ÖS »
Avatar Yok

Salvatore
*
Üye No : 20592
Nerden : Sinop
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 927
Mesaj Sayısı : 12 206
Karizma = 20483


Teşekkürler Gülmek :)
Yanıtla #6
« : Eylül 23, 2009, 06:13:10 ÖS »

x[BLack RoSe]x
*
Üye No : 2816
Yaş : 34
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 901
Mesaj Sayısı : 12 413
Karizma = 13


Rica ederm =)
Yanıtla #7
« : Eylül 24, 2009, 01:03:28 ÖS »
Avatar Yok

Mavi_Kiyamet
*
Üye No : 26505
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 12251
Mesaj Sayısı : 47 783
Karizma = 55168


Bilgiler Için teşekkürler  Canim Gülmek :)

Wmhocasi.com
Yanıtla #8
« : Eylül 27, 2009, 05:17:56 ÖS »

x[BLack RoSe]x
*
Üye No : 2816
Yaş : 34
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 901
Mesaj Sayısı : 12 413
Karizma = 13


rica ederm =)
Yanıtla #9
« : Temmuz 22, 2012, 12:45:15 ÖÖ »
Avatar Yok

selimmm07
*
Üye No : 106520
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 0
Mesaj Sayısı : 4
Karizma = 0


paylasım ıcın teşekkürler
Sayfa 1 2
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  



Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular