0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Adab-ı Muaşeret Görgü Kuralları  (Okunma Sayısı: 12312 Kere Okundu.)
« : Ağustos 19, 2009, 10:33:33 ÖS »
Avatar Yok

By.TuRuT
*
Üye No : 773
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 19239
Mesaj Sayısı : 48 228
Karizma = 65220


Genel görgü kurallarına uyma zorunluluğu yoktur. Yani hukuken suç sayılmaz. Genelgeçer ahlak beni ilgilendirmez diyebilir, Nietzsche’ye hayranlık duyabilir ve güçlü olan haklıdır düsturuna bayılıyor olabilirsiniz. Ancak, toplum genel görgü kurallarına uymayanlara cahil, bencil, kaba, saygısız ve saire sıfatlarla tanımlar ve kınar.
Görgü kurallarına uymak diğer insanlara saygı göstermektir ve onların duygularına önem verdiğiniz mesajını göndermek demektir.Toplum hayatının düzenlenmesinde etkili olan genel görgü kurallarına uyan kişileri; terbiyeli, saygılı, nazik ve saire şeklinde nitelemek mümkündür.
Bu kurallar toplumdaki uygarlık düzeyinin de göstergesi olabilir. İnsanın bencil, kaba düşüncelerden sıyrılarak, başkalarına karşı davranışlarını bir düzene koyması , onun duyarlı ve nazik olmasını sağlar. Bu da insanların birbirleriyle olan ilişkilerini sağlıklı ve tutarlı olmasına neden olur.
Görgü kuralları, bir toplumun ayrı ayrı bölgelerinde farklı olduğu gibi değişik uluslarda da farklılıklar gösterir.
Dış görünümle güç elde edebileceği ancak bu yeterli değildir. Dış görünümün mutlaka, iş dünyasında ve toplumda kendini uygun bir sunma şekli ile desteklenmesi gerekmektedir. Kibar tavırlar; iyi terbiye, zeka ve eğitim, toplum ve işle ilgili şartlara hassas olmanın göstergesidir. Uygun dış görünüm ya da giysi, kapıdan geçmenizi sağlar. Yerinde tavırlar ve görgü kuralları, bir yere ait olduğunuzu gösterir. Aslında bir çoğumuz, burada bahsedilen şeyleri zaten biliyoruz, ama genellikle bunların öneminin farkında değiliz.
Başarılı insanların çoğu, düzgün görünüm ve görgü kurallarının, doğru kullanıldığında sadece hayatta kalma mücadelesinde güç vermekle kalmayıp, yukarı doğru tırmanmada gerçek bir avantaj sağlayan kişisel ilişkileri kolaylaştırdığını çabuk kavramışlardır
Kuralların faydaları nelerdir;
1-Kurallar belirsizliği azaltarak öngörülebilirlik ve istikrar sağlar,
2-Kurallar insan davranışlarına denetim ve sınırlama getirirler, böylece insanı ve çevresini o insanın zaaflarından (zayıf yönlerinden) ve hatalarından korurlar.
3-Kurallar bireyi özgür kılarlar, çünkü neyi özgürce yapabileceklerini, neyi yapmaları halinde kimsenin karışamayacağını belirler.
Genel Kurallar

* Hoşgörülü ve iyimser olmak
* Eleştiriyi yerinde ve zamanında yapmak
* Olgun bir kişiliğe sahip olmak, olgun davranmak (yaşına uygun olgunlukta olmak)
* Giyime önem vermek, Giysinin mevki yer ve zamana uygun olmasına özen göstermek
* Başkalarını rahatsız edici davranışlardan sakınmak
* Ziyaretin kısa ve zamanlı olmasına özen göstermek
* Oturuş ve kalkışlarda hareketlere özen göstermek
* Gerektiğinde özür dilemesini bilmek
* Özel konuşma yapanların yanına gitmemek
* Verilen sözü tutmak
* Uygun olmayan el ve sözlü şakalardan kaçınmak
İşyeri Görgü Kuralları

İşyerinde ki kurallar birlikte çalıştığınız meslektaşlarınıza ve iş arkadaşlarınıza karşı saygı göstermek demektir. Ayrıca görgü kurallarına uymanız iş görüşmelerinizde yada iş başvurularınızda bırakacağınız etkiyi önemli oranda etkileyecektir.

* Her zaman takdim edildiğinizde ya da tanıştırıldığınızda ayağa kalkın.
* Siz insanları tanıştıracağınız zaman daha önemli kişinin ismini önce söyleyin.
* Telesekreterinize isminiz, göreviniz, departmanınız ve ne zaman müsait olduğunuza dair kısa ve profesyonel bir mesaj bırakın.
* Mesaj bırakırken isminizi ve soyadınızı, neden aradığınızı ve telefonunuzu bırakın.
* Kıyafet kuralına uyun. Eğer belli bir kural yok ise üst düzey yöneticilerden örnek alın.
* Bütün toplantılara tam zamanında gelin.
* Toplantı sırasında kalemler, ataçlar ya da diğer ofis araçları ile oynamayın.
* Çok gerekmedikçe toplantı sırasında telefonunuzu kapalı tutun. Eğer kapatamıyorsanız o zaman kapının yakınına oturun böylece telefonunuz çaldığında sessizce dışarı çıkabilirsiniz.
* Oturuşunuza ve duruşunuza dikkat edin, koltuğa gömülmeyin, sandalyenizde geriye yaslanmayın, ya da kollarınızı göğsünüzün üzerinde kavuşturmayın.
Yemek Yeme Adabı

Yiyecek ve içeceklerin helal olması lazımdır.
Yemekten önce ve sonra eller yıkanmalıdır.
Yemeğe besmele ile başlanmalı ve yemeği bitirince de elhamdülillah denmelidir.
Yemek kendi önünde ve sağ elle yenmelidir.
Lokma küçük alınmalı ve iyice çiğnenmelidir.
Lokma ağızda iken konuşulmamalıdır.
Bir lokma yutulmadıkça diğeri alınmamalıdır.
Yemeği soğutmak için yemeğin içine üflenmemelidir.
Su içerken, bardağın içine nefes verilmemelidir.
Başkalarını tiksindirecek söz ve davranışlardan kaçınmalıdır.
Yemek israfı edilmemeli, yenilebilecek kadar yemeği tabağa koymalı ve onu bitirmelidir.
Toplu yemek yenirken, herkes yemeği bitirmeden sofradan kalkılmamalıdır.
Yemeğe önce büyükler başlamalıdır.
Sokaklarda yemek yenmemelidir.

Yemek yeme eylemi, insanların en önemli gereksinmelerinden olup beslenme ve hayatın devamı amacıyla gerçekleştirilmesi zorunlu bir eylemdir.

İlk çağlarda insanların çiğ yiyeceklerle beslendikleri zamanlarda yemek yeme eylemi çoğu zaman yardımcı araç ? gereç ve mekanlar gerektirmeden gerçekleşmekteydi. Daha sonraları aile yaşantısının gelişmesi yönünde aile bağlarının ortaya çıkması nedeniyle belirli bir gelişim göstermiş ve ateşin de bulunmasıyla pişirerek yeme alışkanlığı toplu halde yemek yeme eylemini ortaya çıkarmıştır. Bu sosyal gelişim sonucunda, insanların doğal gereksinmeleri yanında çalışma saatlerine de bağlı olarak belirli sürelerde giderilmeye başlanmıştır. Bu gelişme yemek yeme eylemini toplu bir eylem haline getirmiş ve aile bireyleri bu etkinliği belirli saatlerde toplu halde gerçekleştirme alışkanlığını elde etmişlerdir. Genellikle bu eylem bir günde sabah, öğle ve akşam olmak üzere 3 kez gerçekleştirilmektedir.

Kontta yemek yeme eylemi için yemek hazırlama alanını genişletme ve aynı zamanda ev işlerini kolaylaştırma işlemi, konut içinde aynı bir yemek yeme alanı düzenlenmesini gerektirmiştir. Bu gereksinimin eşlerin her ikisinin de çalışması nedeniyle daha da önem kazanarak günümüzde de biçimlenerek gelişimini sürdürmektedir. Ailenin bir araya geldiği aynı zamanda sosyal ilişkilerin gerçekleştirildiği mekan ve alanların biri de konutun yemek yeme alanıdır. Bu bölüm yemek yeme eylemlerinin yanı sıra bireylerin çeşitli iş, günlük konuşma, ilgi alanlarına göre boş vakitlerini değerlendirme uğraşları için kullandıkları bir yerdir. Ayrı bir çocuk odası olmadığı zamanlarda büyüklüğüne bağlı olarak oyun alanı olarak da kullanılabilir.

Tek aile evlerinden genellikle geniş alanların varlığı aile bireylerinin bireysel uğraşlarını da gerçekleştirmesine olanak vermektedir. Ancak çok katı sosyal konutlarda alan darlığı yüzünden yemek yeme alanı yemek yeme dışında diğer gereksinmelerinin de karşılandığı bir yerdir. Bu amaçla kullanılması özellikle yaşama mekanlarından kopmamasına sağladığı için genellikle yaşama mekanı içinde olması istenmektedir
Sofra Hazırlama Kuralları Adabı

*Yemek listesini hazırlarken konuklarınızın yaşlarını, yaşadıkları yeri, sağlık durumlarını ve hatta cinsiyetlerini bile düşünün.
*Yemek listesinde mümkün olduğunca hazmı güç yemekleri kullanmayın.
*Bir yemek listesinde iki salçalı veya birbirine benzeyen iki yemek ve birbirine benzeyen isimler bulunmamalı.
*Bir kral sofrası ile aile sofrası arasındaki fark yemek takımlarının lüks oluşudur. Ancak yemek kuralları aynıdır.
*Sofraya üç takımdan fazla bıçak, çatal koymayın. Ancak bardaklar dört adet olabilir.
*Misafir olan sofrada her yemek kendi takımıyla yenmelidir ve her yemekte çatal, bıçak ve tabak değişmelidir.
*Soğuk yemek soğuk tabakta, sıcak yemek ısıtılmış tabakta verilmelidir.
*Çatalları kullanış sırasına göre, sivri tarafı havaya kalkık olarak ve tabağın soluna yerleştirilir. Sadece tatlı çatalı tabağın önüne sapı solda kalacak şekilde yerleştirilir.
*.Bıçaklar keskin tarafı tabağa dönük olarak, tabağın sağına yerleştirilirler. Sadece tatlı bıçağı tabağın önüne, sapı sağda kalacak şekilde ve ekmek bıçağı da ekmek tabağının üzerinde sağ kenarında kullanılır.
*Bardaklar her zaman sağda dururlar.
*.Kaşıklar oyuk kısmı havaya bakar şekilde ve tabağın sağında, bıçağın sağına yerleştirilir. Tatlı kaşığı kullanılacaksa tatlı bıçağı kaldırlır yerine tatlı kaşığı koyulur.
*.Çiçekler, Şamdan vb. misafirlerin birbirlerini görmelerini engelleyecek şekilde konmamalıdır.
*.Tuzluk ve biberlik, tatlı çatal ve bıçağının arkasında, masanın ortasına yakın konur.
*Hardal, ketçap, mayonez önceden sofraya konmaz. eğer bunların kullanılacakları yemek varsa o yemekle beraber sofraya getirilir.
*.Elle yenmesi icap eden yemeklerde el tası ilave edilmelidir. İçinde yarısına kadar ılık su ve bir dilim limon olmalıdır. Sol taraf çatalın önüne koyulur.
*.Meyve için el tası ilave edilecekse içindeki su soğuk olmalı ve yine bir dilim limon koyulmalıdır. Mümkünse içine 3-4 gül, karanfil vb. yaprağı konur.
*.El tası verilmeyecekse, özellikle elle yenen yemeklerden sonra hafif sabunlu ve kokulu el bezi verilmelidir.
*Bazı yemeklerin yenmeyen kısımları, kemikler ve kılçıklar için yemek tabağının sol önüne bir kemik tabağı konmalıdır.
*.İki kişinin omuzunun arasındaki boşluk hedef alınır şekilde sofrada her iki kişiye bir sigara tablası konur.
*.Yemek masası için en uygun çiçek şekli basık çiçek şeklidir. Onur konuklarının önüne masanın ortasına doğru konmalıdır.
*.Davetlilerin rahatça yemek yiyebilmeleri için her kişiye 60 cm yer olmalıdır.
*.Peçeteler sofraya mümkün olduğunca sade şekilde konur. Şekilli katlamalar doğru değildir.
*.Evin hanımı yemek servisini, evin beyi içki servisini yapmalıdır.
*.Kirli takımlar sağdan alınır ve yerine temizleri yine sağdan sofraya koyulur. Bunların içinden sadece el tası, ekmek ve slata tabağı soldan alınır ve soldan koyulur.
*Yemekten önce içki servisini yapılır.
*Yemeğe çorba ile başlanacaksa içki servisi yapmayınız. Çorba bittikten sonra içki servisine başlayabilirsiniz.
*Garnitürler ve soslar ayrı servis edildiği için soldan verilmelidir.
*Önce hafif şaraplar, sonra kuvvetli şaraplar verilmelidir.
*Sofrada hastalık sebebiyle yada özel sebeplerle içki almayan konuklar için alkolsuz içki ve meyve suyu bulundurulmalıdır.
*.Sofrada hastalık sebebiyle, özel sebeplerle yada inanç sebepleriyle her şeyi yiyemeyen konukları zor durumda bırakmayan yemekler olmalıdır.
*.Kalabalık ziyafet sofrasında elle yenen yemekler verilmez.
*Ziyafet sofrasında yenmesi güç yemekler yada sarımsaklı yemekler verilmez.

İstek & Öneri ve Şikayetlerinizi: WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
Adresine İletebiliriniz.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Adab-ı Muaşeret Görgü Kuralları
« Posted on: Mart 29, 2024, 03:42:07 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Adab-ı Muaşeret Görgü Kuralları e-book, Adab-ı Muaşeret Görgü Kuralları programı, Adab-ı Muaşeret Görgü Kuralları oyunları, Adab-ı Muaşeret Görgü Kuralları e-kitap, Adab-ı Muaşeret Görgü Kuralları download, Adab-ı Muaşeret Görgü Kuralları hikayeleri, Adab-ı Muaşeret Görgü Kuralları resimleri, Adab-ı Muaşeret Görgü Kuralları haberleri, Adab-ı Muaşeret Görgü Kuralları yükle, Adab-ı Muaşeret Görgü Kuralları videosu, Adab-ı Muaşeret Görgü Kuralları şarkı sözleri, Adab-ı Muaşeret Görgü Kuralları msn, Adab-ı Muaşeret Görgü Kuralları hileleri, Adab-ı Muaşeret Görgü Kuralları scripti, Adab-ı Muaşeret Görgü Kuralları filmi, Adab-ı Muaşeret Görgü Kuralları ödevleri, Adab-ı Muaşeret Görgü Kuralları yemek tarifleri, Adab-ı Muaşeret Görgü Kuralları driverları, Adab-ı Muaşeret Görgü Kuralları smf, Adab-ı Muaşeret Görgü Kuralları gsm
Yanıtla #1
« : Ağustos 20, 2009, 12:00:41 ÖÖ »

KumraLım
*
Üye No : 8462
Yaş : 32
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 1146
Mesaj Sayısı : 13 450
Karizma = 17239


Bilmek Lazım Gülmek :) teşekkürler.
Yanıtla #2
« : Ekim 30, 2009, 07:27:54 ÖS »
Avatar Yok

rizely_-_
*
Üye No : 29888
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 7
Mesaj Sayısı : 1 578
Karizma = 44


TeşekkürLer.
Yanıtla #3
« : Nisan 08, 2010, 12:03:42 ÖÖ »
Avatar Yok

GeoDaSilva
*
Üye No : 40053
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 20
Mesaj Sayısı : 944
Karizma = 4


teşekkürler.
Yanıtla #4
« : Nisan 08, 2010, 11:48:52 ÖÖ »

Anqel*
*
Üye No : 21465
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 5208
Mesaj Sayısı : 17 796
Karizma = 50130


teşekkürler.

WebCanavari
Yanıtla #5
« : Nisan 14, 2014, 09:26:24 ÖÖ »
Avatar Yok

kozkul
*
Üye No : 162747
Nerden : Aksaray
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 0
Mesaj Sayısı : 9
Karizma = 0


teşekkürler
Yanıtla #6
« : Nisan 21, 2014, 12:42:24 ÖÖ »

eche06
*
Üye No : 160549
Nerden : Bolu
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 3
Mesaj Sayısı : 743
Karizma = 8


Aslında Türk olmanın şartı gibi bu kurallar. Artık çokda fazla önemsenmiyor günümüz gnçliği tarafından Ağlıyorum.
Yanıtla #7
« : Ağustos 27, 2014, 12:11:12 ÖS »
Avatar Yok

berilsezin
*
Üye No : 183351
Nerden : Ankara
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 0
Mesaj Sayısı : 241
Karizma = 0


teşekkürler
Yanıtla #8
« : Kasım 17, 2014, 11:15:20 ÖS »

dishy
*
Üye No : 154634
Yaş : 30
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 9
Mesaj Sayısı : 850
Karizma = 14


Teşekkürler

             
           
Yanıtla #9
« : Mart 06, 2015, 01:43:53 ÖÖ »

Magicgirl
*
Üye No : 77931
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 0
Mesaj Sayısı : 175
Karizma = 4


teşekkürler
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Edep Ve Görgü Kuralları
İslamda Aile
Asortik Hatun 0 872 Son Mesaj Mayıs 31, 2013, 10:45:57 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun
Görgü Ve Nezaket Kuralları - Nurcan Aktaş
Kitaplar Hakkında Bilgi ve Özetler
sanane_61 0 730 Son Mesaj Mayıs 07, 2014, 07:32:58 ÖS
Gönderen : sanane_61
Görgü Ve Casusluk - Gail Carriger
Kitaplar Hakkında Bilgi ve Özetler
BÖRÜLCE 0 616 Son Mesaj Ekim 18, 2016, 05:16:45 ÖS
Gönderen : BÖRÜLCE


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular