0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Nuh'un Gemisi Neydi? Ve Nerede?  (Okunma Sayısı: 839 Kere Okundu.)
« : Temmuz 12, 2008, 09:34:28 ÖS »
Avatar Yok

seyyah
*
Üye No : 3239
Yaş : 33
Nerden : İzmir
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 2500
Mesaj Sayısı : 9 187
Karizma = 9172


Bilim dünyası tartışıyor: Gılgamış Destanı ve benzeri metinlerde, kutsal kitaplarda anlatılan Tufan, ne tür bir doğal âfetti? Anlatılanların altında yatan bilimsel gerçekler neler?..
I. Uluslar arası Ağrı Dağı ve Nuh'un Gemisi Sempozyumu ile gündeme gelen konular ve Yapı Kredi Yayınları arasında yer alan 'Gılgamış Destanı' kitaplarının gündeme getirdiği Nuh Tufanı olayını, biz de farklı yönleriyle ele aldık...
Büyük tufan hikayeleri, özellikle bu felaketten kurtulanlar üzerinde durur; Hindistan'da Manu, Brahma veya Vişnu'nun cisimlenmesi olan bir tanrı-balık tarafından kurtarılır; İran'da Ahura-Mazda, Yima'yı uyarır. Antik Yunan efsanelerinde ise, Deukalion ve Pyrrha adlı iki kahraman Zeus'un isteğiyle meydana gelen bir tufandan, Prometheus sayesinde kurtulurlar. Bu felaketten yalnızca iki kahraman kurtulur ve onların arkalarına attıkları kayalar, insanlara dönüşür ki, bunlar da Yunan mitolojisinde Hellenlerin ataları kabul edilir...
Dicle ve Fırat nehirleri arasında yer alan Mezopotamya'da da büyük tufanı konu alan çeşitli anlatımlar Sümerler, (M.Ö. 2300-2000) ve Akadlar (M.Ö. 1750-1600) dönemlerinden günümüze kadar gelmiştir...
Bu hikayelerin hepsindeki en önemli ortak nokta, kahramanların her birinin ölümsüzlüğe ulaşmaları yani tanrılaştırılmalarıdır...
Tufan kavramı, şimdiye dek pek çok araştırmacıyı heyecanlandırmış ve böyle bir olayın gerçekliğini araştırmaya sevk etmiştir. Dicle ve Fırat boyunca, Ur, Uruk, Shurppak, Kish gibi çeşitli yerleşimlerde yapılan kazılarda, yerleşim katmanları ile almaşık olarak görülen kil tabakalarında, denizlerde görülen organizmalara dair hiçbir ize rastlanmamıştır. Ama, özellikle Toroslar ve Zagros dağlarının doruklarındaki karların erimeleri ve bölgede halen görülen fırtınalı yağmurlar nedeniyle Mezopotamya, felaket boyutunda pek çok su baskınları yaşamıştır. Ayrıca alüvyonların toplanması, nehir yataklarının ve su düzeyinin değişmesine de neden olmuştur. Bu durumda, suyun yükselmesinden ve büyük su baskınlarından söz eden hikayeler de gerçeği yansıtmaktadır.
Peki... Nuh'un efsanevî gemisi nerededir? Bu konuda pek çok şey söylenmiş ve araştırma yapılmış ve hatta yerinin bulunduğu söylenmiş olsa da, buralarda bulunan "Nuh'un gemisine ait gerçek parçalar" üzerinde yapılan Karbon 14 testleri, bu parçaları M.S. 7. Yüzyıl'dan önceye tarihlendirememiştir.
Yaygın kanı, bu geminin karaya oturduğu nokta olarak verilen yerin, İncil'de Urartu anlamında kullanılan 'Ararat' yani 'Ağrı Dağı' olduğudur; ama buna karşı da çeşitli tezler öne sürülmüştür.
Bunlardan belki de en güçlüsü, Amerikalı jeolog Rober Ballard'ın tezidir. 1985'de, Atlantik Denizi'nin dibinde yatan 'Titanik' transatlantiğini de bulan Ballard, yaptığı çeşitli bilimsel araştırmalar sonucunda, Tufan'ın Karadeniz'de meydana geldiğini ileri sürmektedir.
Columbia Üniversitesi'nden iki jeolog William Ryan ve Walter Pitman da Ballard'ın bu tezini desteklemektedirler. Araştırmalarında Karadeniz'in bundan sekiz bin yıl kadar önce bir tatlı su gölü olduğu tezinden hareket etmişlerdir.
1970'lerin sonundan beri yapılan araştırmalarda, yüzeyin 2 metre kadar altında tatlı su cepleri bulunmuştur. Buradan hareketle de, Ryan ve Pitman, kendi açıklamalarını geliştirmişlerdir:
Dördüncü jeolojik zamandaki büyük buzul devrinin sonunda, buzulların erimesi, daha önce benzeri görülmemiş bir su taşkınına neden olmuştur. Akdeniz'in suları, İstanbul Boğazı'nı da aşmış ve sular, Niagara Çağlayanı'nın 200 katı bir güçle bu açıklığa hücum etmiş ve şimdi Boğaz'ın olduğu yerde bulunan ve Akdeniz ile söz konusu tatlı su gölünü birbirinde ayıran kıstağı yok etmişti...
Hatta William Ryan, serbest düşüş ilkesinden yola çıkarak, suyun, neredeyse 100 km/saat hızla hareket ettiğini hesaplamıştır.
Gölün seviyesi her gün 15 santim yükselmiş ve 150 bin km²'lik bir yüzölçümüne sahip olan göl, kısa sürede dolmuş olmalıdır...
Bu tufanın tam tarihi üzerine, bilim adamları farklı görüşler ileri sürmektedirler; ama genel olarak 9 bin ilâ 7 bin yıl önce olduğu kabul edilmektedir. Ballard, 1999'da bu bölgede yaptığı ilk çalışmalarda, 15 bin 500 ilâ 7 bin 460 yıl öncesine ait iki tatlı su yumuşakçası bulması üzerine, sonarlar ve uzaktan kumanda robotlar kullanarak, neolitik dönme ait yerleşim kalıntıları saptamıştır.
Acaba bu büyük su baskını olayı, eski metinlerde ve kutsal kitaplarda sözü edilen 'Tufan' mıdır?..
Artık, tek bir bölge ile sınırlı olmadığı açıkça görülen su kütlelerinin yer değiştirmesi olayı veya olaylarının, uzun yıllar boyunca dünyanın çeşitli bölgelerini etkilediği kabul edilen bir gerçektir.
Ama bugüne kadar, suyun ne kadar yükseldiğine dair çok değişken tahminlerin ötesine gidilemediğini de belirtmeliyiz. Fakat suyun akış gücü ne olursa olsun, bundan kurtulabilen kişiler veya halklar olduğunu kabul edebiliriz.
Kimi araştırmacılar ise, Tufan'ın, M.Ö. 2600 civarında yaşadığı düşünülen Babil'in efsanevî kralı Gılgamış döneminde meydan geldiğini öne sürmüşlerdir. Özellikle British Museum'dan bir uzman olan George Smith, 1872'de, Tufan hikayesini, Keldani dilinde yazılmış tabletlerde görülen tasvirlerle ilişkilendirmiştir.
Gerçekten de Babil'in en büyük rakibi olan Ninova'da ortaya çıkarılmış, M.Ö. 13. Yüzyıl'a tarihlenen kil tabletler, ölümsüzlüğün peşinden koşan ünlü kral Gılgamış'ın iktidarda olduğu sırada meydan gelen büyük bir kıyametten söz ederler.
Sonuç olarak, savunulan tez ne olursa olsun, kutsal kitaplarda sözü geçen 'Tufan' olayına ilişkin gerçeklerin bilimsel kanıtlarını ortaya koyabilme çabaları henüz noktalanmış değildir. Araştırmalar devam etmektedir ve görünen odur ki, tıpkı efsanevî kayıp ülke Atlantis'te olduğu gibi, Tufan da tarih, din ve arkeoloji alanlarında sonu gelmeyen tartışmalara konu olmaya devam edecektir.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Nuh'un Gemisi Neydi? Ve Nerede?
« Posted on: Nisan 29, 2024, 11:58:45 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Nuh'un Gemisi Neydi? Ve Nerede? e-book, Nuh'un Gemisi Neydi? Ve Nerede? programı, Nuh'un Gemisi Neydi? Ve Nerede? oyunları, Nuh'un Gemisi Neydi? Ve Nerede? e-kitap, Nuh'un Gemisi Neydi? Ve Nerede? download, Nuh'un Gemisi Neydi? Ve Nerede? hikayeleri, Nuh'un Gemisi Neydi? Ve Nerede? resimleri, Nuh'un Gemisi Neydi? Ve Nerede? haberleri, Nuh'un Gemisi Neydi? Ve Nerede? yükle, Nuh'un Gemisi Neydi? Ve Nerede? videosu, Nuh'un Gemisi Neydi? Ve Nerede? şarkı sözleri, Nuh'un Gemisi Neydi? Ve Nerede? msn, Nuh'un Gemisi Neydi? Ve Nerede? hileleri, Nuh'un Gemisi Neydi? Ve Nerede? scripti, Nuh'un Gemisi Neydi? Ve Nerede? filmi, Nuh'un Gemisi Neydi? Ve Nerede? ödevleri, Nuh'un Gemisi Neydi? Ve Nerede? yemek tarifleri, Nuh'un Gemisi Neydi? Ve Nerede? driverları, Nuh'un Gemisi Neydi? Ve Nerede? smf, Nuh'un Gemisi Neydi? Ve Nerede? gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Theseus'un Gemisi
Felsefe
Liza 0 1003 Son Mesaj Temmuz 19, 2012, 12:44:56 ÖÖ
Gönderen : Liza
'aşk Gemisi'nde Iş Kazası: 2 Ölü
Güncel Haberler
pineapple 0 553 Son Mesaj Ağustos 10, 2013, 07:11:48 ÖS
Gönderen : pineapple
O Neydi Kız? « 1 2 »
Komik Videolar
sanane_61 14 3131 Son Mesaj Ekim 16, 2013, 03:36:08 ÖS
Gönderen : serdar11150
Osmanlı 'nın Batırdığı Uçak Gemisi
Genel Kültür.
imge34 0 688 Son Mesaj Ekim 12, 2014, 01:57:21 ÖS
Gönderen : imge34
Fransa ’dan Işid ’e Karşı Uçak Gemisi
Güncel Haberler
imge34 0 614 Son Mesaj Ocak 15, 2015, 12:32:42 ÖS
Gönderen : imge34


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular