0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: 0-6 Yas Zeka Gelisimi  (Okunma Sayısı: 1380 Kere Okundu.)
« : Temmuz 05, 2009, 12:19:05 ÖS »

labonde
*
Üye No : 18132
Nerden : Trabzon
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 296
Mesaj Sayısı : 5 247
Karizma = 5229


Her anne-baba çocuğunun akıllı ve zeki olmasını ister.
Zeka  % 35 anne ve babadan kalıtım yolu ile, %20 annenin hamilelik döneminde, % 45 ise doğumdan sonraki çocukların yetiştirdikleri çevreye göre şekil almakatadır.Çocuğun zekasının gelişimi anne ve babanın onlara hazırlamış oldukları imkanlarla doğrudan ilişkilidir. 0-6 yaş zeka gelişimi
Harward üniversitesi profesörü; Howard Gardner'a göre biyolojik temele dayanan 8 farklı zeka vardır. Ailelerin bu zeka alanlarını tanıması bir anlamda çocuklarında var olan zihinsel başarılar ve aynı zamnada desteklenmesi, yardım alması gereken zeka alanlarını tanıması demeketir. 0-6 yaş zeka gelişimini tamamlar
çoklu zeka teorisi de denen bu araştırma her çocuğun bireysel farklılılarını değerlendirmeyi baz alır. zihinsel farklılıklardan haberi olan aileler çocuklarından beklentileri daha adil ve gereksiz baskılardan kaçınarak üstün yetenek gibi gelişmesi muhtemel zihinsel alanları engellememiş olurlar.

ÇOKLU ZEKA ALANLARI;
SÖZEL-DILSEL ZEKA: (Okuma, yazma ve konusma zekasi) Kelimelerle düsünme ve ifade etme, dildeki kompleks anlamlari degerlendirme, kelimelerdeki anlamlari ve düzeni kavrayabilme, şiir okuma, mizah, hikaye anlatma, gramer bilgisi, mecazi anlatim, benzetme, soyut ve simgesel düsünme, kavram olusturma ve yazma gibi karmasik olaylari içeren dili üretme ve etkili kullanma becerisidir.
Bu zekası yüksek olan çocuklar her hikayeyi, masalı, fikrayi anlatir. Iyi bir hafizasi vardir. Kelime oyunlarını sever. çocukta iyi bir kelime hazinesi vardır. Sözel olarak iyi iletisim kurar. Ögrenmede daha çok kitaplar, teypler, yazma materyalleri, görüsme ve tartışmalar, konuşma ve dinleme materyallerine ihtiyaç duyar. Farkli kelimeleri, sesleri, ritimleri dinler ve tepkide bulunur. Diger insanlarin seslerini, dil üslubunu, okumasini ve yazmasini taklit edebilir. Cümleleri dinler, yorumlar, farkli bir tarzda ifade eder ve söylediklerini hatırlar. Okuduklarini anlar, özetler ve kolaylikla hatirlar. Farkli zamanlarda, farkli amaçlar için, farkli gruplara etkili bir biçimde hitap edebilir. Dinleyicileri, konusmalari ile etkiler. Okuma, yazma, dinleme ve konusma gibi dil sanatlarinda farkli yapilar olusturabilir. Farkli dilleri ögrenme becerisine sahiptir. Hikaye, şiir yazma gibi etkinliklerden zevk alir. Yeni dil formlari olusturur. Etkili dinleme becerilerine sahiptir.

MANTIKSAL-MATEMATIKSEL ZEKA: (sayi, anlama ve mantik zekasi)
Sayilarla düsünme, hesaplama, sonuç çıkarma, mantıksal iliskiler kurma, hipotezler üretme, problem çözme, elestirel düşünme, sayılar, geometrik şekiller gibi soyut sembollerle tanışma, bilginin parçalari arasindaki ilişkiler kurma becerisidir.
 Nesnelerin nasil çalıştığına dair sorular sorar. hızlı bir şekilde zihinsel matematik yapar. Matematik aktivitelerini, strateji oyunlarını, mantık bulmacalarını sever. Yüksek düsünme tekniklerini kullanır. Zeka oyunlarında başarılıdır. Deney yapma, sinama, sorgulama ve arastırmalardan zevk alır. Ögrenmede daha çok keşifler, düşünme, tümevarım ve problem çözmeden yararlanır. Neden-sonuç ilişkilerini çok iyi kurar. Somut cisimleri soyut sembolik ifadelere dönüstürebilir. Mantıksal problem çözümlerinde başarılıdır. Hipotezler kurar ve sınar. Miktar tahminlerinde bulunur. Grafikler ya da şekiller halinde verilen (görsel) bilgileri yorumlar. Bilgisayar programları hazırlar. Grafik, şema, şekillerle çalışmaktan hoşlanır.

GÖRSEL VE MEKANSAL ZEKA: (Resim, renk ve sekil zekasi)
Resimler, imgeler,şekiller ve çizgilerle düşünme, üç boyutlu nesneleri algılama ve muhakeme etme becerisidir.
Resimler ve şekillerle düşünür. Hayalinde gördüğü resimleri anlatabilir. Harita, tablo ve diyagramları anlayabilir. Çok hayal kurar. Sanat ve Proje aktivitelerini, görsel sunuşları sever. Okurken kelimelerden çok resimlerden anlar. Tasarım, çizim ve görsellikten zevk alır. Ögrenmede daha çok sanat, video, filmler, bulmacalar ve haritalardan yararlanır. Kolaylıkla yön bulma becerisine sahiptir. Dinlediklerinden zihinsel objeler hayaller, resimler üretir. Öğrendigi bilgileri hatırlamada bu zihinsel resimleri kullanir. Üç boyutlu ürünler hazırlamaktan hoşlanır. Origami ve maketler hazırlar. Bir objenin farkli açılardan perspektifini anlayabilir, onu zihninde canlandirabilir. Öğrendigi bilgileri somut ve görsel sunuslara dönüştürür.

BEDENSEL-KINESTETIK ZEKA: ( Beden, hareket ve denge zekasi)
Hareketlerle, jest ve mimiklerle kendini ifade etme, beyin ve vücut koordinasyonunu etkili bir biçimde kullanabilme becerisidir. Bir veya birden çok sporla uğraşır. Uzun süre hareketsiz oturamaz. Nesneleri parçalayip bütünlemeyi sever. Yeni tanimadigi nesnelere dokunur . Hareket ederek öğrenir. Dinleme, konuşma, dans, koşma, dokunma ve hareket etmeyi sever. Öğrenmede role-play, drama, tiyatro ve hareket etmeye ihtiyaç duyar. Sağlıklı yaşam konusunda vücutlarina özen gösterirler. Fiziksel işlerde, görevlerde denge, zarafet, maharet ve dakiklik gösterirler. Çevresini, nesneleri, esyalari dokunarak ve hareket ederek inceler. Ögrendiklerine dokunmayi, ellemeyi ya da onlari kullanmayi tercih ederler. Fiziksel maharet isteyen alanlarda (dans, spor...) yenilikler keşfeder ve farklılıklar ortaya çıkarırlar. Rol yapma, atletizm, dans, dikiş-nakiş gibi alanlarda yetenekleri vardir. Aktif katılımla daha iyi ögrenirler. Söylenenden daha çok yapılanı hatırlarlar. Gezi-inceleme-model/maket yapma gibi fiziksel aktivitelere katılımdan zevk alırlar. Organizasyon yapma özellikleri gelişmiştir. Bulunduklari çevreye ve onu kapsayan sistemlere karşi duyarlıdırlar ve sorumlu davranırlar.
MÜZIKSEL - RITMIK ZEKA: (Ses, melodi ve ritim zekasi ) Sesler, notalar, ritimlerle düşünme, fakli sesleri tanima ve yeni sesler, ritimler üretme becerisidir.

Ritmik ve tonal kavramlari tanima ve kullanma, çevreden gelen seslere ve müzik aletlerine karsı duyarlılık kapasitelerini içerir. Notasını görmediği müziği tanır. Melodileri tanır. Enstrüman çalar, koroda söyler. Çalışırken tempo, ritim tutar. Seslere karşı duyarlıdır. Şarkıları kolaylıkla öğrenir. Şarkı söyleme, mırıldanma ve dinlemeyi sever. Öğrenmede müzik, teyp-recorder, kasetler ve ritimlere ihtiyaç duyar. Insan sesi çevreden gelen sesler gibi çok farkli seslere karşı duyarlıdır, dinler ve tepkide bulunur. Müziği yaşamında kullanmak için firsatlar oluşturur. Seslerle nota ve ritimlere karşı özel bir ilgiye sahiptir. Müziği hareketlerle birleştirerek farklı figürler ortaya çikarabilir. Orijinal müzik kompozisyonlari olusturabilir.

KISILER ARASI - SOSYAL ZEKA: (Insan, iliski ve uyum zekasi)
Grup içerisinde isbirlikçi çalişma, sözel ve sözsüz iletişim kurma, insanlarin duygu, düsünce ve davranışlarını anlama, paylaşma, ifade edebilme, yorumlama ve insanları ikna edebilme becerisidir.

Arkadaslari ile birlikte olmaktan hoşlanır. Doğal lider olarak davranir. Ikna becerisine sahiptir. Kulüp dernek ve komitelerde zevkle çalısır. Çok arkadaşı vardır. Dinlemeyi ve konusmayi sever. Yönetme ve organize etmeden zevk alır. Öğrenmede arkadaşlar, grup oyunları ve sunuş yapmaya ihtiyaç duyar. Yaşıtlar ile ya da farklı yaş grupları ile olmaktan zevk alırlar. Diğer insanların duygularına karşı duyarlıdırlar. Diğer insanları konuşmaları ile etkilerler. Grup ve takim çalışmalarından, çok özel ve mükemmel ürünler ortaya çikararak; gruplar halinde çalışmaktan zevk alırlar. Farklı kültürler, farklı yaşam tarzları konusunda çok meraklıdırlar. Çok küçük yaşlarda bile toplumsal ve politik sorunlarla ilgilenebilirler. Güçlü bir espri yetenegine sahiptirler. Davranislarinin sonuçlarini degerlendirebilirler. Insanlarin her tür davranışına karşı kabul edicidirler. Sözel ve bedensel dili etkili bir biçimde kullanırlar. Farklı ortamlara, farklı insan topluluklarına girdiklerinde kolaylıkla uyum saglayabilirler. Insanları organize etme yetenekleri vardır. Liderlik vasıflarını taşırlar.

KISISEL-IÇSEL ZEKA: ( Ben, karakter ve kisilik zekasi)
Insanın kendi duygularını, duygusal tepki derecesini, düsünme sürecini tanima, kendini değerlendirebilme ve kendisiyle ilgili hedefler oluşturabilme becerisidir.

Özgürlügüne düşkündür. Bireysel çalışmalardan zevk alır. Kendisi hakkinda düşünmeyi sever. Kendi ilgi ve becerilerinin farkindadir. Başarı ve başarısızlıklardan zevk alır. Kendini sever ve kendisiyle gurur duyar. Yalnız kalmaktan hoşlanır. Kendi iç dünyasını düşünür. Hedefler oluşturma ve hayallerden zevk alır. Öğrenirken kişisel çalişmalar, kendini değerlendirme ve kişisel farkındalığa ihtiyaç duyar. Yaşadıkları her olay veya deneyim üzerinde çok fazla düşünürler. Kendi içlerinde bir değer ve anlayış sistemi oluştururlar. Her şeyde kendilerinden bir şey ararlar. Yaşam felsefelerini oluşturmaya yönelik bir arayış içindedirler. Yaşamlarında motivasyon kaynakları, hedefleridir.

DOĞACI - VAROLUSÇU ZEKA: ( Doğa, çevre ve canlı zekası)
Doğadaki tüm canlıları tanıma, araştırma ve canlıların yaratılışları üzerine düşünme becerisidir.

Arastirmalar yapmayi sever. Doğadaki canlıları incelemekten hoşlanır. Insanin varolusunun nedenlerini ve kendi varoluşunu düşünür. Doğadaki hemen her canlının yaşamına ilgi duyarlar. Farklı canlı türlerinin isimlerine karşı dikkatlidirler, çiçek türleri hayvan türleri onlar için çok çekicidir. Seyahat etmeyi, belgeseller izlemeyi severken, doğa ve gezi dergilerini incelemekten hoşlanırlar. Kendilerine özgü out-door etkinlikler düzenlerler doğayla her şeyi paylaşırlar. Doğadaki bitki türlerine karşıi duyarlıdırlar. Doğanın insanlar üzerindeki ya da insanın doğa üzerindeki etkisi ile ilgilenirler.

Ailede başlayan zihinsel tercihler ileriki okul yaşlarında ilgi duydukları alanlarda başarı sağlamaları 0-6 yaşta ailerin tutumu ile ilgilidir. Anne ve babalar çocuktaki “öğrenme” ve “merak” güdüsünü değerlendirmelidir.Bunu, çocukların sorduğu sorular ile ölçmek mümkün. Küçük yaşlarda çocukların soru sorması beklenmeden gerekli ilgi alanları oluşturulabileceği gibi yeni ilgi alanları için motive edici tutum sergilemek anne-baba olmanın vermiş olduğu sorumluk duygusuna karşı atılmış önemli bir adımdır.

Çocukların konuşmaya, kendilerini ifade etmeye ve merak ettikleri konular ile ilgili soru sormaya ihtiyaçları vardır. Anne ve babalar için yoğun bir günün ardından çocuklarını dinlemek ve onlara zaman ayırmak oldukça güç gelebilir. Ancak çocuklara ayrılacak etkili yarım saat bile, onun bu ihtiyacını karşılamasına yeterli olabilir.

Çocuğun araştırmaktan, keşfetmekten keyif almasını sağlamak da zihinsel gelişim için önemlidir. Birlikte araştıracağınız bir konu veya yeni öğrendiği bir bilgiyle ilgili yapacağınız bir aktivite (birlikte fotoğraf çekmek vb.) ve yeni öğrendiği konu hakkında vereceğiniz olumlu geribildirim, çocuğun öğrenme isteğini arttıracaktır.

Çocukların internet aracılığı ile bir şeyler araştırması kadar, kitap okuma alışkanlığını kazanması da çok önemlidir. Çocuğunuzla birlikte kitapçıları gezebilir, kendine kitap seçmesi için fırsat tanıyabilirsiniz. Okuduğu bir kitabı size anlatmasını isteyebilir, siz de okuduğunuz kısa hikayeleri ya da kitapları onunla paylaşabilirsiniz. Evde anne babanın kitap okumaya zaman ayırdığını görmek çocuğa kitap okuma alışkanlığını kazandırmak için etkili bir yoldur. 

Tüm bu çocuk eğitimini bilmekten daha önemlisi; dengeli eğitim ve yönlendirmede, anne babanın kendi aralarındaki söz ve davranış birliği içinde olmalarıdır.
Bununla beraber, çocuğa karşı aşırı hoşgörü veya aşırı disiplin uygulamalarından kaçınmaları, olaylar ve ilerleyen süreç içerisinde çocuğa yansıyan davranışlar olarak tutarlı olmaları  ve zaman aşımından dolayı farklı farklı tepki vermemeleri, çocuğa tepkilerinin yersiz ve abartılı olmaması, güzel ve faydalı şeylerde çocuğun davranışlarının onaylanması, hatalı durumlarda uygun bir şekilde cezalandırılmaları, Yapılan yanlışları sonucunda  sadece kızmak değil nedenini mantık çerçevesinde açıklamaları ve ona doğru olan hedefi vermeleri  , onlara her yönüyle  değer vermeleri, Kişilik yapılarına saygılı olmaları, onlara söz hakkı tanımaları,  sevildiklerini hissettirmeleri, onlara güven duygusunu aşılamaları, sosyal ve psikolojik gelişimini yakından takip etmeleri, gösterilen davranış problemlerine karşı duyarlı olmaları, zamanında ve erken müdahaleyi sağlamaları  , kendi psikolojik sıkıntılarını çocuklara yansıtmamaları, onlardan gelişim ve kapasitelerinin üzerinde beklentiye girmemeleri, onlara yeterince zaman ayırmaları, onların sosyal çevrelerinin farkında olmaları  şeklinde özetlenebilir.Unutmayalım ki; çocuklar bizi model almaktadırlar…

Bu gönlüm gönlüm senindir
Çekinme bebeğim beni sevindir
Bak bu yürek sevgilim
Bir ömür geçsede yine esirin
İster öldür ister güldür bebeğim
İnanki değişmez bende sevgin

Sen henüz açmamış bir çiçeksin
İçinde bir meltem sıcak bir nefessin
Dinle bize birbirimiz lazım
Hadi gül gülümse benim çeşminazım...
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: 0-6 Yas Zeka Gelisimi
« Posted on: Nisan 19, 2024, 02:25:44 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: 0-6 Yas Zeka Gelisimi e-book, 0-6 Yas Zeka Gelisimi programı, 0-6 Yas Zeka Gelisimi oyunları, 0-6 Yas Zeka Gelisimi e-kitap, 0-6 Yas Zeka Gelisimi download, 0-6 Yas Zeka Gelisimi hikayeleri, 0-6 Yas Zeka Gelisimi resimleri, 0-6 Yas Zeka Gelisimi haberleri, 0-6 Yas Zeka Gelisimi yükle, 0-6 Yas Zeka Gelisimi videosu, 0-6 Yas Zeka Gelisimi şarkı sözleri, 0-6 Yas Zeka Gelisimi msn, 0-6 Yas Zeka Gelisimi hileleri, 0-6 Yas Zeka Gelisimi scripti, 0-6 Yas Zeka Gelisimi filmi, 0-6 Yas Zeka Gelisimi ödevleri, 0-6 Yas Zeka Gelisimi yemek tarifleri, 0-6 Yas Zeka Gelisimi driverları, 0-6 Yas Zeka Gelisimi smf, 0-6 Yas Zeka Gelisimi gsm
Yanıtla #1
« : Temmuz 05, 2009, 12:27:56 ÖS »

SeytaN
*
Üye No : 15897
Yaş : 33
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 798
Mesaj Sayısı : 4 020
Karizma = 5218


BiLgi İçin teşekkürler.

Haklısın sende anne bi kız bulamadın de Bu takım birşey vermesede Karşılıksız sevdim ben sonunu düşünmeden Bizi ancak ayırır kefen ** Şampiyonluk gelmiyor varsın gelmesin ulan Vazgeçemem senin aşkından Değil 25 sene bir ömür bile geçse Senin varlığın yeter bize TRABZON !
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Pahtum (bir Tür Zeka Oyunu)
Java Oyun
xxRuzqaRxx 3 1810 Son Mesaj Ekim 14, 2015, 03:15:20 ÖS
Gönderen : Mstf 1969
Kafayı Yedirten Bir Zeka Oyunu
Tüm Oyunlar
Asortik Hatun 1 1382 Son Mesaj Kasım 24, 2008, 07:47:04 ÖS
Gönderen : mEkansIz_qEnc
Liderlikte Duygusal Zeka - Eq .
Halkla İlişkiler
[B]a[R]a[N] 4 1386 Son Mesaj Eylül 07, 2012, 06:24:05 ÖS
Gönderen : feridcik
Zeka Düzeyi (gizli Resim)
Beyin Fırtınası
Fo-o7 7 2042 Son Mesaj Şubat 07, 2012, 09:25:09 ÖÖ
Gönderen : -o_o-GökhaNur-o_o-
Beyinsizden Zeka Fışkırıyor!
Bilim - Teknoloji ve Bilim Adamları
||TeXaS|| 0 672 Son Mesaj Ocak 03, 2012, 10:37:06 ÖÖ
Gönderen : ||TeXaS||


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular